Live

Ungaria câștigă un aliat suprinzător. De ce a blocat și Grecia noul pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei

Data publicării:
După ce a jucat mult timp singură în opoziție față de sancțiunile europene, Budapesta s-a aliat acum cu Atena. Foto: Profimedia Images

Ungaria a câștigat un aliat surprinzător împotriva ultimului pachet de sancțiuni al UE pentru Federația Rusă. Potrivit Politico, ambele țări cer ca Kievul să excludă companiile din țările lor de pe lista de sancțiuni ucrainene, împotriva cărora Kievul a impus restricții pentru că ar fi sprijinit Federația Rusă.

UE discută în prezent al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei după începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Moscova în urmă cu mai bine de un an. În timp ce cele 10 pachete anterioare de sancțiuni s-au concentrat pe măsuri de golire „a cufărului de război” al lui Vladimir Putin, Bruxelles-ul vrea acum să evite eludarea sancțiunilor sale. Într-un pas fără precedent pentru bloc, pachetul actual ar putea viza alte țări care ajută Moscova să evite embargoul comercial.

Însă, după ce a jucat mult timp singură în opoziție față de sancțiunile europene, Budapesta s-a aliat acum cu Atena. Ungaria și Grecia, potrivit surselor Politico, au ridicat o problemă spinoasă separată care implică Ucraina. Kievul a întocmit o listă de companii private pe care le numește „sponsori de război”, care include o serie de companii europene. 

Ambele țări vor ca unele dintre companiile lor să fie eliminate de pe această listă înainte de a fi de acord cu pachetul de sancțiuni. Deși aceste probleme în mod normal nu sunt legate, Ungaria și Grecia folosesc pachetul de sancțiuni ca pârghie politică pentru a-și scoate companiile de pe lista Ucrainei. 

Acest lucru a stârnit tensiuni la o întâlnire a miniștrilor de externe ai UE la începutul acestei săptămâni, unde ministrul german de externe Annalena Baerbock a criticat direct Ungaria.

La o întâlnire a ambasadorilor UE de miercuri, Grecia s-a aflat foarte mult în fruntea discuției, au declarat patru dintre diplomați. 

„Grecia a reiterat că, în cazul în care există dovezi concrete de încălcare a sancțiunilor, acestea ar trebui aduse la cunoștința statelor membre în cauză, la nivel tehnic, pentru ca acest lucru să fie investigat în mod adecvat și apoi să fie luate măsurile cuvenite”, a spus un diplomat citat de Politico.

Până când Kievul va îndeplini aceste cerințe, Atena și Budapesta intenționează să blocheze cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni atunci când va fi supus spre aprobare de Comitetul Reprezentanților Permanenți ai UE (COREPER).

Ziarul notează că Josep Borrell a fost însărcinat să găsească o soluție la această problemă. 

Totuși, diplomații spun că privesc Atena și Budapesta diferit. Nivelul de frustrare față de Budapesta este mult mai mare, având în vedere că linia sa pro-Rusia și pro-China a împiedicat adesea UE să ajungă la unanimitate. De asemenea, blochează aprobarea unei a opta tranșe de bani UE pentru rambursarea ajutorului militar Ucrainei.

Nu este clar încă când trimișii UE vor discuta din nou pachetul de sancțiuni. La finalul lunii iunie, la Bruxelles va avea loc reuniunea Consiliului European.

Editor : Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

Partenerii noștri