Live

Un elev din Kenya a intrat în comă după ce a fost bătut de directoare și de colegi pentru că „a mâncat prea mult”

Data publicării:
În Kenya, aceste cazuri au loc frecvent, unii elevi ajungând să-și piardă viața din cauza violențelor. FOTO: Shutterstock

Caleb Mwangi, un copil din Kenya, a ajuns în comă la spital și a petrecut 11 zile într-o unitate de terapie intensivă, după ce a fost bătut, pentru că a luat mai multă mâncare la micul dejun decât ceilalți copii. În Kenya, aceste cazuri au loc frecvent, unii elevi ajungând să-și piardă viața din cauza violențelor, transmite BBC.

Acest lucru s-a întâmplat cu aproape doi ani în urmă, când Caleb avea 13 ani. 

„Când am ajuns acolo, nu putea să se dea jos din pat. Nu putea vorbi”, a declarat tatăl său, Fred Mwangi, pentru BBC.

El spune că rănile erau atât de adânci, încât chirurgul a trebuit să-i îndepărteze bucăți mari de piele de pe coapse pentru a le folosi ca grefe de piele.

Pedeapsa corporală în școli are o istorie lungă în Kenya, datând din epoca în care misionarii și colonizatorii se bazau pe ea pentru a-și afirma autoritatea.

În 2001, guvernul kenyan a interzis practica în școli, dar a fost mai greu să schimbe atitudinea oamenilor.

Numărul violențelor în școlile din Kenya a crescut dramatic

Cele mai recente date privind violența împotriva copiilor, din 2019, au arătat că mai mult de jumătate dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani din Kenya au fost de acord că este necesar ca profesorii să folosească pedeapsa corporală.

Caleb spune că în cazul său, Nancy Gachewa, directorul Gremon Education Centre, o școală din orașul Bamburi, lângă Mombasa, a fost cea care l-a bătut mai întâi și apoi a ordonat altor elevi să continue pedeapsa. Femeia neagă acest lucru și spune că nu era la școală când s-a întâmplat.

„Mi-a fost atât de foame, încât am luat cinci chapatis (n.r. o turtă făcută din făină integrală Chapati, un amestec de orz, mei și grâu) și le-am mâncat cu ceai”, spune Caleb.

Directoarea și un student, Idd Salim, au fost arestați și acuzați de agresiune și vătămare corporală gravă. Salim a fost condamnat la patru ani de închisoare, anul trecut, și a depus mărturie împotriva directorului în instanță. 

„Devine o criză”

Caleb nu a fost singurul care a trecut printr-o asemenea experiență. Un angajat al Teachers Service Commission (TSC), o organizație independentă care gestionează toate aspectele acestei profesii, în Kenya, a spus că, în ultimii trei ani, numărul violențelor în școli crescut dramatic și a adăugat că majoritatea incidentelor nu sunt niciodată raportate.

„Devine o criză. Simțim că scapă de sub control acum. Cazuri de copii răniți și mutilați. Unele dintre aceste cazuri au dus la consecințe foarte grave, chiar moarte”, au spus ei.

Caleb și familia sa așteaptă să afle soarta directorului școlii. Femeia a pledat nevinovată.

Băiatului de 15 ani încă îi este greu să proceseze ce i s-a întâmplat.

„Vreau ca această femeie să fie închisă ca să se facă dreptate”, a spus el.

Editor : Bianca Chirilă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Bătaie între jandarmi într-un restaurant din București. Unul dintre ei a ajuns în comă la spital

O rețea de pagini false coordonată din afara României ia amploare pe internet. Sunt promovate nostalgii comuniste și ultranaționalismul

VIDEO. Se introduc noi reguli legate de hrana elevilor în școli, pentru a preveni unele boli în rândul copiilor și adolescenților

Bătaie între cinci bărbați în fața unui club din Timișoara. De la ce ar fi pornit conflictul

Partenerii noștri