Live

Ungaria nu se alătură demersului UE de a cere ONU să monitorizeze situația drepturilor omului în Rusia

Data publicării:
Țările UE, cu excepția Ungariei, vor cere ONU să monitorizeze situația depturilor omului din Rusia Foto: Profimedia Images

Țările membre ale Uniunii Europene, cu excepţia Ungariei, vor cere Consiliului ONU pentru Drepturile Omului să monitorizeze situaţia din acest domeniu în Rusia, relatează AFP, citând surse diplomatice. Demersul intervine după mai multe tergiversări, precizează agenția franceză de presă, preluată de Agerpres.

Un proiect de rezoluţie prin care se cere crearea unui mandat de Raportor special asupra situaţiei drepturilor omului în Rusia este în curs de elaborare pentru a fi prezentat în cadrul celei de-a 51-a sesiuni a Consiliului, care se desfăşoară până în data de 7 octombrie la Geneva. Luxemburgul este cel care trebuie să prezinte proiectul respectiv de rezoluţie în numele grupului, dar se aşteaptă ca şi alte ţări să se alăture.

„Este de datoria statelor europene să depună imediat o rezoluţie vizând stabilirea mandatului sau, în caz contrar, riscăm încă şase luni de inacţiune în faţa crizei drepturilor omului în Rusia”, a declarat Dave Elseroad, reprezentant al organizaţiei neguvernamentale Human Rights House Foundation din Geneva.

Subiectul a fost deja în atenţia ţărilor membre ale UE în cadrul precedentei sesiuni a Consiliului pentru Drepturile Omului din această vară, dar nu se ajunsese la un consens privind calendarul de acţiune. Acum, că ţările europene au decis să treacă la acţiune, ele ar trebui să ajungă să formeze o alianţă destul de puternică, textul urmând să fie aprobate de majoritatea celor 47 de state membre ale Consiliului pentru Drepturile Omului, menționează AFP.

Cel mai înalt organism al ONU pentru apărarea drepturilor omului a lansat în luna mai o anchetă la nivel înalt privind încălcările comise de trupele ruse în Ucraina, iar anchetatorii urmează să fie audiaţi la 23 septembrie de către Consiliu, dar sunt tot mai multe presiuni ca organismul respectiv să se intereseze şi de încălcarea drepturilor omului în Rusia şi de crearea unui post de Raportor special.

ONU a denunţat, luni, situaţia drepturilor omului în Rusia. Înaltul comisar interimar Nada Al-Nashif a criticat în special „intimidările” din Rusia ale căror victime sunt oponenţii războiului, precum şi diferitele „forme de cenzură” în ţară. În replică, Rusia a criticat, marţi, ONU, insistând asupra lipsei de obiectivitate de care ar da dovadă Înaltul Comisariat.

Moscova, care a părăsit Consiliul în momentul în care Adunarea Generală a ONU a votat pentru excluderea sa, cu câteva luni în urmă, după invazia din Ucraina, dispune totuşi de statut de observator şi, în această calitate, poate să se exprime în Consiliu, precizează AFP.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Atac rusesc cu drone asupra oraşului Sumî: cel puțin doi morți, mai mulți răniți și clădiri avariate

Viktor Orban anunță că-l invită pe Benjamin Netanyahu în Ungaria, chiar dacă pe numele acestuia CPI a emis mandat de arestare

Ce spune NATO despre noua rachetă folosită de Rusia în Ucraina

Atacuri ruseşti asupra unor substaţii ale centralelor nucleare. „Riscul unor accidente este incredibil de mare”

Partenerii noștri