Live

Vladimir Putin critică „pedepsirea colectivă” a sportivilor ruși în scandalul de dopaj. Rusia, fără drapel și imn la JO 2022

Data actualizării: Data publicării:
Putin: „Considerăm inacceptabilă practica de 'pedepsire colectivă' pentru infracţiuni individuale, o practică devenită frecventă în ultimul timp”. Foto: Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin a denunțat „pedepsirea colectivă” a Rusiei „pentru infracțiuni individuale” care îi vor priva pe sportivii ruși de la dreptul de a participa sub culorile drapelului național al Rusiei la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, se arată într-un interviu publicat joi de Kremlin. 

„Considerăm inacceptabilă practica de 'pedepsire colectivă' pentru infracţiuni individuale, o practică devenită frecventă în ultimul timp”, a afirmat preşedintele Rusiei în interviul acordat mediei din China și citat de Kremlin, potrivit Agerpres.

„Desigur, condamnăm folosirea de produse interzise de către sportivi şi ne pronunţăm pentru o cooperare internaţională de anvergură în lupta împotriva dopajului în sport”, a adăugat Putin. 

Rusia a fost sancţionată în cadrul uriaşului scandal de dopaj în care au fost implicați înalţi funcţionari şi agenţi secreţi, în special la JO de iarnă de la Soci din 2014. Moscova a negat categoric aceste fapte şi consideră sancțiunile ca fiind un complot occidental menit să discrediteze Rusia.

Vladimir Putin, prezent la JO 2022 de la Beijing la invitația lui Xi Jinping

Sportivii ruşi care nu fac obiectul unui control antidoping pozitiv pot, totuşi, participa la JO 2022, dar nu vor putea defila sub drapelul lor la ceremonia de deschidere şi nu li se va intona imnul naţional pe podiumul de premiere.

De asemenea, responsabilii ruşi au interdicţia de a asista la competiţii, cu excepţia invitaţiei şefului statului din ţara gazdă. Preşedintele Vladimir Putin va fi prezent, la invitaţia omologului său Xi Jinping, la ceremonia de deschidere din 4 februarie.

Oficialii ruși au descris boicotul olimpic al unor state occidentale ca fiind „o prostie”. Protestul diplomatic la care au aderat țări precum SUA, Canada și Marea Britanie a fost inițiat pentru atrimite un mesaj Chinei cu privire la încălcarea drepturilor omului, în special, în regiunea Xinjiang unde trăiesc uigurii, un grup etnic minoritar. 

Citește și: Pe măsură ce tensiunile cu Occidentul cresc, Putin și Xi Jinping devin tot mai apropiați

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Serie de explozii în locuri publice din Rusia. Principalii suspecți: pensionari, victime ale unor escrocherii

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius: „Putin ne cunoaște, știe cum să ne deranjeze. Ignorând amenințarea, nu o facem mai mică”

Partenerii noștri