Vaticanul se opune schimbării de sex, dar și incriminării homosexualităţii. Cum se poziționează biserica catolică față de teoria de gen
Vaticanul şi-a reafirmat luni opoziţia faţă de schimbarea de sex, teoria genului şi maternitatea surogat, precum şi faţă de avort şi eutanasie, la patru luni după ce a sprijinit binecuvântarea pentru cuplurile de acelaşi sex.
Biroul doctrinar al Vaticanului (DDF) a publicat documentul „Dignitas infinita” (Demnitate infinită) în urma unei vehemente împotriviri conservatoare, în special în Africa, împotriva documentului său privind problemele LGBT. Nu există totuşi nicio sugestie că noul text, care descrie ceea ce Biserica percepe ca fiind ameninţări la adresa demnităţii umane, a fost pregătit ca răspuns direct la disputa privind binecuvântările pentru persoanele de acelaşi sex, întrucât a fost elaborat timp de cinci ani. Dar a fost supus unor revizuiri ample în această perioadă, notează Reuters, preluată de News.ro.
Papa Francisc a aprobat documentul după ce a cerut ca în el să fie menţionate şi „sărăcia, situaţia migranţilor, violenţa împotriva femeilor, traficul de persoane, războiul şi alte teme”, a precizat într-un comunicat şeful DDF, cardinalul Victor Manuel Fernandez.
În document se spune că practica de mamă surogat încalcă demnitatea atât a mamei surogat, cât şi a copilului şi aminteşte că, în ianuarie, Papa Francisc a calificat-o drept „josnică” şi a îndemnat la o interdicţie globală.
În ceea ce priveşte teoria genului, documentul Vaticanului spune că „a dori o autodeterminare personală, aşa cum prescrie teoria genului, în afara acestui adevăr fundamental că viaţa umană este un dar, echivalează cu o concesie pentru vechea tentaţie de a se face pe sine Dumnezeu, intrând în competiţie cu adevăratul Dumnezeu al iubirii care este revelat în Evanghelie”.
Teoria genului, numită adesea ideologie de gen de către detractorii săi, sugerează că genul este mai complex şi mai fluid decât categoriile binare de bărbat şi femeie şi că depinde de mai mult decât de caracteristicile sexuale vizibile.
Împotriva schimbării de sex
În ceea ce priveşte schimbările de sex, Vaticanul spune că „orice intervenţie de schimbare de sex, de regulă, riscă să ameninţe demnitatea unică pe care persoana a primit-o din momentul concepţiei”. Documentul recunoaşte că unele persoane pot fi supuse unei intervenţii chirurgicale pentru a rezolva „anomalii genitale”, dar subliniază că „o astfel de procedură medicală nu ar constitui o schimbare de sex în sensul dorit aici”.
În acelaşi timp, textul denunţa, de asemenea, ca fiind contrar demnităţii umane, faptul că „în unele locuri, nu puţine persoane sunt încarcerate, torturate şi chiar private de bunul trai numai din cauza orientării lor sexuale”.
În altă parte, documentul reafirmă condamnarea permanentă a Vaticanului faţă de avort, eutanasie şi pedeapsa cu moartea, citându-i pe Papa Francisc, pe predecesorii săi Benedict al XVI-lea şi Ioan Paul al II-lea şi documente anterioare ale Vaticanului.
De asemenea, textul menţionează abuzul sexual ca fiind o ameninţare la adresa demnităţii umane - recunoscând că este „răspândit în societate”, inclusiv în cadrul Bisericii Catolice - precum şi violenţa împotriva femeilor, hărţuirea cibernetică şi alte forme de abuz online.
Vaticanul se opune incriminării homosexualităţii
Vaticanul se opune incriminării homosexualităţii, aşa cum este practicată de mai multe ţări cu sprijinul unor grupuri catolice, a declarat luni şeful biroului de doctrină al Vaticanului. Prezentând documentul care a reafirmat opoziţia Vaticanului faţă de schimbările de sex, teoria genului şi maternitatea prin surogat, cardinalul Victor Manuel Fernandez a calificat legile care pedepsesc homosexualitatea drept „o mare problemă” şi a spus: „Bineînţeles că nu suntem în favoarea incriminării”.
Fernandez, un teolog liberal pe care Papa Francisc l-a numit în fruntea Dicasteriului pentru Doctrina Credinţei de la Vatican în urmă cu mai puţin de un an, a declarat că este „dureros” să vadă că unii catolici susţin legile anti-homosexualitate.
În februarie 2023, întorcându-se dintr-o călătorie în Africa, unde relaţiile între persoane de acelaşi sex sunt adesea tabu, Papa Francisc a declarat că legile care incriminează persoanele LGBT sunt un păcat şi o nedreptate, deoarece Dumnezeu îi iubeşte şi îi însoţeşte deopotrivă şi pe cei care au atracţie pentru persoanele de acelaşi sex.
„Incriminarea homosexualităţii este o problemă care nu poate fi ignorată”, a spus papa, citând statistici anonime potrivit cărora 50 de ţări incriminează persoanele LGBT „într-un fel sau altul” şi alte 10 au legi care includ pedeapsa cu moartea.
Vaticanul binecuvântează cuplurile de acelaşi sex
Sub conducerea Papei Francisc, Biserica Catolică a devenit mai deschisă faţă de persoanele LGBT. În decembrie, biroul cardinalului Fernandez a emis un document istoric, care permite binecuvântarea cuplurilor de acelaşi sex, declanşând o reacţie conservatoare substanţială.
Cu toate acestea, învaţătura Bisericii spune, în mod oficial, că actele homosexuale sunt „o tulburare intrinsecă”.
Răspunzând la o întrebare dacă un astfel de limbaj poate fi modificat, cardinalul Fernandez a spus: „Este adevărat că este o expresie foarte puternică şi că are nevoie de multe explicaţii, poate că am putea găsi una mai clară”.
El a explicat că ideea învăţăturii catolice este că actele homosexuale nu pot egala „imensa frumuseţe” a uniunilor heterosexuale, dar este de acord că Biserica „ar putea găsi cuvinte mai potrivite pentru a exprima” acest lucru.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News