Live

WSJ: SUA vor trimite Ucrainei sisteme de apărare de fabricație sovietică pe care le-au obținut în secret de-a lungul anilor

Data publicării:
Sisteme de apărare rusești S-300. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Statele Unite vor trimite Ucrainei sisteme de apărare aeriană de fabricație sovietică, echipamente militare pe care le-a obținut în secret cu decenii în urmă, relatează The Wall Street Journal, care citează oficiali americani.

Echipamentul militar, despre care un oficial american a spus că include și sisteme SA-8, este vechi de decenii și a fost obținute de SUA în trecut, pentru a examina tehnologia armatei sovietice, folosită de Moscova, dar și exportată de ruși în mai multe țări ale lumii.

Armata ucraineană este familiarizată cu aceste sisteme, multe dintre ele fiind moștenite de aceasta după prăbușirea URSS. Decizia vine în contextul în care administrația Biden încearcă să ajute Ucraina să-și dezvolte capacitățile de apărare aeriană.

De-a lungul deceniilor, Statele Unite au reușit să obțină un mic arsenal de sisteme de apărare aeriană de fabricație sovietică, pentru ca echipamentele să poată fi examinate de experții americani.

Eforturile secrete ale americanilor au intrat în atenția publică în 1994, când un avion de transport sovietic imens a fost observat la aeroportul din Huntsville, în apropiere de o importantă autostradă.

Ulterior, s-a confirmat că avionul avea la bord un sistem de apărare S-300 pe care SUA îl obținuse în Belarus ca parte a unui proiect secret care a implicat un contractant de armament de la Pentagon. Contractul avea o valoare de 100 de milioane de dolari, conform unui fost oficial implicat în misiune.

Conform unui oficial al administrației SUA, sistemul S-300 cu pricina nu se numără printre sistemele pe care americanii le vor trimite în Ucraina.

Ucraina deja deține unele dintre sistemele de apărare aeriană rusești, inclusiv S-300. Totuși, în eforturile lor de a-i opri pe invadatorii ruși, ucrainenii au nevoie de mai multe astfel de sisteme.

Rachetele Stinger, pe care SUA și țările NATO le-au oferit până acum Ucrainei, sunt eficiente doar în a doborî aeronave care zboară la altitudine mică și elicoptere.

SUA speră că furnizarea de sisteme de apărare noi va permite Ucrainei să-și creeze o zonă de excludere aeriană de facto, în condițiile în care SUA și aliații săi NATO au refuzat apelurile președintelui Zelenski de a impune o astfel de zonă deasupra Ucrainei, motivând că o astfel de acțiuni ar duce la un război direct între NATO și Rusia. 

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mesajele soldaților ruși către cei dragi, înainte să moară. „Există deja un munte de cadavre înalt de doi metri, lângă adăpost”

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

„Ultima vizită în Ucraina în calitate de director CIA”. Volodimir Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu William Burns

Cum vrea Viktor Orban să continue să importe gaz rusesc prin Ucraina. Premierul Ungariei vorbește despre „un truc”

Partenerii noștri