Live

Viktor Orban anunță piedici mari pentru Ucraina în procesul de aderare la UE. „Nu putem evita întrebarea”

Data publicării:
Premierul ungar Viktor Orban. Foto: Profimedia Images

Premierul maghair Viktor Orban a declarat vineri că aşteaptă răspunsuri la „întrebări foarte dificile” înainte ca Uniunea Europeană să poată începe negocieri de aderare cu Ucraina, o decizie pe care Kievul ar vrea să o aibă până la sfârşitul acestui an.

Ţările UE urmează să decidă în decembrie dacă vor invita Ucraina să înceapă negocierile de aderare, după ce anul trecut i-a acordat statutul de ţară candidată. O eventuală decizie de începere a negocierilor ar necesita sprijinul unanim al celor 27 de membri actuali ai UE, iar diplomaţii au spus de mult timp că Ungaria este de aşteptat să se împotrivească.

„Nu putem evita întrebarea - la toamnă, când vom avea negocieri la Bruxelles despre viitorul Ucrainei - dacă putem de fapt lua în considerare în mod serios aderarea unei ţări începând discuţiile de aderare cu o ţară aflată în război”, a declarat Viktor Orban vineri la postul naţional de radio, potrivit Reuters, preluată de News.ro.

„Nu ştim cât de mare este teritoriul acestei ţări, deoarece războiul este încă în desfăşurare, nu ştim cât de mare este populaţia sa, deoarece ei fug... a admite o ţară în UE fără a-i cunoaşte parametrii, acest lucru ar fi fără precedent. Deci cred că trebuie să răspundem la întrebări foarte lungi şi dificile până când să ajungem să decidem cu adevărat începerea propriu-zisă a negocierilor de aderare”, a mai spus Viktor Orban.

Reacția Ucrainei

Comentând remarcile premierului de la Budapesta, Ministerul de Externe al Ucrainei a spus că este clar „că premierul ungar este îngrijorat de aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană”.

„Am dori să informăm că Ucraina nu şi-a schimbat teritoriul în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional”, a adăugat ministerul.

Viktor Orban cultivă legături amiabile cu Moscova, spre deosebire de mulţi dintre colegii săi din UE şi a avut în mod repetat disensiuni cu Kievul, inclusiv în privinţa dreptului etnicilor maghiari de a învăţa în limba lor maternă, după ce Ucraina a adoptat o lege în 2017 care restricţionează utilizarea limbilor minoritare în şcoli.

Orban a declarat luni în parlament că Ungaria nu va sprijini Ucraina în nicio problemă pe plan internaţional până când drepturile lingvistice ale etnicilor maghiari de acolo nu vor fi restabilite.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Preţul gazelor atinge cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni după oprirea livrărilor din Rusia către Europa prin Ucraina

Slovacia va lua măsuri împotriva Ucrainei pentru că a oprit tranzitul de gaze rusești spre Europa, anunță Robert Fico

Putin a pierdut un avantaj cheie după ce Ucraina a oprit tranzitul de gaze rusești spre Europa, spune șeful diplomației ucrainene

Cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina în 2025. Analiză BBC: Ce variante are Zelenski

Partenerii noștri