Live

Virgin Orbit, compania excentricului miliardar britanic Richard Branson, a intrat în faliment

Data publicării:
Richard Branson. Foto: Profimedia

Virgin Orbit, compania excentricului miliardar britanic Richard Branson, a intrat în faliment, după ce nu a reușit să asigure noi investiții. Compania de lansare a sateliților și-a oprit operațiunile cu câteva săptămâni în urmă, anunțând că va reduce 85% din forța de muncă disponibilă la momentul actual, scrie BBC și Reuters

Șeful Virgin Orbit, Dan Hart, spune că, deși compania a „depus eforturi mari” pentru a-și asigura mai multe finanțări, în cele din urmă trebuie să facă „ceea ce este mai bine pentru afacere”. El a spus că Virgin Orbit se va concentra acum pe găsirea unui cumpărător „care să ofere claritate cu privire la viitorul companiei clienților, vânzătorilor și angajaților săi”.

În ianuarie, o încercare a Virgin Orbit de a trimite un satelit pe orbită din Marea Britanie a eșuat deoarece filtrul de combustibil al rachetei s-a dislocat, provocând supraîncălzirea unuia dintre motoare. Lansarea ar fi trebuit să marcheze un pas major pentru Marea Britanie - de la fabricarea de sateliți, la construirea de rachete și crearea de noi porturi spațiale. 

Compania, care și-a listat acțiunile la indicele Nasdaq din New York în 2021, avea datorii de 153,5 milioane de dolari în septembrie anul trecut.

În urma acestei mișcări, Virgin Orbit a solicitat protecția împotriva falimentului, care permite unei afaceri să continue să funcționeze și să își abordeze problemele financiare, oferind în același timp protecție împotriva creditorilor. Hart a spus că, în ciuda problemelor financiare, este încrezător că firma sa are o „atracție mare” pentru un nou proprietar deoarece echipa sa a creat „tehnologie de lansare de ultimă oră”. 

Virgin Orbit a fost fondată în 2017 și lansează rachete de sub avioane Boeing 747, modificate pentru a trimite sateliți în spațiu.  

Sir Richard Branson face parte dintr-un grup foarte mic de miliardari care și-au extins afacerile lansând sateliți. Ceilalți sunt Jeff Bezos, fondatorul Amazon, care și-a înființat compania spațială Blue Origin, precum și proprietarul Twitter și Tesla, Elon Musk, care a fondat SpaceX.

Richard Branson, născut în 1950 la Londra, este un personaj controversat, este aventurier, este un geniu al promovării și este celebru pentru că a creat ”galaxia” de companii Virgin. A fost foarte aproape de moarte în Irlanda când a traversat Atlanticul cu balonul.

Interesant este că Branson ar fi avut șansa să ajungă în spațiu acum aproape 37 de ani, când liderul sovietic Gorbaciov i-a propus asta. Branson a spus NU din mai multe motive: ar fi trebuit să se pregătească doi ani în URSS, nu voia să-și lase noua sa companie atât de mult timp, costul zborului ar fi fost 50 de milioane de dolari și se temea și de reacțiile negative din SUA, dacă ar fi dat o așa sumă mare pentru un zbor. 

Branson a devenit cunoscut acum mai bine de trei decenii ca fiind amator de senzații tari. Era foarte priceput în domeniul comunicării și se lansa în aventură după aventură. A făcut câteva călătorii extreme cu baloane cu aer cald, a stabilit și o serie de recorduri (spre exemplu recordul de viteză la traversarea Atlanticului cu barca), dar mereu și-a dorit să aibă și o companie de călătorii spațiale.

Citește și: Richard Branson și-a îndeplinit visul și a văzut Pământul de la limita spațiului. Aeronava Unity a aterizat cu succes

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Richard Branson, nepotul lui J. Robert Oppenheimer şi alte personalităţi cer într-o scrisoare deschisă oprirea catastrofei AI

Documente: Jeffrey Epstein ar fi făcut înregistrări sexuale cu prinţul Andrew, Bill Clinton şi Sir Richard Branson

VIDEO Virgin Galactic a dus primii săi turiști în spațiu

FOTO. Primii clienţi ai Virgin Galactic au ajuns în spaţiu şi au petrecut câteva minute în imponderabilitate

Partenerii noștri