Live

Xi Jinping, președintele Chinei, cere mai mult „control al activităților religioase ilegale” ale populației uigure din Xinjiang

Data publicării:
Autoritățile chineze au reținut cel puțin 1 milion de persoane în centre de detenție și reeducare și au instituit supraveghere în masă și oprimare sistematică a expresiei religioase și culturale. Foto: Președintele Chinei Xi Jinping Sursa foto: Profimedia Images

Președintele chinez, Xi Jinping, a făcut o vizită surpriză în Xinjiang, îndemnând oficialii din regiune să păstreze „stabilitatea socială câștigată cu greu” și să-și intensifice eforturile în controlul „activităților religioase ilegale” ale uigurilor, transmite The Guardian.

Este a doua vizită a președintelui Xi, de când China a lansat o represiune extremă împotriva populației uigure și musulmane turcești din zonă în urmă cu aproape un deceniu.

Xi a sosit sâmbătă în orașul Urumqi, potrivit presei de stat chineze, unde a ascultat un raport de lucru guvernamental și a ținut un discurs în fața partidului comunist și a oficialilor guvernamentali. În timpul vizitei sale, Xi a îndemnat oficialii „să promoveze mai puternic controlul islamului și să oprească în mod eficient activitățile religioase ilegale”.

Reprimarea lui Xi asupra regiunii și a populației sale uigure a fost etichetată ca o tentativă de genocid de către unele guverne, grupuri pentru drepturile omului și organisme juridice.

Autoritățile chineze au reținut cel puțin 1 milion de persoane în centre de detenție și reeducare și au instituit supraveghere în masă și oprimare sistematică a expresiei religioase și culturale. Situri religioase și culturale au fost distruse sau în mare parte închise observatorilor religioși, potrivit grupurilor de cercetare. Anul trecut, ONU a găsit dovezi credibile de tortură și alte abuzuri ale drepturilor omului ale uigurilor, în timp ce Human Rights Watch și organele de pază legale spun că au fost comise crime împotriva umanității.

Xi și alți înalți oficiali resping categoric acuzațiile, despre care spun ei că fac parte dintr-un complot occidental de defăimare a Chinei. În schimb, ei spun că politica este un program anti-extremism și de reducere a sărăciei.
Cu toate acestea, există dovezi copleșitoare că politicile Beijingului vizează frecvent actele benigne și cotidiene de respectare religioasă, inclusiv purtarea bărbii sau studierea Coranului.

Președintele Chinei a subliniat că „stabilitatea socială” trebuie întotdeauna să fie prioritară și trebuie folosită pentru a garanta dezvoltarea. El a spus că regiunea „nu mai este o zonă îndepărtată”, ci un centru central pentru inițiativa de dezvoltare a centurii și drumurilor și că ar trebui să se deschidă mai mult către turismul intern și străin, a informat presa de stat.

Oficialii locali trebuie să „întărească publicitatea pozitivă și să arate noua atmosferă de deschidere și încredere în sine din Xinjiang... în timp ce resping toate formele de opinie publică falsă și discursurile negative sau dăunătoare”, a spus el.

„În procesul de modernizare în stil chinezesc, vom construi mai bine un Xinjiang frumos, unit și armonios, bogat și prosper.”

Un raport cu privire la vizita efectuată, făcut de agenția de știri Xinhua, scrie că Xi le-a spus oficialilor că „problema identității culturale” trebuie rezolvată pentru a consolida națiunea chineză, PCC și „socialismul cu caracteristici chineze”.

Kenneth Roth, fost director executiv al Human Rights Watch, a declarat că vizita lui Xi a fost o „dublare a crimelor sale împotriva umanității”.

Xi a făcut această oprire surpriză în Xinjiang după ce a participat la forumul BRICS din Africa de Sud. Prima sa vizită în regiune a fost în iunie anul trecut.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Peisajul spectaculos care seamănă cu o pictură. Ce se vede, de fapt, în imagini

Atac cibernetic în SUA. „Cea mai gravă piraterie din telecomunicaţii din istoria ţării noastre''. Cine stă în spatele atacului

Românii vor putea călători fără viză în China începând cu 30 noiembrie anul acesta

„Calul troian” din învățământul britanic: De ce este China mărul discordiei în alegerea noului cancelar al Universității Oxford

Partenerii noștri