Live

Galerie Foto Violențe la Universitatea Columbia. Polițiștii din New York au intervenit în forță în campusul blocat de manifestanți. 300 de arestări

Data actualizării: Data publicării:
Poliția din New York a intervenit în forță la Universitatea Columbia, care a ajuns epicentrul protestelor față de războiul din Fâșia Gaza care au cuprins campusurile americane. FOTO: Profimedia Images

Poliția din New York a intervenit în forță la Universitatea Columbia, care a ajuns epicentrul protestelor față de războiul din Fâșia Gaza care au cuprins campusurile americane. I-au scos pe manifestanți dintr-o clădire în care se baricadaseră din noaptea precedentă. Au fost făcute în jur de 300 de arestări. Poliția anunță că i-a îndepărtat pe toți studenții protestatari din clădire, dar și pe cei din tabăra de corturi pe care și-o instalaseră în campus. În ultimele săptămâni, furia studenților s-a răspândit în marile universități americane de la o coastă la alta.  

ACTUALIZARE 17:00 Primarul orașului New York a declarat că 300 de persoane au fost arestate, transmite BBC.

Edilul a mai explicat că activiștii nu au fost acolo „pentru a protesta pașnic, ci pentru a încerca să creeze haos”.

„Există o mișcare de radicalizare a tinerilor, e o problemă globală. Nu voi permite să se întâmple asta”, a mai spus el.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Poliţiştii din New York au intrat, marţi seară, în incinta Universităţii Columbia pentru a aresta şi a dispersa protestatarii pro-palestinieni care au ocupat o clădire a campusului în urmp cu aproape 24 de ore şi care au ocupat o tabără de corturi la şcoala Ivy League timp de aproape două săptămâni, transmite Reuters.

Imagini transmise în direct de televiziuni au arătat poliţişti cu cască şi echipament tactic intrând în campusul de elită din partea superioară a Manhattanului, care a fost punctul central al protestelor studenţeşti care s-au extins în ultimele zile la zeci de şcoli din SUA, exprimând opoziţia faţă de războiul Israelului din Gaza.

"Evacuarea", au strigat poliţiştii în timp ce mărşăluiau spre intrarea baricadată a Hamilton Hall, o clădire academică în care protestatarii au pătruns şi au preluat controlul în primele ore ale dimineţii de marţi.

Un şir lung de ofiţeri de poliţie au fost văzuţi intrând în clădire pe o fereastră de la etajul al doilea, folosind un vehicul cu o scară pentru a avea acces la etajul superior.

Zeci de alţi ofiţeri au invadat tabăra de protestatari din apropiere, în timp ce studenţii curioşi care se aflau chiar în afara campusului strigau "Ruşine, ruşine!". În scurt timp, ofiţerii au fost văzuţi conducând protestatarii încătuşaţi către vehiculele de poliţie din faţa porţilor campusului.

Poliţia a urcat aproximativ 50 de persoane într-un autobuz, fiecare având mâinile legate la spate, întreaga scenă fiind luminată de luminile intermitente roşii şi albastre ale vehiculelor de poliţie. Ambulanţe şi alte vehicule ale serviciilor de urgenţă stăteau în apropiere.

"Palestina liberă, liberă, liberă, liberă", au scandat protestatarii din faţa clădirii. Alţii au strigat "Lăsaţi studenţii să plece".

Oficialii Universităţii Columbia amenințaseră cu expulzarea academică a studenţilor care au ocupat Hamilton Hall.

Ocupaţia a început peste noapte, când protestatarii au spart ferestrele, au pătruns în interior şi au desfăşurat un banner pe care scria "Hind's Hall", redenumind simbolic clădirea în cinstea unui copil palestinian de 6 ani ucis în Gaza de către armata israeliană.

În afara clădirii neoclasice cu opt etaje - locul în care au avut loc diverse ocupaţii studenţeşti în campus, începând cu anii 1960 - protestatarii au blocat intrarea cu mese, şi-au legat braţele pentru a forma o baricadă şi au scandat sloganuri pro-palestiniene.

În cadrul unei conferinţe de presă, ţinută cu câteva ore înainte ca poliţia să intre în Columbia, primarul Eric Adams şi oficiali ai poliţiei oraşului au declarat că ocuparea Hamilton Hall a fost instigată de "agitatori externi" care nu au nicio afiliere cu Columbia şi care sunt cunoscuţi de forţele de ordine pentru că provoacă dezordine publică.

Poliţia a declarat că şi-a bazat concluziile în parte pe tacticile de escaladare a ocupaţiei, inclusiv vandalismul, utilizarea baricadelor pentru a bloca intrările şi distrugerea camerelor de supraveghere.

Adams a sugerat că unii dintre studenţii protestatari nu erau pe deplin conştienţi de prezenţa unor "actori externi" în mijlocul lor.

"Nu putem şi nu vom permite ca ceea ce ar trebui să fie o adunare paşnică să se transforme într-un spectacol violent care nu serveşte niciunui scop. Nu putem aştepta ca această situaţie să devină şi mai gravă. Acest lucru trebuie să se termine acum", a declarat primarul.

Unul dintre liderii studenţilor care au condus protestul, Mahmoud Khalil, student palestinian care urmează cursurile Şcolii de Afaceri Internaţionale şi Publice din Columbia cu o viză de student, a contestat afirmaţiile conform cărora străinii au iniţiat ocupaţia.

"Sunt studenţi", a declarat el pentru Reuters.

Cu o zi mai devreme, universitatea a declarat că a început să suspende studenţii care au sfidat un termen limită pentru evacuarea unei tabere de protest, în timp ce oficialii şcolii au declarat că mai multe zile de discuţii cu liderii protestatarilor, care vizau demontarea corturilor, au ajuns la un punct mort.

"Tulburările din campus au creat un mediu ameninţător pentru mulţi dintre studenţii şi profesorii noştri evrei şi o distragere zgomotoasă a atenţiei care interferează cu predarea, învăţarea şi pregătirea pentru examenele finale", a transmis, marţi, universitatea într-o declaraţie.

Atacul din 7 octombrie asupra sudului Israelului de către militanţii Hamas din Gaza şi ofensiva israeliană care a urmat asupra enclavei palestiniene au declanşat cea mai mare explozie de activism studenţesc de la protestele antirasiste din 2020.

Multe dintre demonstraţii au fost întâmpinate de contramanifestanţi care le-au acuzat de fomentarea urii antievreieşti. Partea pro-palestiniană, inclusiv evreii care se opun acţiunilor israeliene din Gaza, spun că sunt catalogaţi pe nedrept drept antisemiţi pentru că au criticat guvernul israelian şi şi-au exprimat sprijinul pentru drepturile omului.

În ceea ce priveşte protestele, oficialii universităţii s-au străduit să găsească un echilibru între libertatea de exprimare şi eliminarea discursului instigator la ură.

Problema a căpătat accente politice în perioada premergătoare alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie, republicanii acuzându-i pe unii administratori de universităţi că închid ochii la retorica antisemită şi la hărţuire.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a denunţat marţi formele non-pacifiste de proteste studenţeşti, calificând ocuparea clădirilor din campusuri drept "o abordare greşită".

Reprezentanţii Departamentului de Poliţie din New York au subliniat înainte de acţiunea de marţi seară că agenţii se vor abţine să intre în campus, cu excepţia cazului în care administratorii de la Columbia le vor cere prezenţa, aşa cum au făcut-o pe 18 aprilie, când agenţii NYPD au îndepărtat o tabără anterioară. Atunci au fost efectuate peste 100 de arestări, ceea ce a stârnit un val de proteste din partea multor studenţi şi a personalului.

Zeci de corturi, instalate pe o zonă de iarbă mărginită de garduri - alături de o peluză mai mică, plantată între timp cu sute de steaguri israeliene mici - au fost montate din nou câteva zile mai târziu şi au rămas în campus până marţi.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Şeful poliţiei din Gaza a fost ucis într-un atac israelian. Cel puțin 11 persoane au murit, inclusiv femei și copii

Informații noi în cazul tragediei din Muntenegru: Atacatorul a omorât 12 oameni și s-a sinucis în fața polițiștilor

Israelul ameninţă că îşi va intensifica loviturile în Gaza dacă Hamas continuă să lanseze rachete

Populaţia din Fâșia Gaza a scăzut cu 6% de la începutul războiului

Partenerii noștri