Live

Un fost agent al serviciilor secrete din Austria este judecat într-un dosar de scurgere de informaţii în care este implicată Rusia

Data publicării:
Fostul spion Egisto Ott (stânga) Hans-Joerg Jenewein (dreapta), în fața instanței. Foto: Profimedia

Un fost agent al serviciilor de informaţii din Austria este judecat la Viena, alături de un deputat de extremă dreapta, pentru încălcarea secretului profesional, acesta fiind primul proces deschis într-un vast dosar de spionaj în care este implicată şi Rusia, relatează AFP, potrivit News.ro.

În acest prim proces sunt programate două zile de audieri - azi şi vineri -, dar ar putea dura mai mult, deoarece au fost chemaţi mulţi martori, potrivit unei purtătoare de cuvânt a instanţei.

Fostul spion Egisto Ott este acuzat de procurori că ar fi căutat, în 2018, numele colegilor care „participaseră la o reuniune a serviciilor de informaţii europene”, „la ordinul” lui Hans-Jörg Jenewein, pe atunci deputat al partidului FPÖ, de extremă dreapta, care se afla la putere.

De asemenea, el este suspectat că i-ar fi dat ulterior numele unor angajaţi sub acoperire, „punând în pericol menţinerea securităţii naţionale şi succesul viitoarelor activităţi de informaţii”, potrivit unui comunicat al parchetului.

Riscă închisoarea

Egisto Ott mai este suspectat că ar fi încercat să afle numele ofiţerilor de poliţie care anchetau în mod special „Ibizagate”, un scandal de corupţie în care era implicată extrema dreaptă.

Unul dintre avocaţii săi, Jürgen Stephan Mertens, spune, într-o înregistrare pe YouTube, că clientul său este victima unei reglări de conturi în cadrul fostului său departament, iar procedura are şi o „dimensiune politică”.

„Probele incriminatorii au fost publicate în presă, în mod necritic şi unilateral”, s-a plâns el, subliniind „lipsa de probe concludente”.

Ambii bărbaţi riscă pedepse de până la trei ani de închisoare.

Suspectați de legături cu Rusia

Egisto Ott, care se află în vizorul procurorilor din 2017 din cauza activităţilor sale suspecte, a fost reţinut pentru prima dată în 2021 şi din nou în primăvara acestui an. Atunci când a fost contactat, acesta a refuzat să comenteze. La jumătatea lunii martie, el a negat toate acuzaţiile pentru AFP. Dar acest prim proces nu priveşte decât o mică parte a dosarelor în care este implicat.

În anchete separate, fostul agent este suspectat că ar fi furnizat informaţii serviciilor de securitate ruse. În special, el este acuzat că ar fi efectuat cercetări pentru Jan Marsalek, care este căutat de justiţia germană în legătură cu falimentul societăţii Wirecard.

Trecerea extremei drepte austriece, apropiată de Rusia, la conducerea Ministerului de Interne, între 2017 şi 2019, a determinat mai multe ţări occidentale să îşi limiteze schimburile de informaţii cu Austria, o ţară neutră.

Anul acesta, FPÖ a câştigat alegerile legislative la sfârşitul lunii septembrie, dar Austria este încă în căutarea unui guvern, deoarece niciun partid nu doreşte să formeze o majoritate cu extrema dreaptă, invocând apropierea sa de Moscova.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Erdogan vrea să slăbească influența Rusiei în fostele state sovietice din Asia Centrală prin unitatea „lumii turcice”

Putin nu are de gând să-l felicite pe Trump: Este o țară neprietenoasă. Relațiile nu se pot înrăutăți și mai mult

Exploziile din depozitele de curierat din Polonia, Germania și Anglia au fost „teste” rusești de sabotaj, spun procurorii polonezi

România ar putea adera complet la Spațiul Schengen mai curând decât se preconiza, susține o publicație austriacă

Partenerii noștri