Live

Vladimir Putin găsește noi scuze pentru arestarea celor care îl critică: „Trebuie să respectăm anumite reguli”

Data publicării:
Crimeea joacă un rol esențial în planul neoimperialist al lui Vladimir Putin, care va face „tot posibilul” să îi împiedice pe ucraineni să elibereze peninsula. Foto: Profimedia Images

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a apărat sâmbătă represiunea tot mai mare împotriva societăţii civile şi a vocilor critice din Rusia. El pretinde că este necesară în contextul ofensivei Rusiei în Ucraina.

„Suntem în 2023, iar Federaţia Rusă este implicată într-un conflict armat cu un vecin. Şi cred că trebuie să adoptăm o anumită atitudine faţă de persoanele care ne provoacă daune în interiorul ţării”, a declarat el în timpul unei conferinţe de presă cu jurnaliştii ruşi, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Trebuie să ţinem cont de faptul că, pentru a reuşi, inclusiv într-o zonă de conflict, trebuie să respectăm anumite reguli”, a continuat el.

Vladimir Putin i-a răspuns unui jurnalist de la cotidianul rus Kommersant, care i-a cerut să comenteze arestarea recentă a unui politolog şi unui regizoare de teatru, Boris Kagarliţki şi Evghenia Berkovici.

„Aceşti oameni au fost arestaţi pentru cuvintele pe care le-au spus sau scris, este normal?”, a întrebat jurnalistul, făcând o comparaţie cu epurările staliniste din 1937.

Boris Kagarliţki, un cunoscut politolog specializat în stânga din Rusia, a fost acuzat săptămâna aceasta de apeluri publice la terorism şi plasat în arest preventiv la Sâktâvkar, în nordul extrem al Rusiei. El îşi exprimase în mod public opoziţia faţă de ofensiva din Ucraina.

Evghenia Berkovici a fost arestată la începutul lunii mai şi acuzată de apologia terorismului pentru o piesă de teatru pe care a pus-o în scenă în 2020, care spunea povestea unor femei ruse recrutate pe internet pentru a se căsători cu islamişti în Siria.

Vladimir Putin a declarat că aude numele lor pentru prima dată şi că nu a înţeles cu adevărat ce au făcut sau ce li s-a făcut, adăugând că îşi spune doar părerea generală despre această problemă.

De la începutul ofensivei trupelor ruseşti în Ucraina şi adoptarea legilor care interzic orice discurs critic, mai multe media ruseşti independente au fost nevoite să-şi suspende activitatea sau să părăsească ţara, iar numeroşi opozanţi au plecat în exil sau au fost încarceraţi.

Mii de amenzi şi mai multe pedepse grele cu închisoarea au fost aplicate unor activişti şi intelectuali dar şi unor persoane anonime.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețuit după un atac masiv cu drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Partenerii noștri