Live

Vladimir Putin a ordonat producția în serie a rachetelor Oreșnik, la o zi după ce a fost folosită pentru prima oară

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin are agenda proprie încearcă să ne lămurească analiștii. Foto: Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat vineri începerea producției în serie a rachetei hipersonice Oreșnik, după ce Moscova a folosit-o pentru a lovi orașul ucrainean Dnipro, scrie Barron’s, care citează AFP.

„Trebuie să începem producția în serie. Decizia... a fost de fapt luată”, a declarat Putin la o întâlnire televizată cu șefii militari, lăudând «forța deosebită a acestei arme și puterea sa».

Rachetă balistică hipersonică Oreşnik lansată joi de Rusia asupra unei infrastructuri militare în oraşul ucrainean Dnipro a zburat timp de aproximativ 15 minute înainte de a-şi lovi ţinta şi a atins o viteză de 11 ori mai mare decât viteza sunetului, a transmis vineri direcția de informații a armatei ucrainene.

Racheta balistică a fost lansată din complexul militar Kedr situat în regiunea rusă Astrahan, la circa 1.000 de kilometri distanţă de ţinta lovită în Ucraina.

Viteza pe care a atins-o în partea finală a traiectoriei către ţintă a fost de peste Mach 11, adică mai mult de 11 ori viteza sunetului.

Explicațiile Rusiei

Rusia a transmis că a recurs la folosirea acestei rachete împotriva unei infrastructuri producătoare de armament în oraşul ucrainean Dnipro, unde se află şi uzina de rachete şi tehnologie spaţială Iujmaş, ca răspuns faţă de acţiunile occidentale „nesăbuite” în urma primelor atacuri ucrainene cu rachete americane ATACMS şi britanice Storm Shadow asupra unor ţinte militare în Rusia, după ce Kievul a fost autorizat de SUA şi Marea Britanie să lovească în profunzimea teritoriului rus cu aceste rachete ce au o rază de acţiune de 300 de kilometri.

Moscova consideră aceste atacuri o implicare directă a SUA şi Marii Britanii în război, motivând că localizarea ţintelor prin satelit şi direcţionarea rachetelor către acestea nu pot fi realizate de armata ucraineană fără implicarea ţărilor care i-au furnizat rachetele ATACMS şi Storm Shadow.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Proteste în Slovacia, după ce premierul Fico l-a vizitat pe Vladimir Putin: „Miroase a trădare”

Moscova susține că „mai multe țări” vor să găzduiască o întâlnire Trump-Putin

Reacția Chișinăului după ce spionajul rus a acuzat-o pe Maia Sandu că pregătește cucerirea Transnistriei

Jumătate dintre ucraineni susțin aderarea la NATO, în contextul în care o parte din teritorii rămân ocupate de Rusia

Partenerii noștri