Live

Ungaria a încheiat acorduri să cumpere mai mult gaz rusesc. „Cooperarea cu Rusia este necesară pentru securitatea aprovizionării”

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto. Foto: Profimedia

Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a încheiat la Moscova un acord pentru ca Ungaria să poată cumpăra mai multe gaze de la Rusia, dacă are nevoie, beneficiind și de unele avantaje la plată, și, de asemenea, un acord pentru grăbirea lucrărilor la centrala nucleară de la Paks, construită cu tehnologie rusească. Ungaria este dependentă de gazele rusești în proporţie de 80-85%, astfel că „furnizarea neîntreruptă a acestor gaze este de o importanţă fundamentală şi critică”, a afirmat Peter Szijjarto, potrivit presei maghiare.

Ungaria a încheiat un acord cu Rusia prin care își va asigura şi în perioada următoare aprovizionarea neîntreruptă şi continuă cu gaze naturale şi ţiţei, a anunţat ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Peter Szijjarto, aflat într-o vizită la Moscova.

„Atâta timp cât problema aprovizionării cu energie este o problemă fizică, şi nu una politică sau ideologică, fie că ne place sau nu, cooperarea cu Rusia şi cu ruşii va rămâne crucială pentru securitatea energetică a Ungariei”, a declarat Peter Szijjarto, potrivit unui comunicat al Ministerului maghiar de externe, preluat de Hirado.hu.

Oficialul maghiar a mai spus că aprovizionarea neîntreruptă cu gaze naturale ruseşti este esenţială şi a salutat acordul privind extinderea opţiunii prin care Ungaria va avea posibilitatea, pe termen lung, dacă este necesar, să cumpere mai mult gaz decât cantitatea stipulată în contract.

„În proporţie de 80-85%, aprovizionarea cu gaze naturale a Ungariei provine direct din Rusia, astfel încât continuitatea şi furnizarea neîntreruptă a acestor gaze este de o importanţă fundamentală şi critică pentru noi”, a mai afirmat Peter Szijjarto.

Potrivit unui alt acord, cele două părți au convenit asupra posibilităţii ca Ungaria, indeferent de preţul actual al gazelor naturale, să plătească cu întârziere partea care depăşeşte nivelul stabilit de 150 de euro.

„Bineînţeles, slavă Domnului, preţurile actuale ale energiei sunt mult mai mici decât acesta, dar anul care a trecut ne-a arătat că trebuie să fim pregătiţi pentru situaţii extreme”, a declarat şeful diplomaţiei ungare.

Centrala nucleară cu tehnologie rusească

Tot în cadrul vizitei la Moscova, Szijjarto a mai încheiat un acord cu Rusia privind modificarea contractului de construcţie şi finanţare a extinderii centralei nucleare de la Paks, pentru a permite continuarea şi predarea cât mai rapidă a investiţiei.

În discuţiile cu Alexei Lihaciov, directorul Rosatom, Peter Szijjarto a afirmat că războiul din Ucraina nu a facilitat avansarea extinderii centralei de la Paks.

„Deşi până acum am reuşit să obţinem ca industria nucleară şi energia nucleară să nu facă obiectul sancţiunilor, este clar că se încearcă de multe ori împiedicarea cooperării nucleare de succes între Ungaria şi Rusia, prin mijloace politice şi decizii injuste, peste tot în Europa”, a declarat Szijjarto, potrivit Hirado.hu.

„Contractele de investiţii referitoare la Paks au fost încheiate în urmă cu mai bine de 9 ani. Este evident că, indiferent de război şi de sancţiuni, viaţa, situaţia tehnică şi tehnologică s-a schimbat atât de mult încât aceste cadre contractuale trebuie modificate pentru a realiza investiţia”, a subliniat ministrul ungar.

„La aceste obstacole se mai adaugă şi sancţiunile, de aceea a trebuit să găsim, prin modificarea contractelor existente, cadrul legal necesar pentru a ne asigura că putem construi centrala nucleară”, a mai spus el.

„Cooperarea cu Rusia este necesară pentru securitatea aprovizionării cu energie”

În acest context, Peter Szijjarto a anunţat că părţile au ajuns la un acord şi cu privire la modalitatea de modificare a contractelor de construcţie şi finanţare, iar avocaţii lucrează acum la redactarea finală.

„De îndată ce contractele vor fi puse la punct, vom înainta modificările contractuale Comisiei Europene de la Bruxelles pentru aprobare”, a precizat el.

“Sperăm că Comisia Europeană nu doreşte să pună în pericol securitatea pe termen lung a aprovizionării cu energie a Ungariei, având în vedere că realizarea noilor unităţi de la Paks poate garanta că aprovizionarea cu energie a Ungariei va fi asigurată pe termen lung şi că această aprovizionare cu energie va putea continua într-un mod sustenabil şi la preţuri normale şi în perioada următoare”, a adăugat ministrul ungar de externe.

„Trebuie recunoscut faptul că cooperarea cu Rusia este necesară pentru securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei, iar astăzi, după negocierile pe care le-am purtat, am reuşit să încheiem toate acordurile care vor continua să asigure aprovizionarea cu energie a Ungariei în perioada următoare”, a mai arătat Peter Szijjarto.

Situată la 100 de kilometri sud de Budapesta, centrala nucleară de la Paks a fost construită în anii '80 de sovietici şi furnizează aproape 40% din necesarul de electricitate al Ungariei.

În decembrie 2014, Rusia şi Ungaria au semnat contractul pentru construcţia a două noi unităţi la centrala nucleară de la Paks, fiecare cu o capacitate de 1,2 Gigawaţi.

Conform calendarului iniţial, construcţia urma să înceapă în 2018 pentru ca prima unitate să fie finalizată în 2025.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce spune NATO despre noua rachetă folosită de Rusia în Ucraina

Atacuri ruseşti asupra unor substaţii ale centralelor nucleare. „Riscul unor accidente este incredibil de mare”

Momentul în care Ucraina a atacat cu drone fabrica de maioneză EFKO din Belgorod. Care e semnificația acestei acțiuni militare

Deputații ruși au aprobat o creștere impresionantă a cheltuielilor militare anul viitor. Care este procentul alocării

Partenerii noștri