Live

Unde sunt acum, de fapt, prizonierii de la Azovstal. Sora unui luptător face dezvăluiri despre o scrisoare primită de la acesta

Data actualizării: Data publicării:
Ucraina a spus că luptătorii din Azovstal vor fi eliberați în schimbul prizonierilor ruși, dar unii dintre oficialii Moscovei au spus că ucrainenii capturați ar putea fi judecați și chiar executați. Foto: Profimedia Images

Miercuri a avut loc cel mai mare schimb de prizonieri de când a început războiul, dar mii de oameni sunt încă în captivitate. Printre cei 144 de ofițeri și soldați ucraineni care ar urma să se întoarcă acasă sunt și 95 de soldați care au apărat uzina Azovstal din Mariupol. Deși s-au bucurat să afle această veste, familiilor lor sunt încă îngrijorate, deoarece nu știu nimic despre soarta luptătorilor și susțin că autoritățile din Kiev ar trebui să facă mai mult pentru a-i aduce mai repede înapoi, scrie Politico.

Karina Mkrtchian, al cărei frate este medic militar, luat prizonier în aprilie după ce rușii au înconjurat Azovstal, spune că autoritățile le cer rudelor să nu facă publice informații despre prizonieri, "pentru a nu le face rău".

"Mă sfătuiesc să nu spun nimic nimănui, să stau și să aștept, că mai devreme sau mai târziu va fi schimbat și adus acasa", a spus Karina Mkrtchian.

În captivitate, fratele Karinei Mkrtchian a reușit să-i trimită acesteia o scrisoare pe care i-a cerut să o facă publică, iar la sfârșitul lunii mai, cei doi au vorbit puțin la telefon.

"În scrisoare a scris despre răniți. Fratele meu se teme că ar putea muri în captivitate. Sunt foarte mulți dintre ei răniți", a spus Mkrtchian.

Familiile spun că singura comunicare pe care o au cu autoritățile se limitează la promisiunile că se fac eforturi pentru ca prizonierii să fie aduși acasă. Informațiile puține cresc îngrijorarea că prozonierii ar urma însă să fie judecați.

Ce se știe despre Serghei Volinski, comandantul luptătorilor de la Azovstal

Printre cei luați prizonieri este și Serghei Volinski, cel care a fost devenit comandant și mesager al luptătorilor de la Azovstal. A stat săptămâni întregi în uzina bombardată de ruși și s-a predat în 20 mai. Acum, se află în închisoarea Lefortovo din Moscova, potrivit TASS, unde el și alți soldați ucraineni sunt anchetați de ruși.

Înainte de capitulare, Volinski a cerut liderilor lumii, Papei, președintelui turc Recep Tayyip Erdogan și chiar șefului Tesla, Elon Musk, să salveze garnizoana ucraineană.

"Înainte de a ajunge la Azovstal, Serghei nu era o persoană publică. Cred că pușcașii marini și alte unități din oțelărie au înțeles că nu au resursele necesare pentru a încerca să rezolve problema. Așa că au încercat să folosească toate mijloacele posibile pentru a salva viețile și sănătatea soldaților", a declarat sora lui, Natalia Kharko.

Kharko a aflat despre potențialul transfer al fratelui ei la Moscova din presa rusă. "Încă nu am informații [oficiale] despre locul în care se află", a spus ea.

Trei întrebări rămase fără răspuns

Natalia Zaritska, soția lui Bohdan, un militar din Regimentul Azov al cărui nume de familie nu a fost dezvăluit din motive de securitate, a vorbit ultima dată cu soțul ei în 17 mai.

"La patru zile după plecarea lui din Azovstal, am primit un apel de la Geneva, de la [Comitetul Internațional al Crucii Roșii] și am fost informată că a fost scos din uzină. Unde a fost trimis, în ce condiții este ținut, dacă sunt alături de ei reprezentanți ai CICR – la niciuna dintre aceste întrebări nu mi s-a răspuns", a spus Natalia.

Zarytska a înființat o asociație a rudelor soldaților ucraineni care s-au predat la Azovstal. Ea spune că are încredere în autoritățile ucrainene și că este încrezătoare că fac tot ce le stă în putere pentru ca "soții noștri să se poată întoarce din captivitate cât mai curând posibil".

"Comunicarea [cu autoritățile] există. Am fost informată că soțul meu este pe listele prizonierilor de război. Dar nu știu nimic despre soarta lui viitoare. Cred că lumina va învinge întunericul, că soldații noștri vor putea îndura totuși vor veni acasă.", a declarat ea.

De atunci, ea nu a mai aflat nicio informație oficială despre soțul ei nici din Rusia, nici din Ucraina.

"Au trecut prin iad la Azovstal. Acum încă luptă pentru viața lor"

Guvernul ucrainean spune că negociază cu Moscova pentru a-i recupera pe prizonieri - un proces condus de agenția de informații militare.

"Procesul de negociere are o mulțime de aspecte secrete, iar noi – rudele – nu obținem informații. Înțelegem că astfel de lucruri nu pot fi rezolvate rapid. Dar sperăm că ne vor putea aduce băieții înapoi cât mai curând posibil.… Au trecut prin iad la Azovstal. Acum încă luptă pentru viața lor.", a declarat sora lui Serghei Volinski.

"Este o problemă foarte complicată. Multe detalii nu pot fi dezvăluite", a spus săptămâna trecută președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

El a adăugat că Kievul se bazeazăpe asistența altor națiuni și organizații internaționale în discuțiile cu Moscova. "În acest proces ne implicăm cât mai mult posibil prin partenerii noștri: Crucea Roșie, Națiunile Unite, mai multe state care au o anumită influență asupra țării agresoare".

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Mi-ai distrus viața! Ești o mincinoasă”. A intrat în casă peste fosta sa soție și a pornit scandalul. Divorț de 60.000.000 €

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România are numai avantaje în piața de energie electrică, dar nu profită de ele: „Este o ruptură între stat și firme”

Trump promite „o armată puternică” și sfârșitul războaielor: „Trebuie să regăsim o ţară mare”

„Aţi dat spargeri, doamnelor”. Rușii trimiși de Putin în Kursk și localnicii rămași în zonă au jefuit casele abandonate din regiune

Momentul în care dronele ucrainene au atacat aerodromul militar Krai Krasnodar din Rusia

Partenerii noștri