Video Garda de Coastă italiană a evacuat 49 de persoane aflate pe o navă de salvare închiriată de Banksy. Operațiune în mijlocul Mediteranei
ACTUALIZARE: Garda de Coastă italiană a anunţat că a ajuns sâmbătă în Mediterana la vasul "Louise Michel", închiriat de artistul Banksy, şi a îmbarcat 49 de migranţi "fragili" la bordul unei nave de patrulare, relatează AFP, citat de Agerpres.
"Având în vedere periculozitatea situaţiei, Garda de Coastă a trimis la faţa locului o navă de patrulare de la Lampedusa care a îmbarcat 49 de persoane considerate cele mai fragile, printre care 32 de femei, 13 copii şi patru bărbaţi", a anunţat aceasta într-un comunicat.
"Louise Michel", care a salvat pe mare în total 219 migranţi în două operaţiuni, se afla într-o "zonă de căutare şi salvare" a statului Malta - spaţiul în care statele sunt obligate să le acorde asistenţă ambarcaţiunilor în dificultate.
Însă "din cauza deteriorării aşteptate a condiţiilor meteorologice maritime în regiune", Malta a contactat Garda de Coastă italiană pentru această operaţiune, precizează comunicatul.
știre inițială
O navă de salvare finanțată de artistul stradal Banksy este aproape de a declara stare de urgență în mijlocul Mediteranei, în condițiile în care autoritățile europene refuză să le acorde ajutor, la bordul navei aflându-se 89 de refugiați salvați, în timp ce nava salvgardează o barcă de cauciuc cu alți 130 de refugiați, printre care mulți răniți și epuizați, relatează The Guardian.
The crew managed to keep #LouiseMichel stable for almost 12h now. Our new friends told us they lost 3 friends on their journey already. Including the dead body in our one life raft, that makes 4 lives vanished because of Fortress Europe... And we are still waiting. pic.twitter.com/Te2PKCv2Gn
— LouiseMichel (@MVLouiseMichel) August 29, 2020
These are the survivors you are turning your back on #EU. After escaping untold horror and inhumanity they need a place of safety. @guardiacostiera @Armed_Forces_MT you must act now. pic.twitter.com/W4IEUAGido
— LouiseMichel (@MVLouiseMichel) August 29, 2020
Vasul, denumit „Louise Michel”, după o feministă franceză, a pornit la drum în secret în data de 18 august din portul spaniol Burriana, în apropiere de Valencia, și se află acum în mijlocul Mării Mediterane de unde a salvat, joi, 89 de oameni, printre care 14 femei și copii.
Vineri, echipajul format din activiști din Europa au răspuns unui apel de urgență din partea Moonbird, un aparat de zbor care monitorizează ambarcațiuni în pericol ale migranților din Mediterană. Moonbird descoperise o barcă de salvare staționară care părea că se scufundă.
Cele 130 de persoane de pe barca respectivă au primit veste de salvare, a precizat un purtător de cuvânt al echipajului. Barca este în prezent salvgardată de Louise Michel care deja are la bord 89 de migranți salvați și mai poate primi până la un maximum de 120 la bord.
Barca de cauciuc se află în zona malteză a apelor Mediteranei, este aglomerată, ia apă și are la bord un cadavru și numeroși oameni răniți, după multe zile în mijlocul valurilor.
Echipajul de pe Louise Michel susține că nici autoritățile malteze și nici cele italiene nu au acționat în niciun fel când au primit semnalele prin care refugiații le cereau ajutorul.
„Oamenii au stat așezați într-o combinație de apă de mare și combustibil timp de mai multe zile. Este noapte, iar statele europene nu își fac treaba. Își refuză responsabilitatea în timp ce noi ne străduim să îi ținem pe acești oameni în viață... avem nevoie de ajutor imediat”, a spus Lea Reisner, șefa operațiunilor de pe Louise Michel.
„Acești oameni sunt supraviețuitorii cărora le întoarceți spatele, UE. După ce au scăpat de orori și lipsă de umanitate, au nevoie de siguranță. Trebuie să acționați acum”, au transmis cei de pe Louise Michel pe contul lor de Twitter.
Neeske Beckmann de la Moonbird a declarat: „Am privit șocați când am văzut barca de cauciuc – era incredibil de aglomerată, iar oamenii de la bord încercau să arunce apa care se infiltrase înăuntru cu mâinile goale. Am știu că e vorba de o situație de urgență, așa că am trimis un semnal de panică spre toate autoritățile și actorii din zonă. Autoritățile europene responsabile nu au reacționat la semnalul nostru. Singurii care au răspuns au fost cei de pe Louise Michel”.
Până acum, peste 500 de refugiați și migranți au murit în Marea Mediterană, iar acesta este doar numărul celor descoperiți, numărul real fiind, cel mai probabil, mult mai mare.
Editor: Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News