Live

Video Violențe sexuale în universități din Marea Britanie. Studenții denunță o „cultură a fricii”

Data actualizării: Data publicării:
Studenta Emily Eisenberg de la Universitatea Warwick denunță o „cultură a fricii” la adăpostul căreia au loc violențe sexuale și hărțuiri în universitățile din Marea Britanie Foto: captură video Digi24

Universitățile de elită din Marea Britanie sunt cunoscute pentru nivelul de excelență al educației. Dar acum, mii de studenți vorbesc despre abuzurile sexuale din campusuri. Emily Eisenberg acuză o imensă cultură a fricii. Studenții de la Universitatea Warwick îşi doresc un campus sigur în care să învețe și să stea fără teama că vor fi hărțuiți sau chiar violați. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

 

Pentru multe femei din Marea Britanie, să fii studentă înseamnă şi teama constantă de agresiuni sexuale. Emily Eisenberg poate confirma acest lucru. Este studentă în primul an la Universitatea Warwick din Coventry și are colege care au fost atacate în campus.

„Nu am întâlnit o singură fată care să nu fi păţit ceva. Există tot felul de agresiuni verbale, hărțuiri, cazuri de viol, fete drogate... Peste tot e aşa”, susține studenta Emily Eisenberg.

„Să-ţi fie ruşine, Warwick!”

De câteva luni, studenții de la Warwick protestează faţă de ceea ce au denumit „cultura violului”. Emily este unul dintre organizatori. Şi ea a avut tot felul de experiențe nedorite. Una dintre ele s-a petrecut în bucătăria căminului, în timpul unei petreceri.

„Am avut un prieten apropiat care a ajuns să mă pipăie în bucătărie. După aceea le-a trimis prietenilor săi tot felul de mesaje vocale în care spunea cât e de încântat că se întoarce la universitate ca să-şi facă de cap cu mine”, povestește Emily.

„E îngrozitor să-ţi fie teamă că oricine se poate transforma într-un monstru, mai ales atunci când trăiești într-un spațiu mixt. Ți-e frică atunci când prietenii te vizitează noaptea. Nu ar trebui să fie așa. Mai ales într-un campus, unde ar trebui să fim în siguranță”, spune studenta.

Studenții acuză că vinovații scapă nepedepsiți

Studenţii iau atitudine în faţa oricărei forme de violență sexuală. Au trimis solicitări speciale conducerii universităţii și, timp de aproape două luni, un mic grup a ocupat campusul. Tinerii spun că de prea multe ori vinovații scapă nepedepsiţi, în timp ce victimele nu primesc sprijinul de care au nevoie.

„Serviciile de asistență sunt subfinanţate şi nu au personal suficient, așa că vrem să ne asigurăm că victimele beneficiază de ajutorul de care au nevoie”, explică Cai Kennedy, studentă.

Am vrut să discutăm şi cu conducerea universității, dar solicitarea pentru un interviu a fost respinsă. În schimb, administraţia a publicat o declarație pe internet, în care susţine următoarele: „Politica noastră privind comportamentul nepotrivit este clară: nu va fi tolerată, măsurile includ îmbunătățiri ale iluminatului stradal...”

Dar fetele spun că acest lucru nu este nici pe departe suficient. Chiar dacă vor trebui să rămână în corturi și să studieze pentru examene în vânt și ploaie, nu vor ceda până când administrația nu va fi de acord cu toate cererile lor.

Social media agravează situația

„E vorba în principal de schimbarea atitudinii, ei pur și simplu nu par să ia în serios această criză. Noi cerem, de asemenea, ca paznicii de aici şi personalul din campus să urmeze cursuri de pregătire, pentru că nu sunt în stare să facă față situaţiei”, explică Emily Eisenberg.

Desigur, problema nu se limitează doar la universități. Soma Sara a fost hărțuită sexual prima oară la o școală din Londra, în perioada adolescenţei. A postat pe social media ceea ce i s-a întâmplat şi foarte mulţi i-au urmărit apoi contul de Instagram.

„Imediat după ce am împărtășit acea poveste, am primit foarte multe mesaje de la aproape toţi cunoscuţii. Mi-au spus cât de mult au rezonat cu povestea mea și au început să împărtășească propriile lor povești despre viol, hărțuire și misoginism”, spune Sima Sara, inițiatoarea campaniei „Toată lumea e invitată”.

Până acum, peste 16 mii de femei și fete, inclusiv multe studente de la școli private de prestigiu, şi-au împărtășit propriile experiențe.

Soma Sara subliniază că problema nu este nici pe departe una nouă. Dar tehnologia le-a oferit vinovaților noi mijloace de a face rău.

„Răzbunările de natură sexuală, constrângerile sau filmările fără consimţământ în timpul actului sexual, toate acestea sunt exemple. Cred că social media adaugă o dimensiune complet diferită culturii violului. Agravează mult o problemă existentă”, spune Soma Sara.

Primele progrese: În premieră, băieții își denunță prietenii

Inițiativa ei a stârnit o dezbatere. S-au implicat Ministerul Educaţiei şi cel al Afacerilor Interne, iar inspectoratele şcolare au declanşat anchete ca să vadă dacă școlile acordă atenția cuvenită acestei probleme.

Studentele de la Warwick spun că și fetele, şi băieții trebuie să educați corect încă din școala primară. Prima țintă este să influențeze atitudinea studenţilor de sex masculin în interacțiunile zilnice.

„Bărbații trebuie să ştie că au şi ei o responsabilitate: să se asigure că femeile se simt în siguranță în campus”, spune un tânăr din campus.

Emily a observat un progres. „Sunt oameni care au fost complet excluşi, au renunțat la facultate. În premieră, băieții își denunță prietenii, recunosc problema și nu sunt de acord cu ceea ce se întâmplă”, spune tânăra.

Emily și prietenii ei speră că protestul lor va fi auzit în toată Marea Britanie. Sunt convinşi că astfel de temeri sunt peste tot, nu doar în universitatea lor.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

General britanic: „Suntem pregătiți să luptăm cu Putin în Europa de Est. Chiar în seara asta”

Republica Moldova a semnat un acord de parteneriat pentru securitate și apărare cu Marea Britanie

Cum poate riposta Putin la atacurile ucrainene cu rachete americane și britanice. Avertismentul experților

Prim-ministrul britanic Keir Starmer sugerează utilizarea rachetelor Storm Shadow de către Ucraina pentru a lovi Rusia

Partenerii noștri