Live

Ungaria continuă să sfideze Europa și refuză ajutoarele militare pentru Ucraina. Peter Szijjarto: „Nu este războiul nostru”

Data publicării:
Peter Szijjarto susține că sancțiunile impuse Rusiei au făcut mai mult rău Europei. Foto: Profimedia

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat, la Târgu Mureş, că Ungaria rămâne pe poziţia sa de a nu susţine „nicio măsură care ar creşte pericolul de escaladare a conflictului” din Ucraina. El spune că războiul din Ucraina „nu este războiul nostru” și că sancțiunile UE impuse Moscovei au făcut mai mult rău Europei decât Rusiei.

Peter Szijjarto a răspuns astfel afirmaţiilor făcute de ministrul lituanian Gabrielius Landsbergis, care a criticat, luni, Ungaria pentru blocarea deciziilor Uniunii Europene pe probleme de afaceri externe, inclusiv ajutorul militar pentru Ucraina.

„Colegul citat de dumneavoastră (Gabrielius Landsbergis - n.r.) este un politician de partea războiului şi unul dintre cei mai frevenţi de partea războiului dintre miniştrii de externe din Europa. Şi astăzi am avut o dezbatere foarte puternică cu el la Bruxelles, fiindcă indiferent cât de tare ţipă cineva la mine sau indiferent cât de agresiv este cineva, eu tot de partea păcii sunt şi noi, maghiarii, suntem de partea păcii. Şi noi, maghiarii, nu susţinem nicio măsură care ar creşte în continuare pericolul de escaladare a războiului. Vrem să ajungem la pace cât mai curând posibil, pentru că este singura posibilitate de a salva vieţi omeneşti. Aici este un dezacord fundamental între colegul lituanian şi mine şi între cele două guverne (...). Dar ar fi mai bine dacă şi colegul din Lituania ar vota pentru pace, motiv pentru care încurajez şi cetăţenii lituanieni să voteze pentru pace pe 9 iunie şi să ne ajute să formăm un Parlament European unde politicienii care susţin pacea să fie majoritari”, a declarat Peter Szijjarto luni seară, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, după ce a participat la un forum politic, alături de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, potrivit Agerpres.

Oficialul guvernului de la Budapesta a mai adăugat că poziţia ţării sale cu privire la acest subiect a fost „cunoscută” şi „clară pentru toată lumea”.

„Este cunoscut şi de către colegul din Lituania că Ungaria nu poate fi de acord cu transmiterea în Ucraina a multor miliarde de euro din fondul de pace, atâta timp cât în Ucraina există o politică care discriminează negativ firmele ungureşti. Nu este niciun secret, întotdeauna aceasta a fost poziţia noastră clară pentru toată lumea. Toată lumea cunoaşte poziţia noastră pentru pace şi cred că noi vom fi majoritari, începând cu 9 iunie”, a subliniat Peter Szijjarto, potrivit traducerii oficiale.

Ungaria a enervat țările UE

Ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis a criticat, luni, Ungaria pentru blocarea deciziilor Uniunii Europene pe probleme de afaceri externe, inclusiv ajutorul militar pentru Ucraina, şi a spus că blocul comunitar trebuie să găsească o modalitate de a ocoli vetoul Budapestei, relatează Reuters.

Declaraţiile critice ale lui Landsbergis par să reflecte nemulţumirea în creştere în UE faţă de Ungaria, notează Reuters. Estonia şi Italia şi-au exprimat, de asemenea, nemulţumirea faţă de tactica Budapestei de blocare a deciziilor UE.

„Cred că trebuie să fim transparenţi cu privire la poziţia actuală a Ungariei”, le-a declarat Landsbergis jurnaliştilor la sosirea la o reuniune a miniştrilor de externe ai UE la Bruxelles.

„Aproape toate discuţiile noastre, precum şi soluţiile necesare şi deciziile UE sunt blocate doar de o singură ţară. Prin urmare, trebuie să începem să vedem acest lucru ca o abordare sistematică a oricăror eforturi ale (UE) de a avea un rol semnificativ în afacerile externe”, a declarat şeful diplomaţiei lituaniene.

Deciziile UE privind politica externă necesită aprobarea unanimă a tuturor celor 27 de state membre.

Ungaria nu acordă ajutoare militare Ucrainei şi susţine că politica UE de a livra arme Kievului este greşită şi va prelungi războiul, menţionează Reuters.

Landsbergis a declarat că Ungaria blochează deciziile privind ajutorul militar al UE pentru Ucraina, începerea discuţiilor de aderare la UE pentru Kiev, şi cele cu privire la Georgia şi Armenia. Diplomaţii afirmă că poziţia Ungariei este adesea în linie cu interesele politicii externe ale Rusiei.

„Am analizat acest lucru şi se pare că aproximativ 41% dintre rezoluţiile (UE) privind Ucraina au fost blocate de Ungaria”, a mai spus el.

„S-a mers foarte, foarte departe”, a adăugat Landsbergis. „Trebuie să găsim o modalitate să rezolvăm acest lucru ca o comunitate”, a mai subliniat ministrul lituanian.

„Nu este războiul nostru”

Ministrul ungar de externe a mai declarat că „propunerile nebuneşti” de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în Europa sunt „inacceptabile”, iar guvernul de la Budapesta „nu va permite sub nicio formă ca tinerii din centrul Europei, inclusiv ungari, să fie trimişi la război în Ucraina”.

La o conferinţă de presă după întâlnirea cu omologii săi europeni, şeful diplomaţiei ungare a afirmat că „numărătoarea inversă” până la alegerile europarlamentare din iunie „aduce din nefericire o creştere a sentimentelor războinice”, iar mulţi propun ca Ucraina să primească mai mulţi bani şi mai multe arme”. Aceasta „poate duce doar la mai multe distrugeri şi mai mulţi morţi”.

El s-a referit la propunerile de a se permite forţelor ucrainene să utilizeze armamentul occidental împotriva unor obiective de pe teritoriul Rusiei.

„Vorbesc în mod pozitiv despre o iniţiativă ca ţările NATO să doboare rachete ruseşti deasupra Ucrainei şi din nefericire colegii mei miniştri de externe nu s-au distanţat de ameninţările cu războiul nuclear”, a spus Szijjarto.

Ministrul a insistat că „nu dorim să vedem unguri pe frontul războiului dintre Ucraina şi Rusia şi nu dorim ca tineri unguri să fie luaţi în Ucraina. Acesta nu este războiul nostru şi nu avem nimic de-a face cu el”.

„Nu vom ceda la presiunile pro-război”

Reprezentantul Budapestei a apreciat că proiectul celui de-al 14-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, în forma actuală, este împotriva intereselor economice ale Ungariei şi ar periclita securitatea energetică a ţării, iar guvernul ungar nu doreşte să voteze în favoarea măsurilor respective. Acestea ar afecta agricultura şi industria alimentară şi ar putea compromite modalităţile de plată a energiei electrice; s-ar încetini proiectul de modernizare a centralei atomice de la Paks şi s-ar încălca suveranitatea Ungariei privind emiterea anumitor permise de export.

El a adăugat că precedentele 13 pachete de sancţiuni au făcut „mult mai mult rău Europei decât Rusiei”.

Despre deblocarea a încă 6,5 miliarde de euro din Instrumentul European pentru Pace în vederea livrării de armament pentru Ucraina, Ungaria îşi menţine poziţia, deşi - susţine Szijarto - miniştrii de externe din Germania, Lituania, Irlanda, Polonia şi alte ţări s-au coalizat împotriva sa la reuniunea de luni.

„Oricât de tare ar striga politicienii pro-război din Europa (...) nu vom ceda la presiunile pro-război”, a spus el.

„Insistăm că trebuie obţinută pacea şi oprită uciderea fără sens a oamenilor; orice escaladare a războiului trebuie împiedicată”, a afirmat Szijjarto.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Declarație comună: România şi Bulgaria vor adera deplin la Schengen. Controalele la granițele terestre vor mai fi menținute încă 6 luni

Mișcări de trupe în regiunea Kursk. O parte dintre militarii nord-coreeni au fost transferați spre Belgorod

Preşedinta Parlamentului European susţine că Germania ar trebui să trimită rachete Taurus în Ucraina

Europa, în fața mandatului CPI pentru Netanyahu. Țările care îi pun cătușele și cele care îl primesc pe covorul roșu

Partenerii noștri