Un nou val de căldură brutală a lovit Spania în acest weekend, cu temperaturi de peste 40 de grade
Spania a fost lovită, duminică, de ceea ce meteorologii cred că va fi ultimul val de căldură din acest sezon de vară - temperaturi anormal de ridicate au fost înregistrate în nord-estul și în sudul țării. Temperaturile au depășit pragul de 40 de grade Celsius în regiunile Catalonia și Aragon, în nord-estul Spaniei, conform agenției meteorologice, AEMET.
Potrivit specialiştilor din Spania, acest episod canicular a fost cauzat de o expunere puternică la soare deasupra unei mase de aer cald, iar valul de căldură a afectat în special nord-estul ţării şi bazinele principalelor fluvii spaniole.
La Madrid, unde temperaturile au ajuns până la 38 de grade Celsius, mulţi localnici s-au plâns din cauza impactului generat de caniculă asupra somnului. „Cel mai rău aspect în timpul unui val de căldură este acela că nu poţi să dormi bine noaptea”, a declarat Antonio Tort, un locuitor din Madrid în vârstă de 69 de ani.
Valul de căldură ar trebui să dureze până joi, cu un vârf al temperaturilor aşteptat luni sau marţi.
Începând de marţea trecută, sute de pompieri se luptă cu flăcările pe insula turistică Tenerife din Arhipelagul Canare, din cauza cărora peste 12.000 de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele. Incendiul s-a declanşat după ce arhipelagul spaniol, situat în largul coastelor vestice ale Africii, a fost afectat de un val de căldură care a uscat vegetaţia în numeroase zone ale insulei.
În 2022, aproximativ 300.000 de hectare au fost distruse de peste 500 de incendii de vegetaţie în Spania, un record pentru Europa, potrivit sistemului european de informare în privinţa incendiilor de pădure (EFFIS). Aproape 76.000 de hectare au fost deja devastate de flăcări în 2023 în această ţară, aflată în prima linie a efectelor generate de schimbările climatice.
De la începutul anului în curs, Spania a înregistrat 340 de incendii de vegetaţie, potrivit datelor transmise de EFFIS.
Potrivit experţilor în climatologie, fenomenele meteorologie extreme s-au intensificat din cauza încălzirii planetei noastre. Episoadele de caniculă riscă, astfel, să devină mai frecvente şi mai intense, iar impactul lor mai extins.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News