Avion prăbușit în Belgorod. Rusia acuză Ucraina că l-a doborât și a ucis 65 de prizonieri ucraineni. Kievul spune că transporta rachete
Un avion militar rusesc s-a prăbușit în Belgorod, la granița cu Ucraina. Rusia susține că în el erau 74 de persoane, dintre care 65 de prizonieri ucraineni pregătiți pentru un schimb, și că toți au murit. Publicația Ukrainskaya Pravda, care a citat surse din apărarea ucraineană, a scris că avionul transporta rachete antiaeriene S-300 folosite în recentele atacuri devastatoare asupra Harkovului.
„Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial”. Avertismentul ministrului de Externe al Ungariei
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
Kievul vrea să recruteze încă 160.000 de soldaţi
Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă
Avertismentul șefului Poliției din R. Moldova după ce Rusia a plătit 130.000 de moldoveni să voteze anti-UE la referendum
Alertă de radiații la granița NATO-Rusia
Putin l-a trimis pe Şoigu în Coreea de Nord după arme
„Ce aproape e, miroase a praf de pușcă. Aoleu, ce e aici”. Mărturia unei localnice care a filmat atacul rușilor la granița României
Kremlinul îl acuză pe Klaus Iohannis că distorsionează istoria. „Aşteptaţi-vă la probleme la scară planetară”
Radarele rusești au detectat rachete ucrainene
ACTUALIZARE 15.56 Ministerul rus al apărării susține că radarele armatei au detectat lansarea a două rachete ucrainene când s-a prăbușit avionul IL-76, scrie The Guardian.
VIDEO. Momentul în care avionul rusesc IL-76 cade în Belgorod. Imagini de la locul prăbușirii
Preşedintele Dumei de Stat ruse acuză Kievul că a doborât avionul cu prizonieri ucraineni la bord
ACTUALIZARE 13.29 Preşedintele Dumei de Stat ruse (camera inferioară a parlamentului), Viaceslav Volodin, a acuzat miercuri Kievul că a doborât avionul care s-a prăbuşit în regiunea rusă Belgorod, cu 65 de prizonieri ucraineni la bord, relatează AFP.
"Şi-au ucis în aer propriii soldaţi. Mamele lor, copiii lor îi aşteptau", a declarat Volodin în parlament. "Ne-au doborât piloţii care efectuau o misiune umanitară (...) cu rachete americane şi germane", le-a spus Volodin deputaţilor ruşi.
Un alt deputat, preşedintele Comisiei de apărare din Duma de Stat, Andrei Kartapolov, a formulat şi el aceste acuzaţii. "Liderii ucraineni erau la curent cu acest schimb (de prizonieri) şi au fost informaţi despre modul în care vor fi aduşi prizonierii", a declarat Andrei Kartapolov, citat de presa rusă. "Însă avionul Il-76 a fost doborât de trei rachete dintr-un sistem de rachete sol-aer Patriot sau IRIS-T, fabricat în Germania, experţii vor lămuri lucrurile", a mai spus el.
Kartapolov a mai sugerat că schimburile de prizonieri între Rusia și Ucraina vor fi suspendate.
Viaceslav Volodin le-a cerut imediat colegilor săi deputaţi să voteze o rezoluţie adresată Statelor Unite şi Germaniei, în condiţiile în care aceste ţări au furnizat sisteme de rachete sol-aer Ucrainei.
În iulie 2022, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardarea unei închisori cu prizonieri ucraineni din Olenivka, un sat din estul Ucrainei ocupat de Rusia.
Ucrainenii confirmă prăbușirea avionului
ACTUALIZARE 12.25. Surse din cadrul Statului Major al Ucrainei au confirmat pentru Ukrainskaya Pravda prăbușirea avionului militar rus Ilyushin-76. Surse din Statul Major susțineau că avionul transporta rachete antiaeriene S-300 folosite în recentele atacuri asupra Harkovului. Inițial, publicația ucraineană, citând aceleași surse, a transmis că Forțele Armate Ucrainene au fost implicate în prăbușirea avionului, dar apoi informația a fost corectată doar în sensul anunțului prăbușirii, nu al implicării.
Ministerul rus al Apărării anunță că în avion erau 65 de prizonieri ucraieni
ACTUALIZARE 12.10 Nu se știe încă de ce s-a prăbușit avionul.
Kremlinul a refuzat să comenteze accidentul. Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a spus doar că este „o informație destul de recentă” și că încă nu are nimic de comunicat.
Autoritățile investighează cauza accidentului, iar o comisie militară specială merge la locul accidentului, a transmis Ministerul Apărării din Rusia. Anterior, ministerul rus a comunicat că în avion erau 65 de prizonieri ucraineni, scie BBC.
Știrea inițială
❌ A Russian military aircraft, Il-76, has crashed in the Belgorod region.
— Maria Drutska 🇺🇦 (@maria_drutska) January 24, 2024
Preliminary, there were 63 people on board the aircraft.
The aircraft supposedly was transporting missiles for the S-300 systems, with which the Russians are shelling the Kharkiv region. pic.twitter.com/f7TpymPVSP
Avionul militar de transport rusesc Ilyushin Il-76 s-a prăbușit miercuri în Belgorod din Rusia, lângă granița cu Ucraina, au anunțat patru instituții media pro-Kremlin, citând surse și înregistrări video postate pe rețele sociale.
Canalul Telegram 112 a publicat fotografii de la locul accidentului, care s-a produs pe un câmp, la distanță de 5 - 6 kilometri de localitatea.
Guvernatorul regiunii Viaceslav Gladkov a declarat că a avut loc un „incident” în districtul Korochansky din regiune, la nord-est de orașul Belgorod, și că va verifica locul.
Incidentul a avut loc în districtul Korochansky din regiune. Agenția de presă de stat rusă RIA Novosti a raportat că avionul transporta 65 de militari ucraineni prizonieri care erau pregătiți pentru un schimb, șase membri ai echipajului și trei ruși care escortau prizonierii.
Canalele Telegram SHOT și Mash au raportat că Rusia și Ucraina intenționau să efectueze miercuri un schimb de prizonieri în care fiecare parte urma să eliberezze 192 de prizonieri.
Cu o oră înainte ca accidentul aviatic să fie anunțat, autoritățile de la Belgorod au emis o alertă prin care au avertizar locuitorii cu privire la un posibil atac cu rachetă. Aproximativ 30 de minute mai târziu (11:43, ora Moscovei), guvernatorul a anulat alerta.
Regiunea Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, a fost supusă unor atacuri frecvente din partea Ucrainei în ultimele luni, inclusiv un atac cu rachete în luna decembrie care a ucis 25 de persoane.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News