Live

Un jurnalist american a fost condamnat la 11 ani de închisoare de regimul din Myanmar

Data publicării:
Jurnalistul american Danny Fenster a fost condamnat la 11 ani de închisoare de regimul din Myanmar. Foto: Profimedia Images

Jurnalistul american Danny Fenster, arestat în mai de junta din Myanmar, a fost condamnat la 11 ani de închisoare, au anunţat vineri avocatul şi angajatorul său, transmit Reuters şi AFP.

Sentinţa se referă la acuzaţiile de incitare la disidenţă, asociere ilegală şi încălcarea legislaţiei privind imigraţia, care au fost formulate după arestarea sa în primăvară, în timp ce încerca să fugă din Myanmar.

Fenster, în vârstă de 37 de ani, redactor-şef al publicaţiei online Frontier Myanmar, se află de atunci în notoria închisoare Insein din Yangon.

Săptămâna aceasta, împotriva sa au fost formulate noi acuzaţii de terorism şi incitare la rebeliune, pasibile fiecare de o pedeapsă de 20 de ani de închisoare.

„Nu există absolut niciun fundament pentru a-l condamna pe Danny în legătură cu faptele de care a fost acuzat”, a declarat pentru Reuters Thomas Kean, directorul publicaţiei. „Noi toţi de la Frontier suntem dezamăgiţi şi nemulţumiţi de această decizie. Vrem ca Danny să fie eliberat cât mai curând posibil ca să poată merge acasă, la familia lui”, a adăugat el.

„Caracterul profund injust al ţinerii lui Danny Fenster în detenţie este evident pentru întreaga lume. Regimul (din Myanmar) trebuie să ia măsura prudentă de a-l elibera, acum”, a scris Departamentul de Stat al SUA, într-un comunicat emis înainte de sentinţă, care nu a fost anunţată public.

Autoritățile l-au trecut cu vederea pe Fenster în cadrul unei amnistii recente pentru sute de persoane reținute în urma protestelor anti-juntă, printre care se numără și angajați din mass-media.

De la lovitura de stat din 1 februarie, armata a anulat licențele media, a impus restricții asupra internetului și a transmisiunilor prin satelit și a arestat zeci de jurnaliști, în ceea ce grupurile pentru drepturile omului au numit un asalt asupra adevărului.

Un purtător de cuvânt al consiliului militar aflat la putere nu a răspuns la apelurile prin care se solicitau comentarii.

Myanmarul e în haos de la lovitura de stat militară din februarie care a înlăturat guvernul ales al fostei disidente Aung San Suu Kyi. De atunci, peste 1200 de civili au fost ucişi şi mii de oameni au fost arestaţi, între care zeci de jurnalişti, potrivit militanţilor pentru drepturile omului citaţi de ONU.

Citește și Dictatorul militar din Myanmar a fost exclus de la summitul ASEAN: „O decizie dificilă dar necesară pentru a ne menține credibilitatea”

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Arestări în Kârgâzstan, sub acuzația punerii la cale a unei lovituri de stat. Țara organizează alegeri locale în weekend

Opt membri ai unui grup extremist cu „idei rasiste și apocaliptice”, care plănuiau o lovitură de stat în Germania, au fost arestați

Masacrul cu sute de morți care a ieșit la iveală după două luni. „Au ucis oameni întreaga zi, trei zile am adunat cadavre”

Reacția MAE după ce Rusia a deschis dosare penale împotriva unor jurnaliști, inclusiv unul român. Ce a spus președintele Senatului

Partenerii noștri