VIDEO. Insula de coșmar a Europei unde copiii de imigranți sunt împinși la sinucidere
În largul Mării Egee, în apele teritoriale ale Greciei, o insulă a devenit un tărâm al nimănui pentru imigranții care sunt blocați aici.
Merryl Streep, apel pentru femeile afgane, la ONU: O pisică are mai multă libertate la Kabul
Dezastru în Afganistan. 200 de oameni au fost uciși de inundații masive
Cine nu se teme de talibani?
Rusia și talibanii. Care este planul lui Putin
Comoara descoperită de talibani în casa fostului vicepreședinte afgan
Gen. (r) Ben Hodges: „Am făcut două sau trei greșeli fatale în Afganistan”
Ce înseamnă pentru Pakistan revenirea talibanilor la putere în Afganistan
Mărturisirea jurnalistei afgane care a luat primul interviu unui lider taliban
Clipe dramatice: Translator afgan, salvat de CNN
Mai mulţi copii imigranţi au încearcat să se sinucidă într-o tabără din insula grecească Lesbos. Medicii voluntari spun că aceştia sunt traumatizaţi de condiţiile îngrozitoare în care trăiesc.
BBC a realizat un reportaj în tabăra de refugiați Moria, o aglomerare de maghernițe și corturi în care violența pentru supraviețuire și dominație etnică a devenit literă de lege.
Chiar și 17 persoane se înghesuie într-un singur cort.
În tabăra descrisă în presă drept „un Guantanamo" sau „o capcană" pentru refugiaţi, oamenii sunt terorizaţi de violenţele constante dintre cei de confesiuni sau etnii diferite, între şiiţi şi suniţi, între kurzi, arabi şi afgani. Încăierarea surprinsă de reporterii BBC a izbunit la o coadă pentru alimente. Doi oameni au fost înjunghiaţi.
„Suntem tot timpul pregătiţi să scăpăm de aici. 24 de ore din 24 ne ţinem copiii pregătiţi. Nu prea îi lăsăm nici să doarmă, de frica violenţelor”, spune în reportaj o femeie din Afganistan.
Ea şi copiii ei au fugit din Afganistan, dar au dat tot peste violenţă şi mizerie. Tabăra în care trăiesc are de patru ori mai mulţi imigranţi decât capacitatea sa. Funcţionează o singură toaletă la 70 de oameni, un duş la fiecare 80. Copiii suferă de afecţiuni ale pielii din cauza igienei precare, boli respiratorii din cauza gazelor folosite de poliţie pentru a potoli bătăile şi sunt traumatizaţi.
Luca Fontana, coordonator Medici fără Frontiere pe Lesbos: „Copii chiar şi de 10 ani au încercat să se sinucidă şi nu există niciun psihiatru sau psiholog pentru copii pe insulă. Deşi noi facem presiuni ca aceşti copii să fie mutaţi la Atena cât mai repede, nu se întâmplă asta. Autorităţile elene susţin că nu au bani pentru a le asigura oamenilor condiţii decente şi dau vina pe celelalte state europene, care refuză să primească imigranţi. Zeci de mii de oameni sunt blocaţi în taberele din insulele greceşti, înfiinţate în 2015 pe post de centre de tranzit”.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News