Live

Un spion rus care a încercat să se infiltreze în Curtea Penală Internațională a fost inculpat în Statele Unite

Data publicării:
Un spion rus care a încercat să se infiltreze în Curtea Penală Internaţională. Foto: Profimedia Images

Un spion rus care a încercat să se infiltreze în Curtea Penală Internaţională vara trecută, cu scopul de a avea acces la anchetele privind crimele de război comise de ruși în Ucraina, a fost inculpat vineri pentru spionaj în Statele Unite, unde este acuzat că a trăit sub o identitate falsă timp de doi ani, informează Agerpres.

Serghei Cerkasov, de 37 de ani, "a lucrat ca agent ilegal al serviciilor ruse de informaţii sub pseudonimul brazilian Victor Muller Ferreira", potrivit unui comunicat al procurorului federal din Washington.

Potrivit rechizitoriului, el a început să opereze sub această identitate în Brazilia în 2010.

Cinci ani mai târziu, el a depus o cerere de înscriere sub acest nume la o universitate din Washington. După ce a fost acceptat la această instituţie, a intrat în Statele Unite în 2018 cu o viză de student.

Până în 2020, a trăit sub această acoperire, făcând studii în relaţii internaţionale, în timp ce culegea "informaţii despre americani pe care le-a transmis serviciilor ruse", a precizat biroul procurorului Matthew Graves.

După ce a părăsit Statele Unite în mai 2020, el a continuat să se folosească de contactele sale universitare pentru a obţine informaţii despre politica externă americană.

În aprilie 2022, el a încercat să intre ca stagiar la Curtea Penală Internaţională (CPI), cu sediul la Haga, în Ţările de Jos, şi să participe la anchetele privind acuzaţiile de crime de război în Ucraina vizând Rusia.

Serviciile secrete olandeze l-au demascat şi i-au refuzat intrarea pe teritoriul olandez. Trimis înapoi în Brazilia, el a fost arestat acolo pentru fraudă şi condamnat în iulie la 15 ani de închisoare.

Potrivit documentelor judiciare, Moscova a cerut extrădarea lui, acuzându-l de trafic de droguri care datează din 2011 şi 2013.

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis, săptămâna trecută, un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, pe care îl acuză de comiterea de crime de război în Ucraina.

CPI a emis mandatul pentru arestarea lui Putin pentru suspiciuni de deportare ilegală a copiilor ucraineni și transferul ilegal de oameni de pe teritoriul Ucrainei spre cel al Rusiei.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețuit după un atac masiv cu drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Partenerii noștri