Live

Foto Un vapor rusesc sosit în Cape Town e suspectat că va fi folosit de Moscova pentru explorarea de minerale în Antarctica protejată

Data publicării:
Nava rusească de explorare polară Akademik Aleksandr Karpinski, andocată în portul din Cape Town (Africa de Sud). Foto: Profimedia Images

O navă rusească de cercetare polară a andocat în weekend în portul Cape Town din Africa de Sud, în vreme ce activiștii de mediu au subliniat temerea că vasul ar putea fi folosit pentru a ajuta Moscova în explorarea de minerale din regiunea protejată a Antarcticii, transmite France 24.

Spărgătorul de gheață Akademik Aleksandr Karpinski este pe drum către Antarctica ca parte a unei expediții științifice lansate la sfârșitul anului trecut, potrivit presei din Rusia.

Nava este deținută de Expediția Marină Polară de Sondare Geologică, o subsidiară a companiei de stat pentru explorarea mineralelor RosGeo.

„Credem că va urma exploatarea”, a spus purtătoarea de cuvânt a organizației de mediu Extinction Rebellion, Jacqui Tooke.

Un mic grup de activiști de mediu ce fluturau pancarte s-au adunat duminică în portul din Cape Town scandând „Fără combustibili fosili, jos mâinile de pe Antarctica! Fără război!”.

„Am văzut vasul venind în port la ora 08:41 sâmbătă dimineață”, a spus duminică Cassi Goodman, activistă de mediu din cadrul Extinction Rebellion.

Exploatarea mineralelor este interzisă în Antarctica iar RosGeo a negat acuzațiile că firma este angajată în explorarea resurselor minerale ale continentului înghețat.

Activitățile RosGeo „atât pe continentul Antarcticii cât și în mările adiacente sunt exclusiv de natură științifică”, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al companiei pentru ziarul Kommersant din Rusia.

Cea de-a 68-a expediție științifică rusească în Antarctica a pornit pentru a studia schimbări climatice globale și oceanografie în mările marginale al Antarcticii, printre alte studii glaciologice în și împrejurul Antarcticii.

Relația Rusia – Africa de Sud, criticată de Occident

Nava a ajuns la câteva zile după ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-a aflat în Pretoria pentru discuții și vine în vreme ce națiunile occidentale își exprimă iritarea față de relațiile strânse ale Africii de Sud cu Rusia, în contextul războiului dus de Moscova împotriva Ucrainei.

Africa de Sud nu s-a poziționat de nicio parte a războiului care a declanșat sancțiuni ale Occidentului față de Moscova și încercări de a o izola diplomatic.

Aceasta este a doua navă rusească care andochează în Africa de Sud în ultimele luni.

În decembrie, Africa de Sud a fost criticată pentru că a permis unei nave ruse de transport, ce era sancționată, să andocheze și să descarce marfă la o bază navală din Cape Town.

O aplicație de localizare a navelor a arătat că Akademik Aleksandr Karpinski se afla duminică în portul din Cape Town și că a plecat din Sankt Petersburg în ziua de Crăciun de anul trecut.

Cape Town, oraș din sud-vestul Africii de Sud, este o poartă de acces de mult stabilită către Antarctica.

„Această navă a folosit Cape Town drept rampă de lansare pentru aceste misiuni în Antarctica în ultimii peste 20 de ani”, a declarat duminică, pentru AFP, activistul Greenpeace Elaine Nills.

„Africa de Sud are o obligație morală în numele propriilor cetățeni, Africii și întregii lumi să nu permită o astfel de activitate într-o zonă care este foarte sensibilă din punct de vedere ecologic”, a spus aceasta.

Akademik Aleksandr Karpinski se va alătura vasului Akademik Fedorov, care a părăsit Rusia în noiembrie 2022.

Vasul Akademik Fedorov. Foto: Profimedia Images

Protocolul semnat în Madrid din 1991 interzice orice extracții de minerale din Antarctica și include măsuri pentru protejarea florei și faunei, prevenirea poluării marine, controlul turismului și managementul deșeurilor.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mesajele soldaților ruși către cei dragi, înainte să moară. „Există deja un munte de cadavre înalt de doi metri, lângă adăpost”

Rusia va inspecta partea ocupată a regiunii Herson din cauza sinuciderilor în rândul militarilor săi, spun partizanii ucraineni

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

Rusia a lăsat Abhazia în „întuneric total, la propriu și la figurat”. Liderul regiunii separatiste cere ajutor

Partenerii noștri