Live

Val de critici după ce Nigel Farage a spus că Occidentul a "provocat" războiul din Ucraina. "Churchill se va răsuci în mormânt"

Data actualizării: Data publicării:
Liderul partidului de extremă dreapta britanic Reform UK, Nigel Farage, a declarat că Occidentul a "provocat" războiul din Ucraina. Foto: Getty Images

Liderul partidului de extremă dreapta britanic Reform UK, Nigel Farage, a declarat că Occidentul a "provocat" războiul din Ucraina prin "extinderea NATO şi Uniunii Europene către est", afirmaţii care i-au atras critici puternice sâmbătă.

Fostul europarlamentar, care a jucat un rol major în campania pentru Brexit în 2016, a declarat vineri seara la BBC că, încă din 2014, el a declarat în Parlamentul European că va fi un război în Ucraina.

Înainte de alegerile legislative din 4 iulie din Marea Britanie, partidul său Reform UK înregistrează creşteri în sondaje, apropiindu-se - sau chiar depăşind - partidul conservator la putere.

"Mi s-a părut evident că expansiunea spre est a NATO şi a Uniunii Europene a dat (preşedintelui rus Vladimir Putin) un motiv să spună poporului rus: 'Vin din nou după noi', şi să intre în război", a mai spus el.

Populistul Nigel Farage a afirmat că a făcut declaraţii similare "din anii 1990, de la căderea Zidului Berlinului", în 1989. "Aşteptaţi o secundă, noi am provocat acest război", a spus el. "Bineînţeles că este vina lui (a lui Vladimir Putin) - el a folosit ceea ce am făcut noi ca o scuză", a adăugat liderul Reform UK, care este candidat la alegerile legislative într-o circumscripţie din sud-estul Angliei.

Întrebat în legătură cu declaraţii anterioare, Nigel Farage a spus că nu-l place pe Vladimir Putin "ca persoană", însă "îl admiră ca operator politic".

"Farage face ecoul justificării josnice a lui Putin pentru invazia brutală a Ucrainei", a reacţionat ministrul britanic de interne James Cleverly pe reţeaua X.

John Healy, responsabil cu probleme de apărare în cadrul Partidului Laburist, a declarat că Nigel Farage "ar prefera mai degrabă să-l linguşească pe Vladimir Putin decât să apere poporul ucrainean".

"Churchill se va răsuci în mormânt", a reacţionat fostul ministru britanic al apărării, Tobias Ellwood, pentru Daily Telegraph.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Au apărut imaginile de la evenimentul în care ”Michael Schumacher a avut prima apariție publică” după 11 ani

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel puţin trei civili au fost ucişi şi alţi 18 au fost răniţi într-un atac rusesc asupra oraşului Dnipro

Donald Trump i-a trimis în mare secret teste COVID lui Vladimir Putin, pentru uz personal. „Nu vreau să spui nimănui”

Rusia crește soldele, în disperarea de a atrage voluntari care să lupte în Ucraina. La cât au ajuns sumele

Mită record în Rusia: Un fost anchetator a fost condamnat la închisoare pentru că a primit șpagă de 73 milioane de dolari

Partenerii noștri