Live

VIDEO. Povestea Tairei, paramedic capturat de invadatorii Ucrainei. I-a sfidat pe ruși chiar și după ce a fost torturată

Data publicării:
Iulia Paievska, paramedicul ucrainean capturat de ruși în Mariupol și eliberat recent într-un schimb de prizonieri, îi acuză pe ruși de tortură fizică și psihologică.

Iulia Paievska, paramedicul ucrainean capturat de ruși în Mariupol și eliberat recent într-un schimb de prizonieri, îi acuză pe ruși de tortură fizică și psihologică. Într-un interviu pentru CNN, aceasta susține că abuzurile au început imediat după ce a fost luată prizonieră, pe când se afla la un punct de control de lângă Mariupol.

În acest film al propagandei ruse, Iulia Paievska este adusă într-o cameră întunecată de interogare și i se pun cătușe. Îi scot sacul de pe cap, iar lumina puternică este orbitoare. Paievksa, care e ucraineancă, este cunoscută sub numele Taira și este un medic faimos în toată Ucraina. Până nu de mult, ea a fost prizonier de război.

Capturată de ruși și forțe pro-ruse, a fost obligată să apară într-nu film de propagandă în care este acuzată că recoltează organe și în care este comparată cu Hitler.

După trei luni de captivitate, Taira, pe care am cunoscut-o astăzi și care era alături de soțul ei, a fost eliberată printr-un schimb de prizonieri. Însă, în primul ei interviu de după cele întâmplate, este evident că rănile sunt încă proaspete.

Taira: Am fost supusă la abuz fizic și presiune psihologică. Presiunea psihologică extremă nu a încetat niciun minut în timpul acestor trei luni. Ți se spune, în mod constant, că ești un fascist, un nazist.
Reporter: Sună a tortură.
Taira: Asta a fost. Inclusiv tortură fizică.

Taira spune că nu i s-a dat mâncare timp de mai multe zile. A fost bătută și amenințată cu pedeapsa cu moartea.

Taira: Continuau să mă interogheze, dar, la un moment dat, și-au dat seama că nu vor obține nimic de la mine. M-au aruncat în carceră, într-o temniță fără saltea, cu doar un pat de metal.

În februarie, când a început războiul, ea a plecat spre luptele brutale din Mariupol, unde a filmat scene dramatice cu o cameră de corp. În martie, în timp ce rușii se apropiau, cardul de memorie, ascuns într-un tampon, a fost luat de jurnaliști. Imediat după aceea, la un punct de control, Taira a fost recunoscută și luată prizonier.

Taira: Am cerut să mi se permită să dau un telefon, să-l sun pe soțul meu. Au spus că m-am uitat la prea multe filme americane. Nu voi da niciun telefon.

Ea spune că i s-au spus miciuni despre succesele rușilor pe câmpul de luptă și că a fost folosită, împotriva voinței sale, drept un personaj pentru ca mass-media rusească să poată pretinde că trupele lor luptă cu neonaziști.

Taira: Sunt victime absolute ale propagandei, ale unei propagande nemiloase, care le distruge (n. red. rușilor) complet abilitatea de a gândi critic. Dacă nu ar fi existat asta (n. r. propaganda), sunt absolut sigură că acest conflict nu ar fi existat.

Va dura o vreme până când Taira se va întoarce pe front. Vrea să se antreneze pentru Jocurile Invictus de anul viitor, pentru veteranii răniți, în timp ce se instalează realitatea că acest război va fi unul lung.

Taira: Este un regim absolut nemilos, care vrea să domine lumea. Mi-au spus că întreaga lume doar trebuie să se supună Rusiei Mari și că „acesta este destinul vostru. Trebuie să-l acceptați și să nu mai rezistați”.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cristiano Ronaldo, dezlănțuit! A rostit 3 nume și apoi a trecut la atac: "O spun aici, de față cu toată lumea"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

VIDEO Imagini cu un australian care lupta pentru Ucraina, capturat şi interogat de ruşi. Reacția guvernului de la Canberra

Câți civili ucraineni au fost uciși de ruși de la începutul conflictului. ONU a dat publicității cifrele oficiale

Nord-coreenii răniți în Kursk și spitalizați în Moscova se numără cu vagoanele de tren. „Ieri a fost unul cu 100, azi sunt 120”

Nouă polițiști de la Secția 16, condamnați după ce au torturat doi tineri. Nouă ani de închisoare pentru un fost lider de sindicat

Partenerii noștri