Live

Un jurnalist rus a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru că a criticat războiul din Ucraina

Data publicării:
În timpul procesului său, Roman Ivanov, care a fost arestat în aprilie 2023, a pledat nevinovat. FOTO: Profimedia Images

Un jurnalist şi blogger rus, Roman Ivanov, a fost condamnat miercuri la şapte ani de închisoare pentru că a postat pe reţelele sociale mesaje care criticau asaltul asupra Ucrainei, într-un nou exemplu de represiune în Rusia, transmite News.ro.

Tribunalul din Korolev, un orăşel aflat la şase kilometri nord-est de Moscova, l-a găsit pe Ivanov, în vârstă de 51 de ani, vinovat de „răspândirea de informaţii false” despre armata rusă în trei mesaje publicate pe VKontakte şi pe Telegram.

Unul dintre mesaje se referea la evenimentele din oraşul ucrainean Bucea, unde cadavrele unor civili ucişi au fost descoperite în aprilie 2022, Kievul acuzând armata rusă de masacre, ceea ce Moscova a negat întotdeauna.

Imediat după anunţarea verdictului, susţinătorii săi de pe coridoarele tribunalului au scandat: „Roma (prescurtare de la Roman), suntem cu tine. Nu eşti singur”, potrivit unui jurnalist AFP aflat la faţa locului.

Mama sa, Alla Ivanova, intervievată de presă, s-a grăbit să denunţe o acuzaţie „fabricată” de la zero.

„El se lupta pentru oameni, îi ajuta”, a spus ea.

„A fost un pretext pentru a scăpa de Roman”, a denunţat soţia sa, Maria Nekrassova, în vârstă de 36 de ani, anunţând că „bineînţeles, vom face apel”.

„Într-o zi, se va face dreptate”, a declarat Natalia Ivanova, sora lui Ivanov.

Unul dintre cunoscuţii jurnalistului, Anton Kuzmenko, în vârstă de 54 de ani, a subliniat că acesta a fost „judecat de aceiaşi oameni cărora li s-a opus în activitatea sa jurnalistică”.

„Acest lucru atestă nedreptatea”, a afirmat el.

Roman Ivanov a fost arestat în aprilie 2023

În timpul procesului său, Roman Ivanov, care a fost arestat în aprilie 2023, a pledat nevinovat, afirmând că procesul său face parte dintr-o „represiune” împotriva vocilor critice la adresa Kremlinului.

„Vreau să le cer iertare tuturor ucrainenilor care au suferit în ţara noastră”, le-a mai spus el judecătorilor. El a adăugat: „Jurnalismul nu mai există în Rusia”.

Lucrând anterior ca jurnalist sportiv la un canal de televiziune de stat, în 2019 el îşi înfiinţase propriul canal de YouTube, „Korolev Onest”, pe care denunţa corupţia din primăria locală, fraudele electorale şi problemele de mediu.

„Pentru mine, una dintre cele mai grave consecinţe ale acestui proces este că locuitorii din Korolev vor rămâne mult timp fără ajutorul meu”, a deplâns el.

Din cauza poziţiei sale, el fusese concediat de la postul de televiziune de stat în 2021.

În ultimele luni, el a lucrat pentru un ziar online independent, RusNews, unul dintre jurnaliştii acestuia, Maria Ponomarenko, a fost, de asemenea, condamnată la şase ani de închisoare în 2023 pentru că a postat pe Instagram un mesaj în care critica asaltul rusesc asupra Ucrainei.

Cel puţin 19 jurnalişti se aflau în spatele gratiilor în Rusia la 1 decembrie 2022, când Comitetul de Protecţie a Jurnaliştilor (CPJ) a efectuat cel mai recent recensământ al închisorilor.

În ultimii doi ani, aproape 20.000 de persoane au fost arestate în Rusia pentru că şi-au exprimat opoziţia faţă de conflictul din Ucraina, potrivit ONG-ului specializat OVD-Info.

Editor : B.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia va inspecta partea ocupată a regiunii Herson din cauza sinuciderilor în rândul militarilor săi, spun partizanii ucraineni

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

Rusia a lăsat Abhazia în „întuneric total, la propriu și la figurat”. Liderul regiunii separatiste cere ajutor

Viktor Orban: Ungaria se bazează pe sprijinul României și al Bulgariei pentru a-și asigura livrările de energie

Partenerii noștri