Uzina Azovstal din Mariupol este foarte bine pregătită pentru apărare - analist militar britanic
Trupele ucrainene care s-au retras în uriașul combinat siderurgic Azovstal din Mariupol - ce aparține miliardarului Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina - ar putea rezista mult timp cu ajutorul tacticilor de gherilă, folosindu-se de rețeaua sa de buncăre și tuneluri, susține un expert militar britanic.
Justin Crump, de la firma de consultanță în domeniul securității Sibylline, a declarat pentru BBC că ucrainenii „sunt foarte bine pregătiți pentru apărare”, după ce au avut la dispoziție peste 50 de zile pentru a fortifica situl și a construi rute de evacuare.
„Bănuiesc că, dacă nu vor fi nimiciți, vor rămâne acolo mult timp - ar putea face lucruri urâte noaptea și apoi să se întoarcă înăuntru”, a sugerat expertul.
El estimează că până la 800 de luptători apără uzina, conduși de Batalionul Azov, miliție a naționaliștilor, care a fost însă integrată în Garda Națională ucraineană. Este o grupare pe care Rusia o consideră „neonazistă”.
„Acești luptători nu vor să fie capturați, nu cred că se vor preda. Iar Rusia nu vrea să intre în uzină și să o curețe metru cu metru, pentru că în subteran, asta s-ar putea dovedi oribil”, a spus el.
Ucraina a reușit să își realimenteze forțele asediate din Mariupol în misiuni nocturne foarte riscante, a mai declarat Justin Crump, fară a preciza de unde are aceste informații.
Chinezii, interesați de oțelul de la Mariupol
Combinatul siderurgic este un obiectiv industrial cheie și dacă Rusia preia controlul asupra lui, „poate chinezii vor fi cei care îl vor repune în funcțiune, pentru că sunt interesați de oțelul lui”, a menționat Crump. Dar va dura ani de zile pentru a reconstrui Mariupolul, care a fost devastat, a adăugat el.
Combinatul ce aparține lui Rinat Ahmetov a devenit ultima redută a orașului din sud-estul țării. Aici și-au găsit refugiu soldații Ucrainei, care sunt depășiți numeric și ca armament de forțele rusești. Uzina este însă atât de mare, încât rușii pur și simplu nu-i pot găsi pe ucraineni și de aceea au început să vorbească despre un atac chimic ca fiind singura modalitate de a-i scoate de acolo, relata zilele trecute „The Guardian”.
Combinatul siderurgic Azovstal este una dintre cele mai mari uzine metalurgice din Europa și se află într-o zonă industrială care se întinde pe o suprafață de peste 11 kilometri pătrați, care dă spre Marea Azov.
Compania Metinvest, care deține combinatul Azovstal, a dat asigurări că uzinele sale siderurgice nu vor lucra niciodată „sub ocupație rusă”, iar Rinat Ahmetov a spus că va considera întotdeauna Mariupol un oraș ucrainean și a promis că se va întoarce după război pentru a pune umărul la reconstrucția lui.
Rușii au reluat atacurile asupra Mariupolului după respingerea ultimatumului de către ucraineni
Armata ucraineană a raportat duminică noi atacuri aeriene ale forţelor ruse asupra oraşului Mariupol, după respingerea unui ultimatum rusesc pentru ca luptătorii locali să se predea forţelor ruse care asediază oraşul, transmite AFP, preluată de Agerpres.
Trupele ruse şi-au concentrat atacurile asupra oraşului-port şi asupra oţelăriei Azovstal, ambele scene ale unor bătălii crâncene de zile întregi.
Rusia ameninţase anterior cu anihilarea trupelor baricadate în oţelărie, dacă acestea nu se predau. Ucrainenii au respins însă ultimatumul rusesc de a depune armele şi de a se preda până duminică la prânz.
Unităţile ucrainene, inclusiv 400 de mercenari străini, se ascund în oţelăria Azovstal, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaţenkov. În uzină se află aproximativ 2.500 de luptători, potrivit surselor ruse, care au declarat sâmbătă că oraşul se află sub control rusesc.
Schimbare de ton la Volodimir Zelenski
Preşedintele Volodimir Zelenski a spus că va face tot posibilul pentru a salva Mariupol, oraş de importanţă strategică vitală pentru ambele părţi în conflict. El a avertizat, de asemenea, că va abandona negocierile de pace cu Rusia, dacă luptătorii ucraineni vor fi ucişi.
Și premierul Ucrainei a spus că soldații vor lupta până la capăt, deși mai controlează doar uzina Azovstal, iar armatele lui Putin ar pregăti și un desant naval, ca să-i atace pe apărători din două direcții.
Moscova îl acuză pe Volodimir Zelenski că nu face concesii în cadrul negocierilor, iar analiștii au remarcat, într-adevăr, o schimbare de ton din partea liderului ucrainean, care ar putea fi încurajat tocmai de faptul că încă se mai poate rezista la Mariupol.
„Nu vom renunţa la teritoriul nostru”, a declarat duminică pentru CNN liderul de la Kiev, adăugând că lupta pentru regiunea Donbas ar putea modela rezultatul războiului în ansamblu, ceea ce înseamnă că Ucraina trebuie să se menţină fermă pe poziţie.
Volodimir Zelenski a spus că dialogul cu Rusia este important, dacă este posibil, dar a adăugat că este dificil, având în vedere atrocităţile comise la Bucea şi în alte părţi ale ţării. „Societatea noastră nu vrea să continuăm discuţiile” cu Rusia, a spus preşedintele ucrainean, adăugând că ceea ce s-a întâmplat a fost o „mare tragedie”.
Preşedintele Zelenski şi-a reînnoit, de asemenea, apelurile ca Occidentul să trimită mai multe echipamente militare armatei ucrainene, cât mai curând posibil.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News