Live

Video Un hobby care în Danemarca a înflorit odată cu pandemia. Cum procedează vânătorii de comori atunci când găsesc obiecte prețioase

Data actualizării: Data publicării:
Danezii și-au descoperit un nou hobby, odată cu pandemia: căutarea de comori Foto: Guliver/GettyImages

Ați descoperit vreodată ceva vechi în timp ce săpați în nisip sau în grădină? O bucată de lut sau o monedă care părea antică și valoroasă? De cele mai multe ori sunt doar niște resturi inutile. Dar asta nu împiedică mulți arheologi amatori din Danemarca să pornească la vânătoare de comori. Înarmați cu instrumentele potrivite, ei speră ca următoarea descoperire de amploare să fie la doar un sunet distanță. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Când atât de mulți oameni își petrec timpul liber cercetând un câmp, știi că acolo trebuie să fie îngropat ceva special. Cu toții sunt arheologi amatori de la „Midtdetekt”, un club danez cu 350 de membri. Astăzi, ei caută comori ale trecutului.

„Mulți danezi sunt pasionați de istorie, iar aceasta este atât o aventură, cât și o lecție de istorie. Este o modalitate prin care generațiile tinere învață câte ceva despre trecutul țării noastre”, spune Michael Hedelund, arheolog amator.

Danezii, încântați să-și descopere istoria

Michael Hedelund spune că acest hobby a înflorit odată cu pandemia și permite oamenilor să iasă în aer liber. Desigur, ei le cer voie fermierilor să caute pe terenurile lor și sapă în locurile în care detectorul de metale scoate un sunet specific. Patrick are 17 ani și spune că fiecare astfel de moment este o încântare.

„Cea mai interesantă experiență este să ții în mână un obiect pe care l-ar fi putut purta cineva acum 3.000 de ani. Este atât de fascinant să te gândești la cei care au folosit ultima oară obiectul respectiv...” - spune Patrick Ketley.

Ole Spanner spune că, de cele mai multe ori, arheologii amatori găsesc gunoi precum cutii sau unelte vechi din fier sau aluminiu. Sunt cinci ani de când face asta. Dar de data aceasta are noroc și găsește ceva foarte rar.

„Am găsit un sigiliu - datează probabil din Evul Mediu, undeva în jurul anului 1200”, arată Ole Spanner.

Aplicație pentru vânătorii de comori

Astfel de obiecte valoroase sunt fotografiate și înregistrate pe un portal digital. Vânătorii de comori folosesc aplicația pentru a contacta muzeele daneze, explică arheologul Andres Dobat de la Universitatea Aarhus. În acest fel, experții sunt informați rapid cu privire la orice nouă descoperire și o pot evalua.

„Aici, istoria nu este văzută ca ceva foarte îndepărtat, iar arheologii amatori o readuc la viață. Este ca și cum ai trăi o lecție de istorie”, spune Andres Dobat, arheolog.

Sigiliul găsit de Ole Spanner a fost deja înregistrat și în curând va fi expus. Să cauți obiecte, să le găsești, să le înregistrezi și să le oferi apoi muzeului - descoperirea trecutului poate fi de simplă în Danemarca.

 

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Digistoria - cele mai importante evenimente petrecute pe 27 decembrie

Digistoria - cele mai importante evenimente petrecute pe 26 decembrie

Mai mulți bani în apărarea Groenlandei, după ce Donald Trump a reafirmat dorința de a cumpăra teritoriul

Digistoria - cele mai importante evenimente petrecute pe 24 decembrie

Partenerii noștri