Live

UK amenință cu activarea măsurilor de siguranță din acordul Brexit: E unica soluție pentru a proteja beneficiile acestui măreț Regat

Data publicării:
David Frost, unul dintre arhitecții Brexit, actualul ministru pentru relațiile cu Uniunea Europeană în guvernul lui Boris Johnson. Foto: Profimedia Images

Regatul Unit a amenințat Uniunea Europeană cu declanșarea măsurilor de siguranță din acordul Brexit, dacă blocul european continuă să refuze modificarea protocolului pentru Irlanda de Nord, în condițiile în care guvernul de la Londra se confruntă cu dificultăți în aprovizionarea provinciei, relatează Reuters.

Declarațiile ministrului pentru relațiile cu Uniunea Europeană, David Frost, au fost făcute la conferința Partidului Conservator. Oficialul britanic a spus că va prezenta noi texte juridice prin care va susține inițiativa sa de revizuire a protocolului pentru Irlanda de Nord din acordul Brexit.

Frost nu a precizat, însă, când guvernul va declanșa ceea ce este numit „articolul 16”. Prin acesta, oricare dintre părți, UK sau UE, pot lua măsuri unilaterale împotriva protocolului, dacă acesta are un impact negativ.

Uniunea Europeană a spus, anterior, că declanșarea articolului 16 ar fi „extrem de nefolositoare” și că va lua în calcul toate opțiunile pe care le are pentru a răspunde la acțiunile britanicilor.

„Fără o soluție adoptată de comun acord curând, va trebui să acționăm singuri, activând mecanismul de siguranță al articolului 16 pentru a rezvolta problemele pe care protocolul le generează în Irlanda de Nord.

Este unica soluție pentru a ne proteja țara, poporul, comerțul, integritatea teritorială, procesul de pace și beneficiile acestui măreț Regat Unit din care facem toți parte”, a spus Frost în fața membrilor partidului său.

„Știam că ne asumăm un risc, dar un risc care merita”

De când Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană și piața unică la începutul acestui an, dificultățile au început să se adune în mai multe domenii, inclusiv în ce privește transportul de mărfuri intern spre provincia Irlanda de Nord.

Din acest motiv, guvernul de la Londra a cerut în mod repetat revizuirea protocolului pentru Irlanda de Nord din acordul Brexit.

De cealaltă parte, Uniunea Europeană a refuzat să renegocieze protocolul, argumentând că acordul Brexit a fost semnat de ambele părți în deplină cunoștință de cauză și cu bună credință. UE a îndemnat UK să caute și să găsească soluții în loc să apeleze la amenințări.

„UE va continua să fie creativă și flexibilă în cadrul protocolului (nord-irlandez - n.r.). Dar nu vom renegocia. Trebuie să asigurăm împreună stabilitate și predictibilitate în Irlanda de Nord”, a spus Ursula von der Leyen, președinta Comsiei Europene.

Frost a recunoscut că guvernul din care face parte a vrut să negocieze „ceva mai bun” decât protocolul care a creat, practic, o graniță comercială între Irlanda de Nord și restul Regatului Unit, dar că va „acționa independent pentru a proteja pacea pe insula Irlanda”.

„Da, am acceptat acest protocol în toamna grea a lui 2019. Știam că ne asumăm un risc, dar un risc care merita. Ne-am temut încă de la început că protocolul va duce la probleme, și am avut dreptate”, a mai spus Frost.

Citiți și: După Brexit, Scoția cere alt referendum: „Dacă independența merge pentru Danemarca, Austria și Irlanda, o să meargă și pentru Scoția”

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Ringo Starr și Paul McCartney s-au reunit pe scenă pentru a cânta clasicele Beatles

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Partenerii noștri