Live

Varşovia a calculat despăgubirile pe care i le-ar datora Germania pentru victimele nazismului

Data publicării:
Foto: Shutterstock

Victimele poloneze din Al Doilea Război Mondial pot cere Germaniei 543 de miliarde de dolari (440 miliarde de euro) cu titlul de despăgubiri individuale, a declarat joi deputatul Arkadiusz Mularczyk, şeful unei comisii parlamentare desemnate să estimeze despăgubirile solicitate de Varşovia.

Revendicările poloneze sunt respinse de guvernul german.

Mularczyk a invocat în parlament un studiu efectuat în 1990, potrivit căruia „în Polonia au existat 13,32 milioane de victime directe ale Germaniei naziste”, deportaţi, prizonieri în lagăre de muncă şi lagăre de concentrare, invalizi civili, văduve, orfani şi victime ale bolilor pe care le-au suferit în contextul războiului şi al ocupaţiei.

Potrivit deputatului partidului conservator naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere în Polonia, studiul evalua atunci revendicările posibile la 284 miliarde de dolari.

Aceasta era suma în 1990. Dacă noi recalculăm, ţinând seama de puterea de cumpărare a dolarului în 2017, obţinem (...) 543 de miliarde de dolari”, a precizat Mularczyk, citat de agenţia PAP.

Problema despăgubirilor de război germane, considerată închisă de mai mulţi ani, a fost relansată anul trecut de liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski.

Prezentând miercuri parlamentului un raport asupra politicii externe, şeful diplomaţiei poloneze, Jacek Czaputowicz, a vorbit despre divergenţele cu Berlinul, menţionând despăgubirile de război.

În 2017, purtătorul de cuvânt al guvernului german la vremea respectivă, Steffen Seibert, răspunsese Poloniei că problema despăgubirilor fusese deja reglementată când „Polonia a luat o decizie constrângătoare în august 1953 pentru a renunţa la cereri de noi despăgubiri de război”.

Miniştrii polonezi de externe şi de interne estimaseră atunci că despăgubirile potenţiale puteau ajunge în total la o mie de miliarde de dolari (850 miliarde de euro).

În 1939, Polonia fusese prinsă între două fronturi, respectiv deschise de Germania nazistă şi Uniunea Sovietică. Şase milioane de polonezi, între care trei milioane de origine evreiască, au fost ucişi sub ocupaţia nazistă din 1939-1945 şi capitala Varşovia - insurgentă - a fost practic rasă de pe faţa pământului în 1944.

Sursa: Agerpres

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Guvernul Germaniei promite o anchetă rapidă a erorilor în prevenirea atentatului de la Magdeburg. Suspectul e acuzat de crimă

Fericit după ce a moștenit o sumă mare de bani, un om fără adăpost din Germania s-a îmbătat și a pierdut „averea”. Cum a recuperat-o

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius: „Putin ne cunoaște, știe cum să ne deranjeze. Ignorând amenințarea, nu o facem mai mică”

Submarine, rachete, artilerie. Bundestagul aprobă planuri de achiziții pentru Apărare în valoare de 21 de miliarde de euro

Partenerii noștri