Un ofițer german de rang înalt riscă închisoarea pe viață pentru spionaj în favoarea Rusiei
Un ofițer de rang înalt din cadrul serviciilor secrete germane a fost acuzat de trădare pentru că ar fi transmis secrete de stat către Rusia. Acesta riscă să fie condamnat pe viață, pentru că a împărtășit cu Rusia informații despre războiul din Ucraina și despre grupul de mercenari Wagner. Procurorii arată că pentru informațiile livrate, bărbatul a primit de la ruși aproximativ 400.000 de euro.
Alături de acesta, a mai fost pus sub acuzare și un alt bărbat, suspectat că ar fi acționat în calitate de curier. Ambii bărbați ar putea fi condamnați la închisoare pe viață, transmite BBC.
Angajatul serviciului german de informații externe (BND), cunoscut doar sub numele de Carsten L, a supravegheat un departament care monitoriza comunicațiile telefonice și de internet din străinătate.
El a fost promovat cu câteva săptămâni înainte de arestarea sa într-o funcție în care era responsabil cu controale de fond în cadrul agenției, arată Süddeutsche Zeitung și posturilor publice de radio și televiziune NDR și WDR.
Carsten L .a fost arestat la Berlin în decembrie anul trecut, iar presupusul său complice, Arthur E., a fost arestat la o lună după ce a ajuns în Germania cu un zbor din SUA.
Cum au ajuns informațiile la ruși
Om de afaceri german, născut în Rusia, Arthur E. este acuzat că a călătorit la Moscova și a furnizat informații agenției ruse de spionaj, FSB.
Ambii bărbați au fost acuzați de "trădare într-un caz deosebit de grav" de către procurorul general al Germaniei, potrivit informațiilor.
Un tribunal din Berlin urmează să decidă dacă va judeca speța.
Datele furnizate de autoritățile germane arată că Arthur E. la bază comerciant de diamante, a "bolborosit ca un pârâiaș" după arestarea sa.
Se pare că cei doi bărbați s-au întâlnit pentru prima dată la o petrecere privată la un club de fotbal din Bavaria în 2021, iar Carsten L i-ar fi povestit despre munca sa la BND.
Șeful BND, Bruno Kahl, a spus recent că acest caz este cu adevărant șocant. El a mai declarat pentru Tagesspiegel că o mare parte din materialele care au fost transmise nu au foarte mare relevantă, iar BND și-a sporit măsurile de securitate pentru a preveni alte scurgeri de informații.
Spionajul ia amploare în Germania
Îngrijorările în ceea ce privește spionajul rusesc au sporit în Europa, după războiul declanșat de Rusia. O serie de țări, printre care se numără Marea Britanie, Polonia și Norvegia au arestat sau au expulzat așa-ziși spioni ruși.
Germania a fost în centrul atenției în special în ultimele luni, unde un funcționar guvernamental care lucra pentru un oficiu care se ocupa de echipamente militare a fost arestat luna trecută, fiind suspectat de spionaj.
Șeful securității cibernetice a Germaniei, Arne Schönbohm, a fost concediat în octombrie anul trecut, tot după ce s-a presupus că ar fi avut legături cu persoane implicate în serviciile de informații rusești. Acesta a cerut despăgubiri din partea guvernului și a postului public de televiziune care a făcut acuzația inițială.
Editor : Andreea Smerea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News