Live

Viktor Orban acuză Suedia şi Finlanda că „răspândesc minciuni evidente” despre Ungaria

Data publicării:
Viktor Orban, premierul Ungariei. Foto: Profimedia Images

Suedia şi Finlanda „trebuie să fie corecte şi să nu mai răspândească informaţii false despre Ungaria” dacă se vor ca Ungaria „să fie corectă şi să accepte aderarea lor la NATO”, a declarat premierul ungar Viktor Orban.

Viktor Orban a precizat vineri, la postul public de radio, că guvernul pe care îl conduce a cerut parlamentului de la Budapesta să sprijine candidaturile celor două ţări pentru aderarea la NATO.

Orban a adăugat, totuşi, că „unii deputaţi din partidele de guvernare nu sunt extrem de entuziaşti”, deoarece, printre altele, „aceste state răspândesc minciuni evidente despre democraţia noastră şi despre statul de dreptul aici”.

Parlamentul de la Budapesta va începe miercuri să dezbată cererile de aderare la Alianţa Nord-Atlantică ale Suediei şi Finlandei, conform agenţiei de presă MTI, preluată de Agerpres.

Potrivit lui Viktor Orban, parlamentarii mai reticenţi din partidul său FIDESZ au cerut discuţii suplimentare pe acest subiect, a relatat şi Reuters.

Orban sprijină aderarea la NATO, dar are observații

Orban a subliniat că, în cele din urmă, ar trebui transmis clar că Ungaria sprijină aderarea la NATO a celor două ţări, adăugând însă că este nevoie să fie ascultate şi îngrijorările Turciei privind primirea Suediei în Alianţă, pentru că altfel extinderea ar putea eşua.

„În ceea ce priveşte Turcia, şi ei sunt aliaţii noştri, aşa că trebuie să le ascultăm vocea”, a spus premierul ungar.

Turcia susţine că Suedia găzduieşte ceea ce ea numeşte membri ai unor grupuri teroriste şi cere extrădarea acestora. Ankara a sugerat recent că va aproba numai aderarea Finlandei la NATO, în timp ce Ungaria susţine că a fost întârziată în decizia sa de numeroasele legi necesare pentru a debloca fonduri de la Uniunea Europeană, bani care au fost opriţi din cauza disputelor cu Bruxellesul privind statul de drept.

„Trebuie să acordăm atenţie Turciei, pentru că în final întregul proces riscă să se blocheze. Până când nu va exista o soluţie la problema Turciei, extinderea ar putea eşua”, a declarat Orban.

Suedia şi Finlanda au depus anul trecut, după invazia rusă din Ucraina, cerere de aderare la Alianţa Nord-Atlantică.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Perturbări periculoase detectate în comunicațiile navale prin satelit din Marea Baltică. Finlandezii suspectează bruiaj rusesc

Viktor Orban a vorbit la telefon cu Trump și i-a urat succes în alegerile care vin peste câteva zile

„Declarația de la Viena”: Viktor Orban și extrema dreaptă austriacă fac front comun pentru a submina influența Comisiei Europene

Ultimul muzeu european dedicat lui Lenin își va închide porțile. Critici și speculații conspiraționiste în Rusia

Partenerii noștri