Live

Viktor Orban profită de criza refugiaților ucraineni pentru a cere UE să-i deblocheze PNRR-ul

Data publicării:
Premierul Ungariei Viktor Orban. Foto: Profimedia Images

Viktor Orban a cerut Comisiei Europene să-i deblocheze PNRR-ul, inclusiv partea de împrumuturi, parte despre care spunea anterior că nu are de gând să o acceseze, pe motiv că vrea să o folosească pentru activități umanitare în criza refugiaților din Ucraina.

Într-o scrisoare adresată preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul Viktor Orban menţionează că intenţionează să folosească partea de împrumuturi din PNRR pentru activităţi umanitare, apărare, controlul graniţelor şi alte acţiuni legate de gestionarea crizei umanitare după invazia rușilor în Ucraina, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Ungaria a primit, până în prezent, peste 450.000 de refugiaţi din Ucraina şi „responsabilitatea comună” a statelor UE este esenţială în gestionarea acestei crize, remarcă premierul ungar în scrisoarea adresată Comisiei Europene.

„În acest scop, Ungaria nu cere decât un acces imediat şi efectiv la fondurile europene care îi sunt alocate şi să le poată folosi în mod flexibil pentru destinaţiile cele mai adecvate în gestionarea crizei”, subliniază Viktor Orban, care la alegerile legislative din 3 aprilie se va confrunta cu un front unit al opoziţiei.

Premierul ungar precizează că în final guvernul său a decis să solicite şi partea de împrumuturi din PNRR, aproximativ 9 miliarde de euro, după ce hotărâse să acceseze numai componenta de granturi din planul european de redresare post-pandemie.

Polonia şi Ungaria sunt criticate de Bruxelles că încalcă statul de drept şi valorile europene prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT, reformele în justiţie, respingerea migranţilor (în cazul Ungariei) şi mai recent contestarea întâietăţii dreptului european şi a deciziilor CJUE în faţa dreptului naţional. Din aceste motive, Comisia Europeană nu le-a a aprobat încă PNRR-urile.

Mai mult, Comisia Europeană a adoptat la începutul lunii martie orientările ce cuprind condiţiile în care va putea suspenda fondurile europene ale statelor UE despre care consideră că încalcă statul de drept, vizate fiind de asemenea cele două ţări, care în replică acuză instituţiile europene că practică standarde duble şi că-şi atribuie competenţe ce nu sunt prevăzute în tratatele UE.

Citiți și: Viktor Orban, aflat în campanie electorală, acuză opoziția unită că vrea să atragă Ungaria în războiul din Ucraina

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Joe Biden pregăteşte noi sancţiuni împotriva Rusiei, înainte ca Donald Trump să-și preia mandatul

Mai multe țări vor livra 30.000 de noi drone Kievului. Cine se află în coaliția pentru Ucraina

Peter Magyar, opozantul lui Viktor Orban, spune că vrea „relații pragmatice” cu Rusia: „Nu cred că există prietenie în politică”

România este acuzată că sfidează interdicţia UE cu privire la pesticidele interzise: A acordat derogări ilegale

Partenerii noștri