Live

Un tablou evaluat la 15.000 de dolari s-a vândut cu 14 milioane de dolari. S-a dovedit a fi opera unui pictor celebru

Data publicării:
Tabloul „Adorarea regilor” nu a mai fost văzut din anii 1950. Foto: Profimedia

Un tablou care acum 2 ani era evaluat la 15.000 de dolari s-a vândut acum cu 13,8 milioane de dolari la o licitație a casei Sotheby’s. Pictura, care între timp a fost expertizată, s-a dovedit a fi o operă de Rembrandt, relatează CNN.

Tabloul „Adorarea regilor” nu a mai fost văzut din anii 1950, când a ieșit la lumină pentru prima dată. A fost achiziționat de colecționarul J.C.H. Heldring în Amsterdam, în 1955. Văduva lui l-a vândut unei familii germane în 1985, unde a rămas până când a fost vândut de casa de licitații Christie’s din Amsterdam în urmă cu doi ani.

La momentul vânzării, Christie's a atribuit scena biblică „Cercului lui Rembrandt”, sugerând că a fost realizată de un ucenic sau un artist apropiat faimosului pictor și a estimat valoarea ei între 10.000 și 15.000 de euro.

Tabloul a fost achiziționat atunci de un cumpărător anonim cu 860.000 de euro la licitația Christie’s - de peste 50 de ori valoarea estimată a picturii la acea vreme. Mai târziu, a fost identificat drept „o lucrare de mare importanță” a pictorului olandez, potrivit unui comunicat de presă al Sotheby’s.

După ce cumpărătorul anonim a predat pictura către Sotheby’s, casa de licitații s-a angajat într-un proiect de cercetare care a durat 18 luni, pentru a ajunge la adevărata origine și valoare a picturii.

Expertizarea, care a implicat raze X și imagini în infraroșu, precum și discuții intense cu specialiști în Rembrandt, a determinat Sotheby’s să concluzioneze că pictura este „o lucrare originală a lui Rembrandt”. Înainte de vânzare, casa de licitații a oferit lucrării o valoare estimată între 10 și 15 milioane de lire sterline.

Casa de licitații crede că tabloul a fost pictat la începutul carierei lui Rembrandt, în jurul anului 1628, când acesta ar fi avut 21 sau 22 de ani și locuia în orașul olandez Leiden.

Marea majoritate a lucrărilor lui Rembrandt sunt expuse în muzee din întreaga lume, iar aproape toate cele care au ajuns la licitații în ultimele trei decenii „au fost portrete sau studii ale capetelor unui singur personaj”, potrivit comunicatului Sotheby’s.

Ca atare, „Adorarea Regilor”, care descrie întâlnirea dintre cei trei magi și pruncul Isus, a reprezentat o „ocazie fantastică” în lumea artei, a declarat George Gordon, co-președintele Old Master Paintings Worldwide la Sotheby's.

„Aș spune că este deosebit de important, deoarece crește cantitatea de informații despre Rembrandt la acea dată crucială în dezvoltarea și cariera sa, când era în mod clar foarte ambițios și se dezvolta foarte repede ca artist”, a explicat el.

Cea mai veche referire la pictură pare să fie din inventarul din 1714 al unui colecționar din Amsterdam, Constantijn Ranst. A fost apoi scoasă la vânzare în 1814 și din nou în 1822, după care a dispărut din vedere până la jumătatea secolului al XX-lea.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Suma uriașă cu care au fost vândute mai multe documente și suvenire ale generalului Charles de Gaulle. Unde vor merge banii

Tabloul „Ţărăncuţă odihnindu-se” de Nicolae Grigorescu a fost vândut cu o sumă record pe piața românească de artă

Pantofii purtaţi de Judy Garland în „Vrăjitorul din Oz”, vânduţi la licitaţie pentru 28 de milioane de dolari

Antreprenorul chinez a mâncat banana lipită de perete, pentru care a plătit peste șase milioane de dolari la licitație. Ce a declarat

Partenerii noștri