Live

Vladimir Putin nu renunță la Mihail Mișustin și îl propune din nou prim-ministru. Ce planuri are cu Șoigu și Lavrov

Data actualizării: Data publicării:
Conform legii, guvernul a demisionat chiar înainte ca Putin să depună jurământul pentru un nou mandat de șase ani. Foto: Mihail Mișustin (st), prim-ministrul Federației Ruse și Vladimir Putin, președintele Federației Ruse / Sursa foto: Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin a propus vineri renumirea primului ministru Mihail Mișustin, un tehnocrat care l-a consiliat să treacă prin războiul din Ucraina și prin provocările economice generate de sancțiunile occidentale generate de invazia Moscovei.

Aprobarea lui Mișustin de către Duma de Stat este sigură, deoarece nu există practic nicio opoziție în parlament, care l-a susținut pe Putin în toate deciziile sale, notează Reuters.

Conform legii, guvernul a demisionat chiar înainte ca Putin, liderul suprem al Rusiei timp de aproape un sfert de secol, să depună jurământul pentru un alt mandat de șase ani, marți, după ce a câștigat alegerile în martie.

Deși sunt zvonuri că președintele ar căuta forțe noi pentru câteva portofolii, nu există niciun indiciu clar deocamdată că Putin plănuiește o mare remaniere a guvernului, din care fac parte și veteranul Serghei Șoigu, responsabil cu apărarea Rusiei din 2012, și ministrul de externe Serghei Lavrov, responsabil de diplomația Rusiei timp de două decenii.

Menținerea guvernului său în aceeași formulă ar transmite un mesaj de stabilitate și de satisfacție a lui Putin față de progresul echipei sale în țară și în străinătate, spun analiștii.

„Președintele Vladimir Vladimirovici Putin a înaintat Dumei de Stat o propunere privind candidatura lui Mihail Vladimirovici Mișustin pentru funcția de președinte al Guvernului”, a declarat președintele Dumei, Viaceslav Volodin, pe aplicația Telegram.

„Astăzi, deputații vor lua o decizie responsabilă în numele alegătorilor lor cu privire la această problemă”, a mai spus Volodin.

Cine este Mihail Mișustin

Mișustin, un birocrat de carieră, nu părea să aibă ambiții politice înainte ca Putin să-l numească prim-ministru în 2020. Fără experiență în serviciile de securitate, el nu face parte din așa-numita facțiune a oamenilor puternici, a veteranilor serviciilor de informații apropiate lui Putin.

Cu toate acestea, păstrând un profil discret, Mișustin a fost creditat pentru menținerea economiei Rusiei pe linia de plutire, după ce aliații Kievului au lovit țara cu sancțiuni care au complicat foarte mult finanțarea afacerilor rusești și au redus piețele disponibile pentru vastele resurse naturale ale țării.

Înainte de a deveni prim-ministru, Mișustin a condus serviciul fiscal federal timp de un deceniu, unde a dublat veniturile.

În octombrie, în vreme ce Rusia se confrunta cu sancțiuni tot mai mari, Mișustin a spus că Moscova va simplifica procedurile pentru ca cetățenii și companiile din 25 de țări „prietenoase” - inclusiv China, India, Brazilia, Arabia Saudită, Turcia, Kazahstan și Belarus - să investească în Rusia.

Într-un moment periculos pentru Putin, în iunie anul trecut, Mișustin a spus că Rusia trebuie să se unească în jurul președintelui, deoarece o revoltă eșuată a mercenarilor care luptă în Ucraina a reprezentat „o provocare pentru stabilitatea sa”.

"Pentru aceasta, consolidarea întregii societăți este deosebit de importantă. Trebuie să acționăm împreună, ca o singură echipă, și să menținem unitatea tuturor forțelor, raliindu-ne în jurul președintelui", a spus atunci Mișustin.

Mihail Mișustin, care va susține un discurs în Dumă înainte de vot, trebuie să răspundă parlamentarilor cum va rezolva o serie de sarcini stabilite de Putin pentru Executiv, inclusiv „dezvoltarea economică și regională și creșterea capacității de apărare a țării noastre”, a mai precizat Volodin.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Întreruperile de curent continuă în Transnistria. Rusia neagă că folosește gazul ca armă pentru a constrânge Moldova 

Cum a ajuns un fotbalist rus extrem de talentat, care a jucat împotriva lui Figo și Ronaldo, să moară în războiul din Ucraina

Zelenski: Donald Trump poate fi decisiv în războiul din Ucraina. El ne poate ajuta să-l oprim pe Putin

Ucraina pierde teren, dar nici Putin nu dispune de rezerve infinite: Unul din marile depozite de blindate ale Rusiei s-a golit complet

Partenerii noștri