Live

Live Text NATO ridică nivelul de alertă al unităților aeriene. Noi imagini din Bahmut. Rușii ar vrea să cucerească orașul pentru Ziua Victoriei

Data actualizării: Data publicării:
Foto cu caracter ilustrativ. Sursa Foto: Profimedia Images

Suntem în ziua cu numărul 439 a războiului din Ucraina. NATO ridică nivelul de alertă al unităților aeriene, după ce un avion de vânătoare rus SU-35 a interceptat periculos vineri deasupra Mării Negre un avion polonez L410 Turbolet care efectua o misiune în cadrul misiunii Frontex, relatează ReutersLuni, alerta aeriană a fost activată pe întreg teritoriul Ucrainei, după ce au apărut informații că ar putea urma un atac cu rachete hipersonice Kinjal. Măsura a fost luată după ce rușii au lansat peste noapte un atac de amploare cu rachete asupa mai multor ținte din Ucraina. În Kiev au fost raportate explozii, iar apărarea antiaeriană a doborât 30 de drone. Cinci oameni au fost răniți în atacuri, iar mai multe clădiri au fost distruse. O rachetă rusească a lovit și un depozit de alimente din Odesa, provocând un incendiu care s-a întins pe o suprafață de 6.000 de metri pătrați. Între timp, la Bahmut, șeful trupelor de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, pare să fi renunțat la planurile de a se retrage pe 10 mai, așa cum anunțase. După ce a obținut promisiuna armatei cum că va primi mai multe muniții, atacurile asupra pozițiilor ucrainene s-au intensificat.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

NATO ridică nivelul de alertă al unităților aeriene

ACTUALIZARE 21:30 Unităţile de poliţie aeriană ale NATO au fost plasate la un nivel superior de alertă, după ce un avion de vânătoare rus SU-35 a interceptat periculos vineri deasupra Mării Negre un avion polonez L410 Turbolet care efectua o misiune în cadrul misiunii Frontex, a declarat un oficial din cadrul NATO, citat luni de Reuters, potrivit Agerpres.

„Detaşamentele de poliţie aeriană ale NATO au fost plasate în alertă sporită ca răspuns faţă de manevrele periculoase efectuate de un avion militar rus în apropierea unui avion polonez al Frontex deasupra Mării Negre, aproape de România”, a declarat oficialul NATO, care s-a exprimat cu condiţia anonimatului. Acelaşi oficial a mai spus că NATO „rămâne vigilentă” şi a cerut ca alte întrebări pe acest subiect să fie adresate autorităţilor poloneze.

Poliţiştii de frontieră polonezi au declarat că avionul de vânătoare rus a zburat „chiar prin faţa aeronavei” poloneze, intersectând traiectoria acesteia la o distanţă estimată la „aproximativ 5 metri” şi provocând în acest mod turbulenţe semnificative, astfel că piloţii au pierdut pentru scurt timp controlul avionului, care în cele din urmă a aterizat în siguranţă în România.

Trupele Moscovei bombardează și mai intens Bahmutul și vor să cucerească orașul „până la 9 mai”, afirmă Kievul

ACTUALIZARE 21:00 Rusia şi-a intensificat bombardamentele la Bahmut, cu speranţa de a cuceri localitatea până marţi, aprecia în weekend generalul însărcinat cu apărarea acestui orăşel asediat de către Rusia, Oleksandr Sîrskii, subliniind că va face totul pentru a evita acest scenariu, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Marţi, 9 mai, este una dintre principalele sărbători naţionale ruseşti, care marchează victoria împotriva Germaniei naziste, în 1945. „Este important să luăm decizii cât mai rapid şi să anticipăm acţiunile inamicului”, afirma duminică, într-o postare pe Telegram, generalul Oleksandr Sîrskii, după ce a vizitat trupele ucrainene aflate în prima linie la Bahmut.

„Ruşii speră în continuare să cucerească oraşul până la 9 mai. Misiunea noastră este să împiedicăm asta”, anunţă el, subliniind că armata rusă şi-a intensificat bombardamentele cu armament greu şi că a început să folosească echipament de vârf.

Oraşul bahmut are o valoare simbolică pentru ambele tabere. Moscova îl consideră o trambulină în vederea unei ofensive vizând alte oraşe ucrainene. Kievul consideră că apărarea acestui front este esenţială în vederea lansării unei contraofensive ucrainene.

Şeful grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat duminică faptul că nu intenţionează să-şi retragă trupele din Bahmut, aşa cum a ameninţat săptămâna trecută. El acuză de luni de zile Statul Major rus de faptul că nu le furnizează suficientă muniţie oamenilor săi, cu scopul de a-i priva de o victorie în Bătălia de la Bahmut, care ar pune armata rusă într-o lumină proastă.

Drapelele ruse şi sovietice vor fi interzise pe 9 mai la Berlin

ACTUALIZARE 19:35 Drapelele ruse şi sovietice vor fi interzise marţi în apropierea Monumentului sovietic din Tiergarten, în centrul Berlinului, a confirmat luni Tribunalul superior administrativ din capitala germană, relatează AFP.

Tribunalul a anulat astfel o hotărâre a unei instanţe inferioare care anulase interdicţia asupra acestor drapele cu ocazia evenimentelor ce marchează capitularea Germaniei naziste. Vor fi aşadar interzise drapelele ruse şi sovietice în jurul Monumentului sovietic şi în parcul Tiergarten, la fel şi panglicile Sfântului Gheorghe, adesea arborate în Rusia pentru a celebra victoria asupra Germaniei naziste.

În schimb, drapelele ucrainene, interzise iniţial de poliţia germană la evenimentele din 9 mai, vor fi autorizate, conform deciziei primei instanţe care autorizase de asemenea drapelele ruse şi sovietice, dar hotărârea acesteia ce priveşte drapelele ucrainene nu a fost atacată cu recurs.

„Estimarea poliţiei conform căreia simbolurile (ruseşti) sunt susceptibile să vehiculeze violenţa, având în vedere războiul de agresiune în desfăşurare contra Ucrainei, este fondată”, a motivat instanţa superioară interdicţia asupra drapelelor ruse şi sovietice. „În contextul actual, ele ar putea fi înţelese în orice caz drept o manifestaţie de simpatie pentru conduita de război”, mai justifică aceeaşi instanţă.

Motociclişti ruşi din clubul „Lupilor de Noapte”, simpatizanţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, au pornit la sfârşitul lui aprilie de la Moscova într-un raliu „patriotic”, la finalul căruia sunt aşteptaţi să ajungă pe 9 mai la Berlin, purtând drapele ruse şi sovietice.

Unii şi-au colanţat motocicletele cu litera Z, simbolul „operaţiunii militare speciale” ruse în Ucraina. Raliul căruia i-au dat numele „Drumurile Victoriei” a preluat şi sloganul campaniei militare ruse contra Ucrainei, „Nu îi lăsăm pe ai noştri să cadă”.

Depozit al Crucii Roşii cu alimente, distrus la Odesa în urma atacului rusesc cu rachete

ACTUALIZARE 18:00 Crucea Roşie a anunţat luni distrugerea, într-un incendiu provocat de un atac rusesc cu rachete, a unui depozit de 1.000 de metri pătraţi, închiriat de organizaţie în provincia ucraineană Odesa şi folosit pentru păstrarea materialelor umanitare, transmite EFE, care precizează, citând surse militare, că o persoană şi-a pierdut viaţa în urma valului de rachete.

„Ca urmare a unui atac cu rachete asupra regiunii Odesa la 8 mai 2023, depozitul închiriat de organizaţia regională Odesa a Crucii Roşii ucrainene, cu o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi, a fost complet distrus”, a anunţat într-un comunicat Crucea Roşie ucraineană.

Incendiul a distrus de asemenea complet ajutoarele umanitare depozitate în incintă, comunicatul notând faptul că, la momentul atacului, nu erau prezenţi angajaţi sau voluntari ai Crucii Roşii ucrainene.

Citește continuarea AICI

Regele imobiliarelor din Rusia a criticat războiul din Ucraina. Ulterior, și-a temperat tonul, ca să nu îl supere pe Putin

ACTUALIZARE 17:30 Oligarhul rus Andrei Kovalev a criticat invazia Ucrainei și consecințele acesteia pentru Rusia. Într-un videoclip distribuit luni de Kovalev pe canalul său Telegram, omul de afaceri a spus la început era sigur că trupele ruse vor sparge apărarea Ucrainei și vor captura Kievul rapid, în două sau trei săptămâni. El și-a exprimat surprinderea că acest lucru nu s-a întâmplat, scrie CNN.

Kovalev a subliniat pierderile grele suferite de Rusia de la invadarea Ucrainei – inclusiv retragerea trupelor ruse din pozițiile pe care le-au atins la începutul războiului, scufundarea umilitoare a navei de război Moskva în aprilie anul trecut, explozia de pe podul care leagă Crimeea anexată de Rusia continentală și recenta presupusă lovitură cu drone asupra Kremlinului.

„Nu este o operațiune militară specială, acesta este un război teribil”, a spus Kovalev în timpul unei transmisiuni în direct pentru Mișcarea Antreprenorilor din Rusia.

Citește continuarea AICI

Putin este așteptat să asiste la parada militară din Piața Roșie, în ciuda incidentului cu drone deasupra Kremlinului

ACTUALIZARE 17:10 Preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează să asiste marţi la parada militară din Piaţa Roşie, ce se va desfăşura cu ocazia celebrării la 9 mai a Zilei victoriei împotriva Germaniei naziste, în pofida recentului incident în care două drone au fost doborâte deasupra Kremlinului, relatează DPA, potrivit Agerpres.

„Mâine, preşedintele îşi va face într-adevăr apariţia la paradă”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenţiei ruse de presă Interfax. Oficialii de la Moscova anunţaseră anterior că securitatea va fi întărită înaintea festivităţilor care marchează cea de-a 78-a aniversare a victoriei sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

Două drone s-au prăbuşit săptămâna trecută - în noaptea de marţi spre miercuri - deasupra Kremlinului. Oficialii ruşi au susţinut că dronele au fost lansate de Ucraina într-o încercare de a-l ucide pe Putin, dar au fost doborâte de apărarea antiaeriană.

Ucraina a negat orice implicare în acest incident. Unii observatori internaţionali au sugerat că Rusia ar putea să fi înscenat ea însăşi presupusa tentativă de atac. Au existat speculaţii că în urma acestui incident defilarea militară ar putea fi anulată. Marşul tradiţional „Regimentul nemuritor”, care se desfăşura de obicei după paradă, a fost deja anulat. Peskov a declarat că respectivul eveniment, la care Putin a participat în 2022, a fost anulat din motive de securitate.

A rămas să se decidă dacă festivităţile din acest an vor include spectacolul aerian sau dacă şi acesta va fi anulat, conform aceluiaşi purtător de cuvânt. La defilarea din 2022, spectacolul aerian nu a avut loc, iar Kremlinul a dat vina pe condiţiile meteorologice nefavorabile. Potrivit presei ruse, peste 20 de oraşe din Rusia au anulat defilările militare de Ziua victoriei din acest an din motive de securitate.

În afară de incidentul cu cele două drone deasupra Kremlinului, o serie de alte atacuri atribuite unor presupuşi partizani au avut loc în ultimul timp asupra transporturilor de combustibil şi rafinăriilor de petrol în mai multe regiuni din Rusia.

Deşi iniţial Kremlinul anunţase participarea doar a preşedintelui Kârgâzstanului, Sadâr Japarov, dintre liderii străini care vor fi prezenţi la parada din Piaţa Roşie, agenţia de presă Interfax a transmis luni că vor participa alţi trei şefi de stat din ţări ale fostei URSS.

Luni îşi confirmaseră participarea la defilarea din Piaţa Roşie premierul Armeniei, Nikol Pashinyan, preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, preşedintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon, conform portalului independent rusesc Meduza.

Preşedintele turkmen Serdar Berdîmuhamedov a primit, de asemenea, o invitaţie de a participa la festivităţile ocazionate de Ziua victoriei la Moscova. Putin l-a invitat pe Berdîmuhamedov la Moscova în timpul unei conversaţii telefonice, relatează TASS cu referire la mass-media turkmenă. Agenţia de presă oficială nu specifică dacă invitaţia a fost acceptată.

Birourile premierului armean, preşedinţilor kazah şi tadjik au indicat în comunicate separate că fiecare dintre aceştia vor efectua marţi o vizită de lucru la Moscova, în cadrul căreia vor asista la defilarea militară din Piaţa Roşie şi vor participa şi la alte ceremonii prilejuite de această dată.

Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis felicitări de Ziua victoriei liderilor a opt ţări din fosta URSS - Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan, precum şi liderilor a doua republici nerecunoscute - Abhazia şi Osetia de Sud - regiuni separatiste ale Georgiei, potrivit Meduza.

Kremlinul acuză Kievul de terorism, după ce un general ucrainean a declarat că Ucraina îi va ucide pe ruşi până la victorie

ACTUALIZARE 17:00 Rusia a acuzat luni Kievul nu doar de sponsorizarea, ci şi de organizarea de acte teroriste, după ce şeful Direcţiei principale de informaţii de pe lângă Ministerul Apărării ucrainean (GUR), generalul Kirilo Budanov, a declarat că ucrainenii vor continua să îi „ucidă pe ruşi oriunde în lume”, relatează EFE, potrivit Agerpres. 

„Este o declaraţie monstruoasă. Această afirmaţie, ceea ce a spus dl. Budanov este o confirmare directă a faptului că regimul de la Kiev nu este doar un sponsor al activităţilor teroriste, ci şi un organizator direct al acestor activităţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferinţă de presă.

Dmitri Peskov spune că „există anumite teme” asupra cărora Moscova şi Ankara nu sunt de acord. Foto: Profimedia Images

Întrebat de o media occidentală despre atacul de sâmbătă asupra scriitorului naţionalist rus Zahar Prilepin, şeful GUR a răspuns: „Tot ceea ce pot comenta este că am ucis ruşi şi vom continua să ucidem ruşi peste tot în această lume până la victoria completă a Ucrainei”.

Peskov a subliniat că declaraţiile lui Bukanov arată o „caracteristică foarte importantă a regimului de la Kiev”. „Avem servicii speciale care vor face tot ceea ce trebuie făcut în lumina acestor declaraţii”, a avertizat, la rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Peskov a mai spus că Occidentul nu poate trece cu vederea cuvintele şefului serviciilor secrete militare ucrainene. „Vom urmări cu atenţie astăzi reacţia capitalelor europene, precum şi a Washingtonului - în special a Washingtonului - pentru că este foarte greu de imaginat că astfel de declaraţii teroriste ale Kievului ar putea rămâne fără să fie condamnate”, a declarat Peskov.

În concluzie, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, „această declaraţie a domnului Budanov confirmă o dată în plus că decizia preşedintelui (Vladimir) Putin de a declanşa „operaţiunea militară specială” (în Ucraina) a fost cea corectă”.

Rusia a declanşat la 24 februarie 2022 o invazie în Ucraina în ceea ce ea numeşte „operaţiune militară specială” pentru apărarea rusofonilor din estul ţării vecine. Kievul şi Occidentul consideră această invazie o agresiune brutală, neprovocată, ilegală şi nejustificată împotriva unui stat independent, care a provocat deja mii de morţi, chiar printre rusofonii pe care Moscova pretinde că îi apără, zeci de mii de răniţi, zeci de localităţi aproape complet distruse pe teritoriul Ucrainei, în timp ce milioane de ucraineni au trebuit să-şi părăsească casele, plecând în zone mai sigure ale ţării sau în străinătate din calea războiului.

Alertă aeriană în toată Ucraina. Un bombardier rus ar putea lansa rachete hipersonice

ACTUALIZARE 15:10 Alerta antiaeriană a fost activată pe întreg teritoriul Ucrainei din cauza existenţei posibilităţii unui atac rusesc cu racheta hipersonică Kinjal, a explicat purtătorul de cuvânt al Forţelor aeriene ucrainene, Iurii Ignat.

Anunțul vine după ce Rusia a efectuat atacuri masive cu drone şi rachete în cursul nopţii trecute în special în zona Kievului şi în regiunea Odesa, informează Agerpres.

"Alerta a fost declanşată în toată Ucraina după decolarea unui avion rusesc MiG-31K, care se ştie că transportă rachete hipersonice Kinjal", a spus Ignat, avertizând că armata ucraineană nu dispune de o apărare antiaeriană capabilă să protejeze întregul teritoriu de astfel de rachete.

"Noi nu avem suficiente sisteme Patriot care să poată proteja întregul spaţiu aerian ucrainean de acest tip de armament", a afirmat Ignat.

Kinjal "este o racheta aerobalistică extrem de rapidă şi foarte precisă", a adăugat el.

Ucrainenii au anunţat în weekend că o rachetă rusească Kinjal a fost interceptată săptămâna trecută deasupra Kievului. Forţele ucrainene ar fi folosit pentru interceptarea acesteia unul dintre sistemele antirachetă Patriot primite luna trecută de la partenerii lor din NATO.

Rachetele Kinjal au o rază de acţiune de peste 2.000 de kilometri şi o viteză de zece ori mai mare decât cea a sunetului.

Un expert militar ucrainean, Roman Svitan, a avansat duminică seara ideea că racheta Kinjal interceptată de sistemul Patriot săptămâna trecută deasupra Kievului urma să lovească cupola Radei Supreme, sediul parlamentului ucrainean, ca represalii la pretinsul atac cu drone deasupra Kremlinului, atribuit de Moscova Ucrainei.

Ursula von der Leyen merge la Kiev

ACTUALIZARE 14:20 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va deplasa marţi la Kiev pentru a se întâlni cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat luni purtătorul său de cuvânt - transmite DPA.

Cea de-a cincea vizită efectuată de Von der Leyen în Ucraina de când Rusia a lansat o invazie la scară largă în această ţară în februarie 2022 are loc la o dată simbolică pentru Europa.

Foto: Profimedia

Uniunea Europeană sărbătoreşte pe 9 mai pacea durabilă între membrii săi care a urmat sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial în 1945, în timp ce Rusia îşi marchează victoria asupra Germaniei naziste printr-o paradă militară anuală.

În contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, care se află în al doilea an, preşedinta Comisiei va „reafirma sprijinul neclintit al UE faţă de această ţară'”, a declarat purtătorul de cuvânt la Bruxelles.

Ucraina a fost desemnată anul trecut drept ţară candidată la aderarea la UE şi aşteaptă o evaluare din partea Comisiei pentru a stabili dacă eforturile sale de reformă sunt suficiente pentru a începe negocierile oficiale de aderare.

Bruxelles a acordat până în prezent Ucrainei un ajutor militar, financiar şi umanitar în valoare de 67 de miliarde de euro, în timp ce se lucrează la un nou set de sancţiuni economice împotriva Rusiei.

Potrivit unor surse din UE, blocul comunitar intenţionează, de asemenea, să îşi restrângă şi mai mult exporturile, încercând să combată eludarea sancţiunilor existente împotriva Rusiei prin exportul de bunuri prin intermediul altor ţări care nu au măsuri comerciale punitive împotriva Moscovei.

Evacuările din Zaporojie alimentează din nou îngrijorările cu privire la siguranţa centralei nucleare

ACTUALIZARE 14:10 Organismul de supraveghere nucleară al Naţiunilor Unite, AIEA, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la siguranţa centralei nucleare din Zaporojie, spunând că situaţia devine „din ce în ce mai imprevizibilă”, după ce Moscova a ordonat evacuarea locuitorilor din zonele ocupate de Rusia aflate în apropierea instalaţiei nucleare, relatează CNN.

Centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost ocupată de forţele ruseşti, dar este operată în mare parte de angajaţii ucraineni care lucrau acolo. Oraşul Enerhodar, în apropierea căruia este situată centrala, se numără printre cele 18 localităţi de pe linia frontului ai căror locuitori au început să fie evacuaţi în weekend. Cea mai mare parte a personalului centralei locuieşte în acest oraş, a arătat directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Mariano Grossi, într-un comunicat.

Aproape 1.680 de persoane, dintre care 660 de copii, au fost evacuate din zonele din apropierea centralei nucleare din Zaporojie, a declarat duminică seara târziu un oficial instalat de Moscova, citat de Reuters.

Grossi s-a declarat că profund îngrijorat de „condiţiile din ce în ce mai tensionate, stresante şi dificile” pentru personal şi familiile acestora şi de „riscurile foarte reale de securitate şi siguranţă nucleară cu care se confruntă centrala”.

„Trebuie să acţionăm acum pentru a preveni ameninţarea unui accident nuclear grav şi consecinţele sale asociate pentru populaţie şi mediu”, a avertizat Grossi.

Evacuarea oraşului Enerhodar are loc pe fondul zvonurilor privind o contraofensivă ucraineană anticipată, regiunea sudică fiind probabil o ţintă majoră, în eforturile Kievului de a încerca să recupereze teritoriile luate de Moscova.

Zelenski compară regimul lui Putin cu cel nazist: „Vom distruge împreună un rău similar”

ACTUALIZARE 11:30 Rusia va fi învinsă la fel cum a fost învins nazismul în 1945, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu ocazia zilei de 8 mai, când se aniversează victoria aliaţilor asupra Germaniei naziste şi sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Tot vechiul rău pe care Rusia modernă îl aduce înapoi va fi învins în acelaşi mod cum a fost învins nazismul", a declarat Zelenski într-o alocuţiune difuzată pe reţelele sociale, la scurt timp după un nou atac rus de mare amploare asupra Kievului, în timpul căruia peste 30 de drone kamikaze au fost doborâte deasupra capitalei ucrainene.

„Le fel cum am distrus împreună răul atunci, vom distruge împreună un rău similar acum”, a continuat Zelenski, adăugând că „acest rău, chiar dacă este azi diferit, are acelaşi scop: aservirea sau distrugerea”.

Acest discurs al lui Zelenski are loc cu ocazia festivităţilor mondiale de 8 mai şi cu o zi înainte de o mare paradă militară la Moscova, la care va participa şi Vladimir Putin.

Citește și Kadîrov a participat la o întrunire cu generalii săi purtând o geacă Louis Vuitton de 2.400 de euro

Serviciile secrete din Rusia organizează proteste în Europa. Cum vor să influențeze opinia publică

ACTUALIZARE 11:00 Agenți ai serviciilor secrete din Rusia s-au infliltrat în rândul mulțimii, în timpul protestelor din Europa sau chiar au organizat demonstrații în mari orașe, scopul lor fiind să creeze un sentiment anti-ucrainean în Occident și să întârzie aderarea Suediei la NATO, arată o anchetă comună a mai multor publicații europene.

Citește continuarea AICI.

Tiraspolul cere Moscovei să trimită mai multe trupe rusești în Transnistria

ACTUALIZARE 10:50 Tiraspolul cere Moscovei să mărească numărul trupelor „pacificatoare” rusești pe teritoriul regiunii transnistrene. Declarația a fost făcută de șeful reprezentanței separatiștilor transnistreni în Rusia, Leonid Manakov, într-un interviu pentru RIA Novosti, potrivit deschide.md.

„În 1995, Rusia, printr-o decizie unilaterală, care nu a fost convenită la nivelul Comisiei mixte de control, a redus numărul propriului contingent la două batalioane de infanterie motorizată, deși inițial erau șase. Adică actualul număr nu este mai mare de 450 de pacificatori ruși care activează permanent în zona de securitate. În același timp, personalul acestora, stabilit prin documentele comisiei, este de 3.100 de persoane” a spus așa zisul diplomat. El a adăugat că o creștere a numărului de „pacificatori” ruși este posibilă din punct de vedere legal, o astfel de opțiune fiind justificată în caz de provocări și amenințări teroriste.

Atacurile rușilor au ucis trei civili

Atacurile rusești au lovit 10 regiuni ucrainene și au ucis 3 civili în ultim ele 24 de ore. Cel puțin 3 civili au fost uciși și alți 28 răniți.

Rusia a lansat în noaptea de duminică spre luni un val de lovituri cu rachetă asupra Kievului și în alte părți ale Ucrainei, în contextul în care autoritățile de la Moscova pregătesc ceremoniile de Ziua Victoriei, care vor avea loc marți.

Cel puțin cinci persoane au fost rănite în atacurile de la Kiev, a anunțat primarul Vitali Kliciko. Trei dintre acestea au fost rănite în urma exploziilor dintr-un cartier rezidențial, iar alte două în urma prăbușirii unor drone, scrie The Guardian.

Rămășițele unor astfel de aparate au căzut pe o pistă a unui aeroport din oraș, iar alte fragmente au lovit o clădire cu două etaje și acoperișul unui bloc.

Administrația militară a orașului Kiev a raportat că cel puțin 30 de drone au fost doborâte deasupra capitalei. Au mai fost avariate șapte mașini.

Incendiu masiv în Odesa, după un atac cu rachete

Comandamentul Operațional Sud al armatei ucrainene a raportat că un depozit de alimente din Odesa a fost distrus după ce rușii au lansat din avion rachete de tip Kh-22. În urma loviturii a rezultat un incendiu care s-a întins pe o suprafață de 6.000 de metri pătrați.

Nu au fost raportate victime. Pompierii sunt la fața locului și încearcă să stingă flăcările.

Alertele de raid aerian au răsunat ore în șir peste aproximativ două treimi din Ucraina. Presa locală a raportat explozii în regiunea de sud a Hersonului și în regiunea Zaporojia din sud-est.

Rușii intensifică bombardamentele la Bahmut

Apar tot mai multe semne că mercenarii Wagner au renunțat la planurile de a se retrage din Bahmut pe 10 mai, așa cu anunțase liderul Evgheni Prigojin. După ce acesta a anunțat, ieri, că armata rusă i-a promis mai multe muniții, bombardamentele asupra forțelor ucrainene s-au intensificat, potrivit generalului Oleksandr Sîrskîi, comandantul Forțelor Terestre Ucrainene.

Acesta crede că rușii intenționează să cucerească Bahmutul până la Ziua Victoriei, pe 9 mai, însă a dat asigurări că trupele ucrainene vor face tot ce pot pentru a împiedica acest lucru.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România are numai avantaje în piața de energie electrică, dar nu profită de ele: „Este o ruptură între stat și firme”

„Aţi dat spargeri, doamnelor”. Rușii trimiși de Putin în Kursk și localnicii rămași în zonă au jefuit casele abandonate din regiune

Momentul în care dronele ucrainene au atacat aerodromul militar Krai Krasnodar din Rusia

Kim Jong Un a ordonat producerea în masă a dronelor explozive. Ce spune liderul nord-coreean despre acest tip de dispozitiv

Partenerii noștri