Verdict aspru pentru Boris Johnson în concluziile investigației Partygate. Raportul critică „judecata slabă” a premierului
Boris Johnson este criticat sever în raportul publicat după investigația civilă asupra petrecerilor sale de la Downing Street Nr. 10, în timpul lockdown-ului și restricțiilor severe anti-Covid, relatează Reuters. Investigația coordonată de Sue Gray a concluzionat că au existat „serioase eșecuri de leadership” și „judecată slabă” în cadrul guvernului britanic.
În investigația ei, Sue Gray, o funcționară publică de carieră în cadrul guvernului, a condamnat comportamentul politicienilor de la vârful guvernului și a spus că acesta este „greu de justificat”.
Totuși, ea spune că nu a putut face public raportul complet, din cauza faptului că și poliția a început o investigație proprie asupra petrecerilor lui Boris Johnson.
Johnson, confruntat cu cea mai mare amenințare de până acum la cariera sa politică, a venit în Parlament, după publicarea raportului, pentru a da socoteală în fața colegilor parlamentari.
„Vreau să vă spun că îmi pare rău. Am înțeles și voi remedia”, a spus premierul britanic în Camera Comunelor.
Investigația lui Gray s-a concentrat pe o serie de informații apărute în spațiul public britanic cu privire la evenimentele care au avut loc la Downing Street Nr. 10, reședința oficială a prim-ministrului Regatului Unit, în timpul carantinei generale anti-Covid din această țară.
Conform acestor informații, Johnson și anturajul său au petrecut în mai multe nopți dansând și consumând alcool până aproape de dimineață.
„Cel puțin unele dintre aceste întâlniri arată un eșec serios în a respecta nu doar înaltele standarde așteptate de la cei care lucrează în inima guvernului, dar și standardele așteptate de întreaga populație britanică la acel moment particular”, scrie Sue Gray în raport.
Ea a criticat, de asemenea, și „consumul excesiv de alcool” din Downing Street.
„În condițiile pandemiei, când guvernul cerea cetățenilor să accepte restricții severe impuse vieților lor, comportamentul arătat la aceste petreceri este foarte greu de justificat”, a mai scris ea.
Gray a fost însărcinată să investigheze mai multe de 10 astfel de petreceri, inclusiv o petrecere la care participanții erau îndemnați să vină cu alcool, și care a avut loc în grădina reședinței premierului, într-o perioadă în care milioane de oameni nu-și puteau vizita rudele și prietenii de luni de zile din cauza restricțiilor.
De la deschiderea unei investigații a poliției, săptămâna trecută, Gray a spus că va putea detalia doar despre patru astfel de petreceri și nu despre toate cele 16 pe care plănuia să le ia în considerare inițial.
Johnson își cere scuze, dar exclude demisia
În ciuda faptului că mai mulți parlamentari conservatori au început să se distanțeze de el și să-i ceară demisia, Johnson refuză să renunțe la funcție. El a dat asigurări că guvernul său rămâne „demn de încredere”, insistând asupra realizărilor pro-Brexit, asupra reuşitei campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului sau chiar asupra răspunsului la criza ucraineană.
Cerându-i încă o dată demisia, liderul opoziţiei laburiste, Keir Starmer, a declarat, luni, despre premier că este un „om nerușinat”.
„Toată lumea știe că Boris Johnson a încălcat regulile și a mințit în fața întregii țări”, a spus și Ed Davey, liderul Partidului Liberal Democrat, al treilea partid ca mărime din Parlamentul de la Londra.
Criticilor extrem de duri din opoziție li s-au alăturat și parlamentari ai puterii de la Londra, inclusiv fosta prim-ministră Theresa May.
„Premierul a impus restricții serioase asupra libertăților cetățenilor britanici. Ei aveau dreptul să se aștepte ca premierul lor să citească și să înțeleagă aceste reguli. Fie el nu a citit regulile, fie nu le-a înțeles, fie s-a gândit că regulile nu i se aplică. Care răspuns este cel corect?”, a spus May în Camera Comunelor.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News