Live

Văduva lui Alexei Navalnîi: Vreau ca Vladimir Putin să treacă de la statutul de ţar la cel de prizonier obişnuit în Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Iulia Navalnaia a acordat un interviu publicaţiei britanice Sunday Times. Foto: Profimedia

Văduva opozantului rus Alexei Navalnîi, Iulia Navalnaia, a declarat, într-un interviu acordat duminică publicaţiei britanice Sunday Times, că doreşte ca Vladimir Putin să devină un „prizonier obişnuit”, scrie News.ro.

„Vreau ca el să treacă de la statutul de ţar al Rusiei la cel de prizonier obişnuit în Rusia”, a declarat Iulia Navalnaia pentru săptămânalul care publică acest interviu cu două zile înainte de publicarea postumă a memoriilor soţului său.

Afirmând că nu îl urăşte pe preşedintele rus, ea speră totuşi să îl vadă în închisoare, „aşa cum a fost soţul (ei)”. Opozantul Alexei Navalnîi, duşmanul declarat al lui Vladimir Putin, a murit în arest în februarie, într-o închisoare din Arctica, în circumstanţe neclare.

Citește și

„Voi muri în închisoare”. Primele pasaje din memoriile lui Navalnîi au fost publicate. Ce scria opozantul lui Putin în închisoare

„Realizezi că nu ai de ales. Desigur, ai putea să taci. Dar asta nu sunt eu”

Iulia Navalnaia, în vârstă de 48 de ani, a fost inclusă în luna iulie în registrul rus al „teroriştilor şi extremiştilor”, la scurt timp după emiterea unui mandat de arestare pe numele său pentru „participare la un grup extremist”. Ea locuieşte în afara ţării, promiţând să menţină vie cauza răposatului său soţ.

Cu toate acestea, în timpul interviului, ea a dezvăluit că nu s-a gândit niciodată să preia conducerea opoziţiei ruse în cazul morţii soţului său. „Cred că i-ar fi plăcut să mă ţină departe de aceste lucruri politice periculoase”. „Dar realizezi că nu ai de ales. Desigur, ai putea să taci. Dar asta nu sunt eu. Nu aş abandona niciodată Rusia”.

Iulia, care locuieşte de mulţi ani în Germania, explică faptul că exclude o întoarcere în Rusia până când nu va fi sigură că „nu va fi reţinută într-un aeroport ca Alexei”, recunoscând că „nimeni nu ştie” când s-ar putea întâmpla asta.

În ceea ce priveşte decizia soţului său de a reveni în Rusia în ianuarie 2021, în ciuda riscurilor de arestare imediată, Iulia Navalnaia „a înţeles în totalitate că trebuie să lupte”. „Este viaţa lui, este alegerea lui, sunt convingerile lui. Dacă l-aş fi convins să rămână în exil, m-aş fi simţit mai vinovată”.

Navalnaia mai spune că a fost „puţin sceptică” cu privire la posibilitatea unui schimb de prizonieri care l-ar fi putut implica pe soţul său înainte de moartea acestuia. „Ştiu ce se întâmplă când negociezi cu Putin (...) El minte tot timpul. De aceea nu am crezut niciodată că se va întâmpla”.

Citește și

Mai multe documente arată că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit în închisoare. Cum a murit de fapt liderul opoziției ruse

Trei avocați care l-au reprezentat pe Alexei Navalnîi sunt judecați în Rusia pentru „extremism”


Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Jachete cu inscripția „Rusia-Moldova”. Ce au primit mai mulți moldoveni la secții de votare din Moscova

MAE de la Chișinău, despre cozile de la ambasada din Moscova: „Au fost create artificial, în scopul periclitării procesului electoral”

Ucraina a lansat drone care au vizat Moscova şi vestul Rusiei

Coșmarul din Casa Oglinzilor: Închisoarea subterană secretă unde deținuții politici ai „Doamnei de Fier a Asiei” dispăreau fără urmă

Partenerii noștri