Viktor Orban: Ungaria nu s-a înțeles cu Turcia pentru aderarea Suediei la NATO. Este o greșeală finanțarea Ucrainei din bugetul UE
Ungaria nu consideră că finanţarea Uniunii Europene pentru Ucraina trebuie să fie acordată din bugetul UE şi atrage atenția că ar trebui stabilit un termen „rezonabil” pentru orice finanţare pentru Ucraina, a declarat, joi, premierul Viktor Orban, citat de Reuters. Totodată, el a dat asigurări că Budapesta nu s-a înţeles cu Turcia în ceea ce priveşte amânarea ratificarea candidaturii Suediei la NATO, dar spune că parlamentarii partidului său „nu au o mare disponibilitate” de a lua o decizie, notează News.ro.
„Sunt convins că a da Ucrainei 50 de miliarde de euro din bugetul UE pentru cinci ani este o decizie proastă”, a declarat Orban într-o conferinţă de presă.
Toate cele 27 de state UE, cu excepţia Ungariei, au convenit săptămâna trecută să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina, în ciuda invadării acesteia de către Rusia. Liderii europeni au ocolit opoziţia lui Orban, făcându-l să părăsească sala în timpul summitului în care a fost luată decizia. Orban a confirmat joi că Olaf Scholz, cancelarul german, a fost cel care a sugerat această soluţie.
Liderii UE vor avea un summit de urgență la 1 februarie
Însă liderii nu au putut învinge rezistenţa lui Orban la revizuirea bugetului UE pentru a canaliza 50 de miliarde de euro către Kiev şi a oferi mai mulţi bani pentru alte sarcini bugetare, cum ar fi gestionarea migraţiei. Liderii UE, care ar fi preferat un acord susţinut de toţi membrii, dar care au şi un plan B, sunt aşteptaţi să revină asupra acestei chestiuni la un summit de urgenţă care va fi organizat la 1 februarie.
„Ei vor să dea bani pentru Ucraina din bugetul UE, Ungaria vrea să fie daţi în afara bugetului UE. Ei au posibilitatea - dacă noi nu suntem de acord cu acest lucru - să rezolve această chestiune în afara bugetului, dar nu au opţiunea de a o rezolva în cadrul bugetul UE fără aprobarea Ungariei”, a explicat Orban. „Ei au posibilitatea, 26 de membri, să rezolve acest lucru cu un împrumut comun în afara bugetului. Dacă acest lucru se va întâmpla, vom lua în considerare ceea ce vom spune”, a adăugat premierul de la Budapesta.
UE ar putea continua să ajute Ucraina printr-o soluţie ce ar implica un acord între 26 de membri şi Ucraina, dar ar putea refuza, de asemenea, accesul Budapestei la fondurile UE legate, de pildă, de migraţie.
UE a suspendat deja o mare parte din fondurile destinate Ungariei din cauza îngrijorărilor legate de respectarea standardelor democratice. Săptămâna trecută, UE a deblocat o parte din aceste fonduri, afirmând că Budapesta a pus în aplicare o reformă a sistemului judiciar, însă aproximativ 20 de miliarde de euro rămân în continuare îngheţate. Întrebat joi despre aceasta, Orban a declarat că Ungaria nu ar dori să lege problema fondurilor UE suspendate de finanţarea care urmează să fie acordată Ucrainei.
„Nu dorim să legăm asistenţa financiară care urmează să fie acordată Ucrainei de nicio problemă financiară a Ungariei. Acest lucru ar încălca şi principiul UE de cooperare loială”, pretinde Orban.
Nu există o înțelegere cu Turcia în privința Suediei
Pe de altă parte, el a dat asigurări că nu există nicio înţelegere ungaro-turcă în ceea ce priveşte ratificarea candidaturii Suediei la NATO, spunând că este la latitudinea parlamentului ungar - care este dominat de partidul său - să decidă când va vota în acest sens. Orban a spus însă că nu există o mare disponibilitate în rândul deputaţilor partidului de guvernământ de a aproba candidatura Suediei. Candidatura Suediei a fost blocată mult timp şi de Turcia.
Orban a declarat în septembrie că Ungaria nu se grăbeşte să ratifice aderarea Suediei la NATO, semnalând o nouă amânare a unui proces care a fost blocat în parlament încă de anul trecut.
„Nu există nicio înţelegere ungaro-turcă” privind candidatura Suediei la NATO, a spus el, în condiţiile în care liderul turc, Recep Tayyip Erdogan, a fost la Budapesta în această săptămână. Orban a adăugat că ratificarea aderării Suediei la NATO „va fi decisă doar de parlamentul ungar, atunci când legislatorii vor decide că a venit momentul pentru aceasta. Ei nu au o mare disponibilitate de a lua această decizie”, a punctat Orban în conferinţa de presă susţinută joi.
Ca motiv pentru întârzierea aprobării candidaturii Suediei, Budapesta a invocat pretinse acuzaţii nejustificate din partea politicienilor suedezi, potrivit cărora Budapesta ar fi erodat drepturile democratice.
Parlamentul Ungariei, aflat în prezent în vacanţă de iarnă, îşi va relua activitatea undeva pe la jumătatea lunii februarie.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News