„Un dobitoc nebun care-și trimitea soldații la moarte sigură”. Putin l-a dat afară pe generalul de la Vuhledar după înfrângeri repetate
Generalul rus Rustam Muradov, unul dintre comandanții cei mai importanți ai armatei ruse în cadrul invaziei din Ucraina, a fost dat afară de pe post după înfrângerile și eșecurilor invadatorilor în apropierea de orașul ucrainean Vuhledar, au declarat două surse de ministerul apărării rus pentru The Moscow Times.
Atacurile invadatorilor din ianuarie și februarie împotriva orașului Vuhledar, o zonă de importanță strategică, au rezultat în pierderi masive de soldați și de echipament. Într-un incident care a devenit extrem de cunoscut ulterior, zeci de tancuri rusești au fost distruse după ce li s-a cerut să avanseze în linie din cuza lipsei de echipament de deminare.
Înlăturarea lui Muradov, un comandant militar cu experiență în Siria și Caucazul de sud, arată felul în care își pedepsește dictatorul rus generalii care nu reușesc de un an de zile să obțină nicio victorie semnificativă în războiul din Ucraina.
Zvonurile cu privire la îndepărtarea lui Muradov au circulat pe canalele pro-rusești de Telegram în ultimele zile, însă până acum nu a existat vreo confirmare oficială. The Moscow Times precizează, că ministerul rus nu a răspuns încă solicitărilor oficiale de confirmare a spuselor surselor.
Nu se știe încă dacă Muradov ca fi mutat pe alt post de comandant și nu se știe nici cine îl va înlocui. Una dintre sursele citate de Moscow Times a preciat că plecarea lui Muradov are legătură directă cu eșecurile de la Vuhledar.
Înfrângere după înfrângere la Vuhledar
La momentul de apogeu al ofensivei pentru Vuhledar din februarie, unitățile comandate de Muradov au pierdut 103 piese de echipament militar pe parcursul a trei zile, inclusiv 36 de tancuri, conform organizației olandeze Oryx, care documentează pierderile materiale ale armatei invadatoare în Ucraina.
De cealaltă parte, ucrainenii au pierdut doar 20 de piese, inclusiv două tancuri.
„Muradov și-a trimis soldații să atace în formații mici mecanizate prin câmpuri minate și teren deschis. Nu au obținut nimic în Vuhledar”, spune analistul militar Michael Kofman.
„Bloggerii militari” influenți ai Kremlinului și inclusiv soldații care s-au aflat sub comanda lui Muradov l-au criticat pe acesta și felul în care conduce, „cu lipsă de respect față de viețile militarilor”.
Unul dintre supraviețuitorii unei brigade a declarat pentru presa din Rusia, în februarie, că pierderile au fost atât de grele încât într-una din companiile unității au rămas doar opt oameni, în condițiile în care la capacitate întreagă, ea ar trebui să aibă 100.
„Mi-am dorit să fiu luat prizonier și să nu mă mai întorc niciodată”, a spus militarul citat. Sursa Moscow Times de la ministerul rus a spus că aceste pierderi masive sunt motivul pentru îndepărtarea lui Muradov.
„A fost suspendat pentru că e un dobitoc nebun care nu făcea decât să-și trimită subordonații la moarte sigură. Mulți s-au plâns de el”, a afirmat sursa citată.
Disperat să obțină o victorie, Putin tot rotește cadrele la vârful armatei ruse
Pierderile de la Vuhledar nu sunt singurele înfrângeri militare suferite de trupele sub comanda lui Muradov, scriu surse independente din presa rusească.
Capturarea orașului ar fi permis armatei ruse să depășească o zonă fortificată improtantă a armatei ucrainene, în apropiere de Avdivka, care, la rândul ei, ar fi facilitat o ofensivă mai serioasă în Donbas.
În loc, însă, armata rusă a rămas blocată în lupte grele de uzură în regiune și pare incapabilă să obțină vreun succes militar semnificativ. Lupte grele se dau în continuare în estul Ucrainei, mai ales în orașul Bahmut, la peste 100 de kilometri de Vuhledar.
Numit șeful cartierului militar esstic al Rusiei pe 5 octombrie 2022, Muradov devenise unul dintre cei mai importanți comandanți ai lui Putin în Ucraina. Anterior, el a fost defășurat pe postul de consilier militar în Siria și a petrecut peste un an ca șef al misiunii de menținere a păcii rusești în Nagorno-Karabah.
Dacă va fi confirmată, plecarea lui Muradov nu ar fi prima a unui comandant din Ucraina după doar câteva luni.
Anterior, Valeri Gherasimov l-a înlocuit pe Serghei Surovikin ca șef al trupelor de invazie în Ucraina, în ianuarie, după doar trei luni de la numirea lui Surovikin însuși.
Și șeful parașutiștilor ruși, Mihail Teplinski, a fost dat afară la începutul anului după doar șase luni în funcție.
Totuși, este puțin probabil ca aceste schimbări în conducere să aibă un efect semnificativ în ce privește capacitatea armatei invadatoare de a repurta victorii în Ucraina.
„Sunt probleme grave de calitate a forțelor și în conducerea inferioară a armatei care nu pot fi rezolvate cu ușurință. Nu este doar o chestiune de schimbare a tacticilor. Privind la potențialul ei limitat de ofensivă, nu cred că armata rusă poate să obțină un avantaj suficient pe niciun front”, a mai adăugat Kofman.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News