Live

Ungaria cumpără din SUA un sistem de apărare antiaeriană de un miliard de dolari

Data publicării:
Rachetă folosită în sistemul Advanced Medium-Range Air-To-Air Missile (AMRAAM) Foto: Guliver/GettyImages

Ungaria va da un miliard de dolari pentru a-și achiziționa din Statele Unite un sistem de apărare antiaeriană aer-aer, aceasta fiind cea mai mare achiziție de armament din istoria coopăerării militare bilaterale, informează Agerpres.

Conform unei declaraţii de intenţie semnate miercuri la Budapesta de ministrul ungar al apărării Tibor Benko şi ambasadorul SUA în Ungaria, David Cornstein, este vorba de sistemul Advanced Medium-Range Air-to-Air Missiles (AMRAAM). Achiziţia în valoare de 1 miliard de dolari se înscrie în programul SUA pentru Vânzări militare în străinătate (Foreign Arms Sales), tranzacţia urmând să fie finalizată până la 30 septembrie.

Ministrul ungar al apărării a precizat că sistemul va fi folosit în principal cu rol de descurajare, dar şi pentru creşterea securităţii şi pentru antrenament. Sistemul este produs de compania Raytheon Technologies.

Ambasadorul american a subliniat la rândul său că acest sistem de apărare antiaeriană, folosit deja în mai multe ţări, este compatibil cu standardele NATO, adăugând că speră ca Ungaria să nu fie nevoită niciodată să-l folosească.

Ungaria, membră a NATO, şi-a intensificat eforturile de apărare sub mandatul premierului Viktor Orban, crescând bugetul alocat apărării de la 0,95% din PIB în 2013 la 1,21% în 2019. Ținta cerută de NATO și în special de Statele Unite este însă de 2 la sută din PIB.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A recunoscut, la ZECE zile după ce a făcut semne provocatoare în România - Kosovo: ”Nu a contat pentru noi”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Secretarul general al NATO cere ca alianță să crească sprijinul pentru Ucraina: „Pentru a schimba traiectoria conflictului”

Reuniune NATO-Ucraina după ce Rusia a lansat racheta experimentală Oreşnik

Un comandant NATO vrea ca țările Alianței să cheltuie 3% din PIB pentru apărare. „Trebuie să ne trezim și să câștigăm cursa înarmării”

Rusia, pregătită să lase în beznă milioane de oameni din țări NATO, prin lansarea de atacuri cibernetice, spune un ministru britanic

Partenerii noștri