Live

Un soldat polonez a murit după ce a fost înjunghiat de un migrant la granița dintre Polonia și Belarus

Data actualizării: Data publicării:
Soldatul a fost implicat într-un conflict cu migranții care încercau să treacă frontiera de nord-est a Poloniei dinspre Belarus. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia

Un soldat polonez a murit după ce a fost înjunghiat de un migrant la granița dintre Polonia și Belarus, a anunțat joi armata de la Varșovia, potrivit POLITICO. Uniunea Europeană a acuzat în repetate rânduri Rusia și aliata ei, Belarus, că susțin fluxul de migranți către Europa.

Soldatul a fost implicat într-un conflict cu migranții care încercau să treacă frontiera de nord-est a Poloniei dinspre Belarus, pe 28 mai, și a fost înjunghiat în piept, potrivit presei poloneze. 

În ciuda faptului că a fost tratat la un spital din orașul Hajnówka, aflat în apropiere, și apoi transportat la un spital militar din Varșovia, „viața sa nu a putut fi salvată”, a precizat Comandamentul General al Forțelor Armate într-un comunicat pe X.

Premierul Donald Tusk i-a adus un omagiu într-un mesaj pe platforma X. „Tânărul soldat, Mateusz, și-a dat viața apărând granița Republicii Polone. Patria și compatrioții nu vor uita acest sacrificiu. Îmi exprim cele mai profunde condoleanțe apropiaților săi”, a scris acesta.

Mateusz a fost identificat oficial doar cu prenumele, iar familia sa a fost informată.

Ministrul polonez al Apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, a afirmat într-o postare pe Facebook că soldatul „a murit în timp ce apăra granița poloneză” de „un atac al bandiților” și a cerut compatrioților săi să „îi onoreze memoria”.

În timp ce polonezii se pregătesc să voteze la alegerile europene din 9 iunie, moartea soldatului ar putea fi folosită de partidele de dreapta și de extremă dreapta din țară, care și-au făcut de mult timp campanie pe valul de ură anti-imigrație.

„Un soldat polonez atacat cu un cuțit la granița polono-belarusă de un imigrant ilegal a murit... Soldații polonezi și polițiștii de frontieră trebuie să aibă dreptul de a se apăra și de a trage în legitimă apărare și în apărarea graniței noastre!”, a declarat joi, într-o postare pe X, liderul partidului de extremă-dreapta Noua Speranță, Stanisław Tyszka, care candidează pentru un loc în Parlamentul European.

Polonia și UE au acuzat anterior Rusia și Belarus că se află în spatele unui aflux de migranți pe flancul estic al blocului ca o formă de război hibrid.

În 2022, Polonia a ridicat un zid de 186 de kilometri și 5,5 metri de-a lungul frontierei sale cu Belarus pentru a împiedica trecerea migranților.

Luna trecută, guvernul polonez s-a angajat să investească 2,3 miliarde de euro pentru a consolida securitatea de-a lungul frontierei sale estice. „Am început aceste lucrări pentru a face din frontiera Poloniei una sigură în timp de pace și impenetrabilă pentru un inamic în timp de război”, a declarat Tusk.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Marele trădător al Ucrainei” a agresat-o pe fosta sa soție, de față cu copiii lor! Ce au făcut cele două fetițe

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Belarus va semna un acord pentru garanții de securitate cu Rusia: „Vecinii noştri îşi arată muşchii, dar nu fac un pas înainte”

Amplă operațiune în vămile din țară. Sute de autoturisme, controlate de polițiști. Un elicopter Black Hawk a fost ridicat în aer

Guvernul Italiei extinde represiunea ONG-urilor care salvează migranții: 10 mii de euro amendă pentru piloți și confiscarea aeronavelor

„UE să fie mai implicată în consolidarea teritoriului estic”. Țările baltice și Polonia cer fonduri pentru a-și apăra granițele

Partenerii noștri