Video Volodimir Zelenski se adresează Parlamentului European la împlinirea a 1000 de zile de la invazia Rusiei
Președintele Ucrainei, Volodmir Zelenski, se adresează marți eurodeputaților într-o sesiune plenară specială, odată cu împlinirea celor 1.000 de zile de la invazia Rusiei. Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a ținut un scurt discurs la începutul sesiunii extraordinare, iar după aceasta președintele Zelenski a luat cuvântul, adresându-se deputaților în format online, din Ucraina. Ulterior, a fost rândul liderilor grupurilor politice să ia cuvântul.
UE și Parlamentul European au sprijinit puternic Ucraina încă de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei din 24 februarie 2022.Parlamentul European a impus sancțiuni și a intensifcat ajutorul politic, umanitar, militar, financiar acordat Kievului.
„Se împlinesc 1000 de zile de când Rusia a declanșat invazia sa brutală asupra Ucrainei. 1000 de zile de teroare, de suferință, de pierdere inimaginabilă. 1000 de zile de curaj, de rezistență și de spirit de neînfrânt. Vreme de 1000 de zile, oamenii din Ucraina și dumneavoastră, domnule președinte Zelenski, ați arătat lumii ce înseamnă curajul adevărat. V-ați ridicat, ați refuzați să fiți înfrânți. Poporul dumneavoastră reprezintă o inspirație pentru toți cei care doresc libertatea în întreaga lume”, a spus Roberta Metsola în fața eurodeputaților.
Zelenski: „Putin rămâne totuși mai mic decât statele unite ale Europei”
„Dragi prieteni ai Ucrainei, vă mulțumesc pentru că ați susținut Ucraina. Mulțumesc, Roberta, pentru convocarea acestei sesiuni extraordinare a Plenarei Parlamentului European, pentru a marca 1.000 de zile de război la scară largă. Mulțumesc că v-ați asigurat că niciuna dintre cele 1.000 de zile ale acestui război îngrozitor nu a devenit o zi de trădare a valorilor noastre comune, europene. Am dovedit că aceste valori nu sunt doar vorbe. Nu sunt o noțiune abstractă valorile europene.
Împreună, întreaga Europă, Ucraina și partenerii noștri din America și din întreaga lume am reușit nu doar să îl împiedicăm pe Putin să ia Ucraina, ci am reușit să apărăm libertatea tuturor națiunilor europene. Chiar și cu acțiunile lui Kim Jong-Un din Coreea de Nord, alături de care Putin rămâne totuși mai mic decât statele unite ale Europei. Vă rog să nu uitați de ce e capabilă Europa”, a spus Zelenski.
Președintele ucrainean a amintit că țara sa dorește obținerea unei „păci juste”.
„Vrem o pace justă. Asta ne dorim cel mai mult. Acum doi ani, am propus o formulă de pace și sunt recunoscător dumneavoastră, tuturor paertenerilor care au susținut această propunere. În Parlamentul European, ați fost primii care ați susținut formula de pace și singurii care se opun sunt cei care au început acest război. Adică Rusia. Și trebuie să facem presiuni asupra Rusiei să ajungem la o pace justă. Fiecare amenințare a Rusiei trebuie să se confrunte cu sancțiuni. Vreme de 1.000 de zile, a fost crucială impunerea sancțiunilor pentru a reduce radical capacitatea Rusiei de a-și conduce războiul bazându-se pe vânzările de petrol. Această mașină de război îl ține viu pe Putin”, a spus Zelenski.
PE a susținut efoturile Ucrainei de a adera la UE
Parlamentul a susținut cu fermitate eforturile Ucrainei de a adera la UE, iar prin asta, a solicitat în repetate rânduri statelor membre să inițieze discuții de aderare.
În plus, europarlamentarii au afirmat clar că Rusia trebuie să compenseze financiar distrugerile cauzate în Ucraina. Ei au propus ca UE să folosească activele confiscate ale Moscovei pentru a facilita acest proces, notează Biroul de Presă al PE.
„Parlamentul a susținut cu fermitate eforturile Ucrainei de a adera la UE, iar prin asta, a solicitat în repetate rânduri statelor membre să inițieze discuții de aderare. În plus, europarlamentarii au afirmat clar că Rusia trebuie să compenseze financiar distrugerile cauzate în Ucraina. Ei au propus ca UE să folosească activele confiscate ale Moscovei pentru a facilita acest proces”, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.
La rândul ei, România s-a alăturat acestui efort de susținere a Ucrainei. "Am ajuns la 1.000 de zile de război ilegal împotriva Ucrainei. România va continua să sprijine Ucraina și poporul său curajos pentru a obține victoria și o pace justă și durabilă, stabilitate și reziliență economică, integrarea în UE și NATO", a scris marți pe platforma X președintele Klaus Iohannis.
🔴 Live at 11:00
Follow the special plenary session with @EP_President and @ZelenskyyUa, marking 1000 days of Russia’s full-scale invasion of Ukraine.
More info ⤵️https://t.co/9B14fPh1Hr#foraslongasittakes https://t.co/cFb2aePmwg— Parlement européen au Luxembourg (@Europarl_LU) November 19, 2024
Liderii ucraineni și europeni au marcat marți 1.000 de zile de când președintele rus Vladimir Putin și-a început invazia la scară largă în Ucraina.
„1.000 de zile împreună. 1 000 de zile de Ucraina”, a notat președintele țării, Volodimir Zelenski, într-un mesaj video, amintind momentele-cheie ale luptelor și durerii din timpul războiului, precum și sprijinul primit de Ucraina.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat într-un mesaj video adresat ucrainenilor că UE a promis în continuare să „fie alături de voi atât timp cât va fi necesar”.
„Rusia a încercat să șteargă Ucraina de pe hartă, iar timp de 1.000 de zile Rusia a eșuat datorită rezistenței Ucrainei și sacrificiului eroilor voștri”, a adăugat von der Leyen.
Un drapel ucrainean a fost arborat în fața sediului Comisiei Europene din Bruxelles, iar mai mulți alți oficiali UE au transmis mesaje de susținere cu acestă ocazie.
Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a scris pe X că una dintre cele mai semnificative sarcini ale sale a fost să mobilizeze sprijinul european pentru Ucraina, dar a remarcat că Europa trebuie să facă mai mult - și să fie mai rapidă - pentru a ajuta Kievul. „Istoria ne va judeca după acțiunile și reacțiile noastre”, a spus Borrell.
Succesoarea sa viitoare în funcția de șef al diplomației, Kaja Kallas, a scris pe X că „fiecare zi este una de prea mult” din războiul din Ucraina, dar „prin fiecare dificultate, ucrainenii au arătat curaj și rezistență de neegalat”.
„Sprijinul Europei pentru Ucraina este de nezdruncinat. Vom continua să ajutăm Ucraina și să-i reconstruim viitorul”, a scris Kallas.
Premierul polonez Donald Tusk a amintit de eroismul ucrainean și de ajutorul și solidaritatea Poloniei în timpul războiului și a remarcat că, prin sprijinirea Ucrainei, „îndepărtăm războiul de granițele noastre poloneze și europene”. „Să ne amintim acest lucru în fiecare zi”, a spus Tusk.
Editor : Marina Constantinoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News