Live

Un israelian racolat de Iran a fost arestat sub acuzația de complot pentru asasinarea lui Netanyahu și a altor oficiali din Israel

Data actualizării: Data publicării:
Premierul guvernului Israelului, Benjamin Netanyahu. FOTO: Profimedia

Un cetăţean israelian, care a fost recrutat de către spionajul iranian pentru a pregăti asasinate ale unor personalităţi israeliene, între care premierul Benjamin Netanyahu şi ministrul Apărării Yoav Gallant, a fost arestat, anunţă joi într-un comunicat comun poliţia şi serviciul israelian de informaţii interne Shin Beth, relatează AFP, preluată de News.ro.

„Un cetăţean israelian a fost recrutat de către serviciile iraniene de informaţii să promoveze asasinarea unor personalităţi israeliene. El a fost introdus clandestin în Iran în două rânduri şi a fost plătit să efectueze misiuni”, susţin în comunicat poliţia şi Shin Beth.

Premierul israelian, ministrul Apărării şi alţi funcţionari israelieni de rang înalt se aflau între ţinte, se arată în comunicat.

Suspectul israelian este „un om de afaceri care a locuit în Turcia o lungă perioadă de timp” şi care întreţinea legături cu turci şi iranieni care l-au ajutat să ia legătura telefonic cu un „om de afaceri bogat din Iran, numit Eddie”, precizează poliţia.

Această arestare intervine într-un context puternic tensionat între Israel şi Iran, inamici regionali.

Omul de afaceri israelian, un evreu originar din Ashkelon (sud), potrivit presei israeliene, a intrat în mod clandestin în Iran în mai 2024, pentru a se întâlni personal cu Eddie, căruia „îi era dificil” să iasă din Iran, se arată în comunicat.

În această întâlnire israelianul s-a „întâlnit” cu un anume „Hajjah”, prezentat ca fiind un agent de securitate iranian.

Israelianului i s-a propus să efectueze misiuni de securitate în contul Iranului în Israel, şi anume să transfere „bani sau o armă”, să fotografieze „diverse locuri aglomerate” şi să ameninţe cetăţeni israelieni abordaţi de către Iran pentru ca aceştia să se conformeze instrucţiunilor, se arată în comunicat.

Într-o a doua vizită în Iran, în august, israelianului i s-a propus să asasineze personalităţi din Israel, care să răzbune asasinarea la Teheran, la 31 iulie, a fostului lider al mişcării islamiste palestineien Hamas Ismail Nanyieh.

Iranul a imputat acest asasinat Israelului, care nu a făcit niciun cometariu.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Bulgaria investighează o companie care ar avea legături cu vânzarea de pagere către Hezbollah. 1,6 milioane de euro, în vizor

Hackeri iranieni au furat documente interne ale campaniei lui Trump și le-au trimis echipei lui Biden (FBI)

Israelul a intrat într-o ”nouă fază a războiului”. Ce este diferit acum față de confruntarea cu Hamas din Gaza

Ambasadorul Iranului în Liban a rămas fără un ochi, după ce i-a explodat pagerul

Partenerii noștri