Live

Un nou scandal între Marea Britanie și Franța. Britanicii, acuzați că nu rezolvă problema apelor uzate deversate​​ în râuri și în mare

Data publicării:
Imagine cu o conductă de evacuare care pompează ape uzate brute direct în mare la Seaford, East Sussex, Marea Britanie. Foto: Profimedia Images

Marea Britanie amenință sănătatea și viața marină de pe coasta franceză, permițând deversarea apelor reziduale în Canalul Mânecii și Marea Nordului, spun trei europarlamentari. Avertismente în privința poluării au fost emise pentru aproape 50 de plaje din Anglia și Țara Galilor, după ce ploile abundente au făcut ca revărsarea apelor uzate să fie deviată în râuri și în mare, notează BBC News.

Eurodeputații francezi acuză Marea Britanie că neglijează angajamentele de mediu și că pun în pericol viața marină și pescuitul. Companiile britanice de apă au spus că investesc în rezolvarea problemei.

De la plecarea sa din Uniunea Europeană, Regatul Unit și-a neglijat angajamentele de mediu, au spus mai transmis europarlamentarii francezi într-o scrisoare în care au cerut acțiuni juridice sau politice din partea Comisiei Europene.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a spus că ceea ce susțin politicienii francezi este „pur și simplu neadevărat”.

În ciuda faptului că nu mai este supusă legilor UE, Marea Britanie este încă semnatar al convențiilor relevante ale ONU privind protecția apelor comune, au argumentat europarlamentarii.

Cei trei europarlamentari aparțin partidului pro-european „La République En Marche” al președintelui francez Emmanuel Macron. Unul dintre ei, Pierre Karleskind, prezidează comisia pentru pescuit din Parlamentul European.

Marea Britanie nu are voie să  pună în pericol 20 de ani de progrese europene privind calitate a apei

Nu i se permite Regatului Unit să neglijeze angajamentele asumate în cadrul Brexit-ului și să pună în pericol 20 de ani de progrese europene în ceea ce privește standardele de calitate a apei, a argumentat  Karleskind. 

Eurodeputații avertizează că, pe termen scurt, deversările de ape uzate riscă să afecteze apele pentru scăldat de pe coasta franceză și ar putea afecta, de asemenea, biodiversitatea marină, pescuitul și creșterea crustaceelor.

„Canalul Mânecii și Marea Nordului nu sunt depozite”, a declarat Stéphanie Yon-Courtin, un politician din Normandia care face parte și din comisia pentru pescuit a parlamentului UE.

Cea mai mare parte a Regatului Unit are un sistem de canalizare combinat, astfel încât apele uzate de la toalete sunt transportate la stațiile de epurare prin aceleași conducte prin care trece și apa de ploaie.

Pentru a preveni inundarea locuințelor și a spațiilor publice după ploi abundente, sistemul este proiectat ocazional pentru a revarsa și a deversa apele uzate în râuri și în mare.

Vremea caldă recentă a crescut riscul de inundații, deoarece pământul uscat nu poate absorbi rapid apa.

Agenția Water UK, care reprezintă industria apei din Marea Britanie, a declarat că companiile de apă „sunt de acord că este nevoie urgentă” de acțiune și investesc peste 3 miliarde de lire sterline pentru a îmbunătăți procesul revărsărilor, ca parte a unui program național mai larg de mediu menit să fie implementat între 2020 și 2025.

Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale din cadrul guvernului britanic a spus că nu este adevărat că Regatul Unit nu se ține de obiectivele privind calitatea apei. „Legea privind mediul a făcut ca legile noastre să fie și mai puternice în ceea ce privește calitatea apei decât atunci când eram în UE, de la obiectivele de combatere a poluării cu nutrienți și până la noi competențe de combatere a substanțelor nocive din apele noastre”.

Același purtător de cuvânt a explicat că actualul cadru legislativ britanic de mediu prevede că actualele companii din industria apei trebuie să reducă frecvența și volumul deversărilor de la revărsările de furtună și trebuie să instaleze noi sisteme de monitorizare pentru a raporta în timp real orice deversări de ape uzate în zona lor”.

Cu toate acestea, companiile de apă au fost acuzate că nu reușesc să monitorizeze în mod corespunzător deversările de ape uzate din popularele stațiuni de pe litoralul britanic, fiind argumentat faptul că multe astfel de dispozitive de monitorizare fie nu au fost instalate, fie nu funcționează.

Guvernul britanic va lansa în curând cel mai mare plan al Regatului Unit de reducere a revărsării apelor uzate în timpul furtunilor, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului britanic pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale.

Citește și: Europa s-ar putea confrunta cu cea mai gravă secetă înregistrată în „ultimii cel puţin 500 de ani” (Comisia Europeană)

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Care sunt principalele puncte ale acordului încheiat în Baku, la COP29, summitul anual al ONU pentru climă

Drone neidentificate au fost reperate deasupra a trei baze aeriene din Marea Britanie. „Ne păstrăm dreptul de a proteja instalaţia”

Cum arată viața în cel mai poluat oraș din lume: „Parcă ar fi chili în ochii mei”

Un britanic a recunoscut că a primit bani de la servicii secrete străine pentru a da foc unui depozit care avea legătură cu Ucraina

Partenerii noștri