Victoria lui Netanyahu, o zi neagră pentru democrație - presa israeliană
Luni seară, toate cele trei exitpoll-uri de la alegerile legislative în Israel arătau o victorie decisivă a prim-ministrului Benjamin Netanyahu şi o nouă înfrângere a alianţei opoziţiei conduse de Benny Gantz. Dar nu doar mişcarea de centru-stânga din Israel a pierdut luni. O victorie pentru Netanyahu înseamnă o înfrângere pentru statul de drept şi pentru fiecare israelian care îşi doreşte să trăiască într-o ţară democratică, în care nimeni nu e mai presus de lege, scrie Haaretz.
Presa israeliană scrie că ziua de luni a fost neagră pentru toţi care sperau să treacă peste coşmarul reprezentat de anii în care Netanyahu a fost la putere, o perioadă caracterizată de incitări, polarizare şi rasism.
Spre deosebire de celelalte două seturi de alegeri, în care prim-ministrul nu era decât suspectat de infracţiuni de corupţie, Netanyahu a candidat în al treilea scrutin legislativ din ultimul an, din postura de inculpat pentru mită, fraudă şi abuz de încredere în trei cazuri separate. Asta înseamnă că milioane de israelieni au votat pentru un candidat acuzat că a comis mai multe infracţiuni.
În consecinţă, votul de luni trebuie văzut ca un vot de neîncredere în sistemul judiciar, poliţie, procuratură şi procurorul general. Aceasta este o situaţie fără precedent. Curtea din Ierusalim a programat deschiderea procesului lui Netanyahu pentru 17 martie, la doar două săptămâni distanţă de seara alegerilor.
În condiţiile în care Netanyahu şi-a retras cererea de imunitate pe care a trimis-o în parlamentul anterior, el nu mai poate cere din nou imunitate din partea actualului. Este de aşteptat ca el să încerce acum să oprească procedura legală împotriva sa. Partenerii săi politici, partidele de dreapta şi cele religioase, interesate să schimbe raportul de forţe dintre cele trei puteri ale statului prin suprimarea Curţii Supreme şi neutralizarea puterii şi independenţei procuraturii general, nu îl vor opri.
Dimpotrivă, ei vor susţine orice manveră legală sau politică pe care o va folosi Netanyahu, inclusiv adoptarea de legislaţie care să micşoreze putere Curţii în favoarea Parlamentului. Acest lucru înseamnă că Israelul coboară pe o pantă foarte periculoasă.
Un astfel de proiect merge dincolo de protejarea unui prim-ministru inculpat pentru infracţiuni de corupţie. Dreapta israeliană este interesată de ceea ce Naftali Bennett numea „un guvern suveranist” care ar anexa teritorii încălcând legislaţia internaţională, ar fura teritorii palestiniene şi ar stabili de facto un regim de tip apartheid. Din aceste motive aceste rezultate nu pot fi interpretate drept o coincidenţă – pentru a pune în aplicare politici corupte, e nevoie de un prim-ministru la fel de corupt.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News