VIDEO Violențe în Liban: Bănci atacate și incendiate la Beirut de oameni furioși din cauza banilor blocați
Violențe în capitala Libanului. Zeci de oameni au incendiat sediile unor bănci din Beirut, au spart geamurile și au dat foc unor cauciucuri. Ei sunt furioși pentru că nu-și pot retrage economiile din bănci, după o nouă prăbușire a monedei naționale în raport cu dolarul. Unii manifestanți au căutat chiar locuințele bancherilor pentru a le cere socoteală.
Bombe de o tonă, folosite de Israel pentru a-l ucide pe liderul Hezbollah baricadat într-un buncăr din Beirut
Tel Avivul a fost vizat în premieră de o rachetă balistică
Telemedicină cu scandal. Șase aparate de radiologie noi zac nefolosite în spitalele din Bihor
Postul Crăciunului, ținut cu bunătăți făcute în casă
Cum îl descrie Sylvester Stallone pe Donald Trump
Câți bani sunt dispuși românii să cheltuie anul acesta de Crăciun
Incendiu puternic într-un bloc din Sectorul 3 al Capitalei. Două persoane au fost evacuate
O femeie ar fi furat produse medicale dintr-un spital din Capitală. Acestea erau apoi vândute de soțul ei în cabinete stomatologice
Cazul băiatului mort în Spitalul din Târgu-Jiu: Noi informații contrazic apărarea chirurgului de gardă
În cartierul Badaro din Beirut, circa 50 de persoane au vandalizat faţadele a cel puţin patru bănci şi au incendiat pneuri în faţa lor, în cursul unei manifestaţii de protest la iniţiativa unei asociaţii a deponenţilor. Ulterior, manifestanţii s-au adunat în faţa casei unui bancher dintr-o suburbie a capitalei, potrivit media locale, citate de Agerpres.
De la începutul crizei economice fără precedent declanşate în 2019, lira libaneză a pierdut peste 95% din valoare, în raport cu dolarul american. Libanezii nu mai au acces la economiile lor, blocate în bănci, care au restricţionat retragerile şi transferurile de bani.
Anul trecut, o serie de spargeri comise de clienţi care încercau să-şi recupereze economiile au determinat băncile să-şi înceteze parţial activităţile, timp de câteva săptămâni.
Pe 6 februarie, Asociaţia băncilor din Liban a anunţat o grevă a sectorului, după o decizie a instanţei care a ordonat unei bănci să-i restituie integral economiile unui client. Mai funcţionează doar bancomatele, iar oamenii sunt nevoiţi să stea cu orele la coadă la ATM-uri pentru a putea retrage câteva sute de dolari.
Majoritatea libanezilor au economii în dolari americani, iar băncile aplică din 2019 limite stricte retragerilor de valute, ceea ce face ca mulţi libanezi să aibă practic economiile blocate şi accentuează dificultăţile cu care se confruntă pentru a-şi acoperi cheltuielile necesare traiului zilnic.
"Acum trei ani, ne-au furat banii", a declarat pentru France Presse unul dintre manifestanţi, Pascal al-Rassi, medic. "Unii din cei de aici sunt milionari, dar nu au niciun ban în buzunar", a adăugat acesta, declarându-se hotărât să continue protestul până îşi va recupera banii.
Joi, lira libaneză se schimba la un curs de aproape 80.000 pentru un dolar, în timp ce la începutul lui februarie raportul era de 60.000 la 1. Noua scădere s-a tradus printr-o creştere a preţurilor la produsele de bază, într-o ţară unde peste 80% din oameni trăiesc sub pragul sărăciei, potrivit ONU.
Miercuri, în reacţie la noua deteriorare a condiţiilor de trai, zeci de şoferi de taxi au blocat circulaţia în faţa Ministerului de Interne din Beirut.
Libanul trece printr-una din cele mai grave crize economice din lume începând din 1850, potrivit Băncii Mondiale. Situaţia este agravată de criza politică, în condiţiile în care de la 1 noiembrie încoace parlamentul divizat nu a reuşit să aleagă un preşedinte, din 11 încercări. Libanul este condus de un guvern interimar, care nu reuşeşte să adopte reformele indispensabile pentru a obţine ajutor din partea comunităţii internaţionale.
Editor : A.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News