Live

Un general estonian explică cum arată linia de apărare a ţărilor baltice la frontiera cu Rusia. „Nu este o linie Maginot”

Data publicării:
Gen. Indrek Sirel, șeful Forțelor Terestre estoniene. Foto: X

„Linia de apărare” a celor trei ţări baltice - Estonia, Letonia, Lituania - la frontiera cu Rusia şi Belarus urmăreşte să prepoziţioneze material pentru a construi „poziţii defensive solide” în cazul unui conflict, dar nu constituie „o linie Maginot”, a declarat şeful armatei terestre estoniene.

Miniştrii apărării din ţările baltice, cărora li s-a alăturat şi Polonia, au semnat în ianuarie un acord pentru a construi această linie de apărare cu scopul de a „apăra flancul estic al NATO şi a-i priva pe adversarii noştri de libertate de mişcare”.

„Aceasta nu este desigur o linie Maginot”, a declarat joi generalul Indrek Sirel, comandantul Diviziei estoniene, referindu-se la linia de fortificaţii construită de Franţa în anii 1930 pentru a încerca să oprească o invazie germană.

„Nu trebuie văzută ca o tranşee care ar merge din Golful Finlandei până la Marea Nordului” sau ca „buncăre deja pline cu soldaţi”, a adăugat el, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Trăgând lecţii din conflictul din Ucraina, se acţionează pentru a spori şansele de supravieţuire a combatanţilor pentru ca ei să-şi poată efectua misiunile, potrivit lui.

Pentru aceasta, dacă anumite „instalaţii” vor fi construite, în prezent este vorba înainte de toate de o prepoziţionare a materialelor necesare pentru construirea rapidă a acestora în caz de conflict.

Generalul Sirel nu a precizat ce înţelege prin „instalaţii” destinate să încetinească sau să stopeze un invadator.

„Nu cred că în acest stadiu suntem în măsură să luăm decizia de a construi o linie completă, căci o mare parte din aceste terenuri este utilizată de populaţia estoniană, de agricultorii noştri”, a explicat generalul Sirel.

Edificarea acestei linii de apărare baltice se face în „coordonare” cu ministerele de interne ale celor trei state baltice plus Polonia cu scopul de a preveni de asemenea afluxul de migranţi la frontiera de est a Europei, utilizat ca instrument al „războiului hibrid” dus de Moscova, a adăugat el în declaraţia pentru AFP.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii l-au descoperit pe românul care a câștigat milioane, dar a pierdut totul: ”A rămas fără bani, dinți, soție și copil”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Finlanda a descoperit deficiențe grave la petrolierul Eagle S, suspectat de sabotarea cablurilor din Marea Baltică

Câți soldați ar fi pierdut Ucraina în regiunea rusă Kursk. Anunțul făcut de Ministerul rus al Apărării

Aproape 30.000 de ucraineni au fost înregistrați oficial ca „dispăruți” în 2024. „Repatriem cadavre în fiecare lună”

Depozitele de combustibil ale aeroportului din orașul rusesc Engels, în flăcări după un atac al dronelor ucrainene

Partenerii noștri