Un avion rusesc a fost interceptat de aeronave britanice și germane în apropierea spațiului NATO
O aeronavă rusească a fost interceptată de avioane de luptă britanice și germane în apropierea spațiului aerian al NATO. S-a întâmplat în cadrul unei misiuni comune deasupra Estoniei, relatează Sky News.
Două avioane Typhoon - unul britanic și unul german - au reacționat deoarece aeronava rusă nu a comunicat controlul de trafic aerian eston, în apropierea spațiului aerian al țării membre NATO.
Ministerul britanic al Apărării a spus că este vorba despre o misiune „de rutină” a NATO.
Pilotul de Typhoon din Escadrila de bombardiere a RAF, al cărui nume nu a fost făcut public, a adăugat: „Ca pilot de luptă, aceasta este o chestiune de rutină, deși zburam alături de un coleg german”.
Pilotul a mai spus că a identificat și monitorizat avionul rusesc în timp ce acesta „tranzita aproape de spațiul aerian NATO”.
Având în vedere că avionul rusesc nu a comunicat cu controlorii de trafic aerian, piloții NATO l-au interceptat pentru a se asigura că știu „cine sunt și pentru a asigura siguranța zborului pentru toți utilizatorii spațiului aerian”.
Este pentru prima dată când forțele aeriene britanice și germane fac echipă pentru a patrula spațiul aerian al Estoniei, care are graniță comună cu Rusia.
Anunțul vine după ce o dronă americană MQ-9 a fost doborâtă în Marea Neagră în urma interacțiunii cu două avioane de luptă rusești.
Pentagonul a spus că unul din avioanele ruseşti Su-27 a lovit marţi elicea dronei, făcând-o inoperabilă, în timp ce Ministerul Apărării rus a dat vina pe „manevrele bruşte” ale dronei pentru prăbuşire şi a precizat că aeronavele sale nu au intrat în contact cu dispozitivul.
Drona MQ-9 doborâtă deasupra Mării Negre a decolat din România, scrie New York Times, citând un oficial militar american. Publicația notează că americanii au privit șocați imaginile transmise de dronă, în care se vede cum aceasta a fost „hărțuită” de avioanele de luptă rusești Su-27. Drona a decolat marți dimineață de la o bază din România (care găzduiește astfel de aparate la Câmpia Turzii - n.r.) pentru o misiune programată de recunoaștere, care de obicei durează 9-10 ore, notează NYT.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News